Άσχημα τα νέα για τους Σουηδούς που ονειρεύονταν 6ωρη εργασία - Γιατί "απέτυχε" το πείραμα στο Γκέτεμποργκ

Άσχημα ήταν τα νέα για τους Σουηδούς που περίμεναν με ανυπομονησία τα πρώτα αποτελέσματα από το «πείραμα» της καθιέρωσης των 6 ωρών εργασίας ημερησίως.

Η δοκιμή της αντικατάστασης του 8ωρου από 6 ώρες εργασίας, η οποία θα διαρκέσει συνολικά 2 έτη, διεξάγεται στην πόλη Γκέτεμποργκ, στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Svartedalen .

Αν και τα ποιοτικά στοιχεία εργασίας αυξήθηκαν κατακόρυφα, τα προκαταρτικά αποτελέσματα κατέγραψαν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Το κόστος αυξήθηκε κατακόρυφα.

Προκειμένου να μειώσει τις ώρες εργασίας, ο δήμος χρειάστηκε να προσλάβει επιπλέον 17 άτομα στο ήδη υπάρχον προσωπικό των 68 ατόμων. Το συνολικό κόστος της κίνησης αυτής ήταν 12 εκατομμύρια κορόνες (2,2 εκατ. δολάρια).

Πάντως, η έρευνα έδειξε πως οι εργαζόμενοι αισθάνθηκαν πιο υγιείς, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι άδειες ασθενείας και η φροντίδα των ασθενών βελτιώθηκε.

"Έχει σίγουρα να κάνει με τα υψηλότερα κόστη", λέει στο Bloomberg ο Daniel Bernmar, δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος για τη φροντίδα των ηλικιωμένων. "Θα κοστίσει πάρα πολύ η γενικευμένη μείωση του εβδομαδιαίου εργασιακού ωραρίου εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος".

Το πείραμα του Γκέτεμποργκ είναι η τελευταία από μια σειρά δοκιμών για σμίκρυνση του εργασιακού χρόνου που έχουν γίνει στη Σουηδία. Η δοκιμή είχε τραβήξει τα βλέμματα παγκοσμίως, με τους ακτιβιστές να παρακολουθούν στενά την προοδευτική Σουηδία ως πρότυπο στη μείωση της εργασιακής εβδομάδας.