Online με 50 χώρες η ελληνική εφορία- Όλες οι λεπτομέρειες

Στα δίχτυα των φορολογικών αρχών θα πιαστούν όσοι αποκρύπτουν εισοδήματα, αλλά και όσοι έχουν αδήλωτες καταθέσεις,  στο εξωτερικό, καθώς ξεκίνησε η ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού ενδιαφέροντος των ελληνικών αρχών με 50 χώρες, οι οποίες θα ξεπεράσουν τις 90 τον ερχόμενο Ιούνιο

Μιλάμε για την ενεργοποίηση της παγκόσμιας συμφωνίας του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων πληροφοριών μεταξύ εκατοντάδων χωρών που έχουν υπογράψει τη σχετική συμφωνία του ΟΑΣΑ.

Ουσιαστικά ελεγκτικός κλοιός έχει αρχίσει να κλείνει για τους Έλληνες που κατέχουν μαύρα κεφάλαια και τα έχουν μεταφέρει σε χώρες – φορολογικούς παραδείσους, όπως Ανδόρα, Νήσοι Κέιμαν, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, θεωρώντας ότι είναι ασφαλή καταφύγια και δεν θα εντοπιστούν από τις φοροελεγκτικές αρχές.

Έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή στοιχείων για τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή έχουν τοποθετηθεί σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ. σε 54 χώρες του κόσμου.

Η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2017 και η ελληνική φορολογική διοίκηση θα μεταβιβάσει με ηλεκτρονικό τρόπο αλλά και θα λάβει στοιχεία από τις άλλες χώρες που έχουν βάλει την υπογραφή τους στην συμφωνία του ΟΟΣΑ στοιχεία φορολογικών κατοίκων Ελλάδας.

Η εφορία προχωρά σε αυτήν την κίνηση προκειμένου να διαπιστώσει αν τα εισοδήματα αυτά έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα από τους φορολογούμενους που τα εισέπραξαν στο εξωτερικό, καθώς υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωμένοι  να δηλώνουν στην Ελλάδα το σύνολο του εισοδήματος που αποκτούν από οπουδήποτε. Εξαιρούνται μόνο οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού.

Η ανταλλαγή των φορολογικών στοιχείων θα περιλαμβάνει τόκους και καταθέσεις, κέρδη από χρηματιστηριακές πράξεις (μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα κλπ) και πώληση χρηματοπιστωτικών προϊόντων καθώς και μερίσματα από επιχειρηματικές συμμετοχές.

Τα εν λόγω στοιχεία δεν θα αντληθούν μόνο από τις τράπεζες, αλλά κάθε εφορία θα αποστέλλει το συγκεντρικό προφίλ των φορολογουμένων, ήτοι ότι εισοδηματική πηγή έχουν από χρηματιστηριακές εταιρείες, ειδικά επενδυτικά σχήματα (foundations) ασφαλιστικές εταιρίες, κ.α

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν διαφορετικό καθεστώς και μόνο με διμερείς συμφωνίες ανταλλάσουν πληροφορίες φορολογικού χαρακτήρα.

Αυτή τι στιγμή η Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με τις εξής χώρες:
Μεξικό, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σεϋχέλλες, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότιος Αφρική, Σουηδία, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Κολομβία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Δανία, Νησιά Φερόε, Φινλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Γιβραλτάρ, Γροιλανδία, Γκέρνσεϊ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ιρλανδία, Νήσος Μάν, Ιταλία, Τζέρσεϊ, Κορέα, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία,  Ανδόρα,  Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Bonaire-Saint Eustatius and Saba, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Μαυρίκιος

Σε έξι μήνες θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα και οι εξής χώρες:
Ελβετία, , Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Νήσοι Κουκ, Κόστα Ρίκα, Γκάνα, Γρενάδα, Χόνγκ Κόνγκ, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Νήσοι Μάρσαλ, Μακάο, Μαλαισία, Μονακό, Νέα Ζηλανδία, Παναμάς, Κατάρ, Ρωσία, Σεντ Κίτς και Νέβιλ, Σαμόα, Σαιντ Λουσία, Σαιντ Βινσεντ και Γρεναδινες, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουρουγουάη, Μπαχρέιν, Ναούρου, Βανουάτο,  Ανγκίλα, Μπαρμπέιντος, Βερμούδες, Βρεττανικές Παρθένες Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Κουρακάο, Δομηνικανή Δημοκρατία, Κορέα, Μοτσεράτ, Niue, Τρινιντατ και Τομπάγκο, Νήσοι Τερκς και Κάικος, Αλβανία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, , Μπαχάμες, Μπελίζ, Βραζιλία, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, , Σιγκαπούρη και  Σιντ Μαρτεέν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ