Μια απίθανη μοντέρνα τάρτα με σοκολάτα γάλακτος, τζίντζερ και καραμελωμένο ανανά ετοιμάζει ο Άκης Πετρετζίκης

Υπέροχο και σοκολατένιο...

 

Συστατικά
Για τη βάση

250 γρ. μπισκότα ολικής άλεσης
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Για τη γέμιση

250 ml γάλα πλήρες 3,5% λιπαρά
500 γρ. σοκολάτα γάλακτος κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
120 γρ. βούτυρο λιωμένο
50 γρ. τζίντζερ φρέσκο, χωρίς φλούδι τριμμένο
Για τον ανανά

1 κονσέρβα ανανά
ολόκληρα γαρύφαλλα, ξύλο κανέλας, λίγη καστανή ζάχαρη

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη βάση

Χτυπάμε τα μπισκότα στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα τη σοκολάτα για να λιώσει και αυτή.
Προσθέτω τα μπισκότα που έχουν γίνει πια σκόνη στο τηγάνι με το βούτυρο και τη σοκολάτα και τα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μας. Βάζουμε το μείγμα στη βάση μίας φόρμας διαμέτρου 28 εκ με αποσπώμενη βάση.
Πιέζουμε με τη βάση ενός ποτηριού ή με ένα μπρίκι ώστε να συμπιέσουμε τα υλικά και να ενωθούν καλά. Φυσικά σηκώνουμε λίγη από τη βάση και στα πλάγια της φόρμας που καλό θα ήταν να είναι με αποσπώμενα τοιχώματα.
Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε την κρέμα.
Για τη γέμιση

Βάζουμε το γάλα με το τζίντζερ σε ένα κατσαρολάκι και το φέρνουμε σε βρασμό. Αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σουρώνουμε.
Βάζουμε ξανά το γάλα στη φωτιά και το φτάνουμε σχεδόν σε θερμοκρασία βρασμού. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα σε 3 δόσεις ανακατεύοντας καλά.
Τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά
Προσοχή χρειάζεται σε δύο σημεία. Κατ' αρχήν το γάλα να είναι καυτό και να το προσθέσουμε στη σοκολάτα που την έχουμε σε ένα μπολ σε 3 δόσεις ανακατεύοντας καλά καλά με ένα σύρμα πριν βάλουμε την επόμενη δόση. Με τον τρόπο αυτό γίνεται καλύτερα η κρέμα και γίνεται και πιο γυαλιστερή. Το δεύτερο σημείο είναι το βούτυρο το οποίο το προσθέτουμε στο τέλος να είναι λιωμένο. Αυτό με τη σειρά του βοηθάει και πάλι στην κρέμα να γίνει όμορφη.
Αφού ετοιμάσουμε τη γκανάζ την αδειάζουμε πάνω στην βάση της τάρτας. Αφήνουμε να κρυώσει καλά καλά εκτός ψυγείου και μετά τη βάζουμε να παγώσει καλά στο ψυγείο.
Για τον ανανά

Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα καυτό τηγάνι με καστανή ζάχαρη και τα μυρωδικά. Αφήνουμε να καραμελώσουν. Βάζουμε το σιρόπι, το ξύλο κανέλας, και τα 3 γαρύφαλλα πάνω από στη τάρτα αφού πρώτα κρυώσουν καλά ο ανανάς και πολύ καλά να έχει παγώσει η σοκολάτα.
Προσοχή θέλει και στο σερβίρισμα της. Πρέπει να έχουμε ένα μαχαίρι ζεστό ώστε να κόβονται όμορφα τα κομμάτια. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε έχοντας ένα μπολ με ζεστό νερό και κάθε φορά που θέλουμε να κόψουμε ένα κομμάτι βουτάμε τη λάμα του μαχαιριού εκεί μέσα, και αφού τη σκουπίσουμε με ένα πανί κόβουμε το κομμάτι…

Who is Who


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ