Αποκλ. Όταν συνάντησα τον Κώστα Κονδύλη που έφυγε σήμερα - Ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε τους ουρανοξύστες του Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη

Συνάντησα τον Κώστα Κονδύλη, τον διάσημο Έλληνα αρχιτέκτονα που έκανε μεγάλη καριέρα στην Αμερική πριν από 16 χρόνια.
 

Είχα πάει στη Νέα Υόρκη για να πάρω συνέντευξη από τον Ρομπερτ Ντε Νίρο και ο Κώστας Κονδύλης έτυχε να είναι συνδαιτημόνας μου σε ένα μεσημεριανό γεύμα στην μεγαλούπολη της Αμερικής.

Ήταν ήδη διάσημος χάρη στα πολύ επιτυχημένα κτηριακά συγκροτήματα που είχε κατασκευάσει στο Μανχάταν και ήδη έγραφα για αυτόν οι  Architectural Digest, οι The New York Times,το  New Yorker & το Town & Country.

Την εποχή που τον συνάντησα μόλις είχε ολοκληρώσει το Trump International Hotel και οι συζητήσεις μας εστιάστηκαν στην προσωπικότητα του ανερχόμενου τότε μεγαλοεπιχειρηματία. Που να φανταστούμε ότι μια μέρα ο Ντόναλντ Τραμπ θα γινόταν πλανητάρχης!

Ομολογώ πως είχα να κάνω με έναν πολύ γοητευτικό συνομιλητή ο οποίος είχε ξεχωρίσει εξαιτίας του δημοφιλέστατου Ντοναλντ Τραμπ και των εμβληματικών κτιρίων που είχε σχεδιάσει για αυτόν.

Τελικά ήμουν τυχερή σε αυτή την συνάντηση, γιατί ο Κώστας Κονδύλης έγινε στην συνέχεια ο άνθρωπος που άλλαξε την όψη του μεγάλου μήλου με την ανέγερση 85 κτιρίων μαμούθ!

Δείτε μερικά από τα projects του Έλληνα αρχιτέκτονα
 

  • 1049 5th Avenue
  • Riverside South (also known as Trump Place)
  • Silver Towers (2009)

  • Trump International Hotel and Tower
  • Trump World Tower (2001)

  • One Riverview (Newark)

Who is Who

Γεννημένος στις 17 Απριλίου του 1940 στο Βελγικό Κονγκό όπου ο πατέρας του διατηρούσε φυτεία καφέ και καταστήματα, επέστρεψε στην Ελλάδα στα 13 του και φοίτησε στο Λύκειο Αναβρύτων. Ονειρό του ως μαθητής ήταν να ασχοληθεί με το σχεδιασμό αυτοκινήτων, αλλά δεν υπήρχε σχολή για να σπουδάσει κι έτσι στράφηκε στην αρχιτεκτονική! Σπούδασε στην αρχιτεκτονική σχολή της Γενεύης και το 1967 πήγε στις ΗΠΑ όπου πήρε master στο Πανεπιστήμιο Columbia. Ξεκίνησε να εργάζεται στο γραφείο «Davis, Brody and Associates», όπου έμεινε δέκα χρόνια προτού μεταπηδήσει ως συνεταίρος στη φίρμα «Philip Birnbaum and Associates». Το δικό του γραφείο ιδρύθηκε το 1989.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Κονδύλης κέρδισε την εμπιστοσύνη -και τις υπέρογκες αμοιβές- του μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ, για λογαριασμό του οποίου σχεδίασε το πυργοειδές «Trump International Hotel» και το περίφημο «Trump World Tower» με τους 90 ορόφους, το μεγαλύτερο κατοικημένο κτίριο στον κόσμο, δίπλα στο κτίριο του ΟΗΕ, που χτίστηκε σε χρόνο-ρεκόρ: μόλις 18 μήνες!

Το γραφείο του, με 185 αρχιτέκτονες, μηχανικούς και σχεδιαστές, έχει αναλάβει δεκάδες εντυπωσιακά κτίρια στο Μανχάταν, στο West End και τις όχθες του ποταμού Hudson, που ανατρέπουν την έως τώρα επικρατούσα αισθητική της Νέας Υόρκης

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ