Tαινίες εβδομάδας: Σάλμα Χάγιεκ, Πενέλοπε Κρουζ & ανατρεπτικός Τιμ Μπάρτον στις οθόνες μας

Για όλα τα γούστα έχει.... ο μπαξές του σινεμά!

Πάρτι... με λουκάνικα / Sausage Party 

Των Γκρεγκ Τίρναν, Κόνραντ Βέρνον. Με τις φωνές των Σεθ Ρόγκεν, Κρίστεν Ουίγκ, Εντουαρντ Νόρτον, 
Σάλμα Χάγεκ.
Κωμωδία, 2016, 89’, ΗΠΑ. 

 

Ενα λουκάνικο ανακαλύπτει ότι η μοίρα που επιφυλάσσεται σ’ αυτόν και τους φίλους του, αφότου τους απομακρύνουν οι θεοί/άνθρωποι από το ράφι του σούπερ μάρκετ, δεν είναι ο παράδεισος που προσμένουν - και ξεκινά επανάσταση στους διαδρόμους του καταστήματος. Η πρώτη, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, αμερικανική κωμωδία animation περιορισμένης καταλληλότητας προσφέρει μπόλικο άξεστο χαβαλέ δίχως έλεος, με στόχο όμως και στρατηγική. Πολλά μπράβο στους Σεθ Ρόγκεν και Εβαν Γκόλντμπεργκ, οι οποίοι δεν έχουν απλώς γιούχου ιδέες όταν μαστουρώνουν, αλλά και τη δυνατότητα να τις κάνουν μετά ταινία! Το χιούμορ εδώ δεν είναι ανεξέλεγκτο όπως στο «This is the End» - πρόκειται για μια ολοκληρωμένη, ενδελεχώς γραμμένη και δομημένη, ξεκαρδιστική κωμωδία, με τη συνδρομή ενός στρατού κωμικών-και-μη ηθοποιών στις φωνές. Ειδική μνεία στη Σάλμα Χάγεκ στον ρόλο του λεσβιακού τάκο - καθώς και στην εμπνευσμένη μετάφραση των υποτίτλων στα ελληνικά.

 

Μις Πέρεγκριν: Στέγη για ασυνήθιστα παιδιά / Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children 

Του Τιμ Μπάρτον. 
Με τους Εύα Γκριν, Εϊσα Μπάτερφιλντ, Σάμιουελ Τζάκσον.
Φαντασίας, 2016, Μ.Βρετανία/Βέλγιο/ΗΠΑ, 127’. 

Φανταστική ως Μις Πέρεγκριν η... Εύα γκριν, η οποία προστατεύει μια ομάδα παιδιών με μαγικές ικανότητες από τα χέρια οφθαλμοφάγων τεράτων στη μεταφορά του βιβλίου του Ράνσομ Ριγκς, ο οποίος πρέπει να έβλεπε τα ίδια όνειρα με τον Τιμ Μπάρτον - τόσο ταιριαστή είναι η αισθητική τους. Ο τελευταίος είναι πιο συγκρατημένος από άλλοτε - και όχι τόσο αιχμηρός. 

 

 

 

Deepwater Horizon 

Του Πίτερ Μπεργκ. 
Με τους Μαρκ Γουόλμπεργκ, Κερτ Ράσελ, Τζον Μάλκοβιτς.
Δραματική, 2016, ΗΠΑ, 107’.

Η ιστορία της έκρηξης της πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου της BP στον Κόλπο του Μεξικού μεταφέρει όλη την ένταση και το «θρίλερ» που βίωσαν οι υπάλληλοι του Deepwater Horizon, εν μέρει λόγω της φιλόδοξης σκηνοθεσίας του Πίτερ Μπεργκ, ο οποίος στις σκηνές δράσης καταφέρνει πλέον να σε βυθίσει μέσα στο χάος, είτε πρόκειται για στρατιώτες στον πόλεμο, είτε για μηχανικούς καλυμμένους με πετρέλαιο. Στα υπόλοιπα το χάνει λίγο, αλλά εκεί αναλαμβάνουν οι φοβεροί ηθοποιοί του, ο Μαρκ Γουόλμπεργκ και ο κύριος Κερτ Ράσελ.

 

 

Ma ma 

Του Χούλιο Μεντέμ. Με τους Πενέλοπε Κρους, Λουίς Τοσάρ.
Δραματική, 2015, Ισπανία, 111’.

Πώς ΔΕΝ πρέπει να είναι οι ταινίες για ετοιμοθάνατες καρκινοπαθείς που ανακαλύπτουν τον έρωτα ενώ όλα πάνε κατά διαόλου: μελόδραμα βγαλμένο από ένα λευκό ξεθωριασμένο όνειρο που, αν δεν το μαρτυρούσε η ερμηνεία της Πενέλοπε Κρους, θα νόμιζες ότι είναι μια βόλτα στο πάρκο. Χνουδωτός καρκίνος, με άλλα λόγια, άχου, μωρέ.

 

 

 

Σονάτα σε κλειστό δωμάτιο / Illegitimate 

Του Αντριάν Σιτάρου. 
Με τους Αλίνα Γκριγκόρε, Ρόμπι Ουρς.
Δραματική, 2016, Ρουμανία/Πολωνία/Γαλλία, 89’. 

Ο Σιτάρου («Κυριακάτικο κάλεσμα») είναι άξιος σκηνοθέτης και καθοδηγεί κάμερα και ηθοποιούς με άνεση μέσα στους τέσσερις τοίχους όπου εκτυλίσσεται η ιστορία του για δύο δίδυμα αδέρφια που είναι ερωτευμένα μεταξύ τους. Για όλο τον ρεαλισμό της, όμως, στα πρότυπα του σύγχρονου ρουμάνικου σινεμά, η ταινία δεν μοιάζει ιδιαίτερα αληθοφανής.

 

Αναμνήσεις / Les souvenirs

Του Ζαν-Πολ Ρουβ. 
Με τους Ματιέ Σπινοζί, Μισέλ Μπλαν.
Κομεντί, 2014, Γαλλία, 92’.  

Ενας νεαρός άντρας αναζητά τη γιαγιά του, η οποία εξαφανίζεται λίγες μέρες μετά την εγκατάστασή της σε οίκο ευγηρίας. 

 

 

 

Ηρωικοί πιονέροι / Pioneer Heroes 

Της Νατάλια Κουντριάσοβα. Με τους Νατάλια Κουντριάσοβα, Αλεξέι Μίτιν.
Δραματική, 2015, Ρωσία, 116’. 

Η ζωή τριών φίλων από τα χρόνια στην οργάνωση των Νεαρών Πιονέρων έως την ενήλικη καθημερινότητα συμβιβασμών και απογοήτευσης στη σύγχρονη Μόσχα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ