Άσχημα τα νέα για τους Σουηδούς που ονειρεύονταν 6ωρη εργασία - Γιατί "απέτυχε" το πείραμα στο Γκέτεμποργκ

Άσχημα ήταν τα νέα για τους Σουηδούς που περίμεναν με ανυπομονησία τα πρώτα αποτελέσματα από το «πείραμα» της καθιέρωσης των 6 ωρών εργασίας ημερησίως.

Η δοκιμή της αντικατάστασης του 8ωρου από 6 ώρες εργασίας, η οποία θα διαρκέσει συνολικά 2 έτη, διεξάγεται στην πόλη Γκέτεμποργκ, στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Svartedalen .

Αν και τα ποιοτικά στοιχεία εργασίας αυξήθηκαν κατακόρυφα, τα προκαταρτικά αποτελέσματα κατέγραψαν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Το κόστος αυξήθηκε κατακόρυφα.

Προκειμένου να μειώσει τις ώρες εργασίας, ο δήμος χρειάστηκε να προσλάβει επιπλέον 17 άτομα στο ήδη υπάρχον προσωπικό των 68 ατόμων. Το συνολικό κόστος της κίνησης αυτής ήταν 12 εκατομμύρια κορόνες (2,2 εκατ. δολάρια).

Πάντως, η έρευνα έδειξε πως οι εργαζόμενοι αισθάνθηκαν πιο υγιείς, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι άδειες ασθενείας και η φροντίδα των ασθενών βελτιώθηκε.

"Έχει σίγουρα να κάνει με τα υψηλότερα κόστη", λέει στο Bloomberg ο Daniel Bernmar, δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος για τη φροντίδα των ηλικιωμένων. "Θα κοστίσει πάρα πολύ η γενικευμένη μείωση του εβδομαδιαίου εργασιακού ωραρίου εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος".

Το πείραμα του Γκέτεμποργκ είναι η τελευταία από μια σειρά δοκιμών για σμίκρυνση του εργασιακού χρόνου που έχουν γίνει στη Σουηδία. Η δοκιμή είχε τραβήξει τα βλέμματα παγκοσμίως, με τους ακτιβιστές να παρακολουθούν στενά την προοδευτική Σουηδία ως πρότυπο στη μείωση της εργασιακής εβδομάδας.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ