Τσίπρας: «Ύψιστη ανάγκη η συνεργασία των πολιτισμών απέναντι στην παράνοια και το μίσος» (Βίντεο)

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κάλεσε σε στενή συνεργασία και συντονισμό για την πολιτική διάσταση των διεθνών σχέσεων.

Σημαντική πρωτοβουλία που ξεκινά από την Ελλάδα, αλλά με τη συμμετοχή πολιτισμών που έχουν αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στο διάβα της ιστορίας, χαρακτήρισε το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Μας ενώνει η περηφάνια μας, αλλά και η ευθύνη μίας μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που δεν μας ανήκει πια κατ' αποκλειστικότητα, αλλά είναι κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «είναι ύψιστη ανάγκη σήμερα η συνεργασία των πολιτισμών, απέναντι στο σκοτάδι όσων θέλουν να βυθίσουν την ανθρωπότητα στην παράνοια και το μίσος». 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι ακλόνητο πιστεύω μας πως η ιστορία, η θρησκεία και πολιτισμός μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες κατανόησης και επικοινωνίας, όχι εργαλεία καταπίεσης και εξτρεμισμού, όχι ελατήρια μίσους και συγκρούσεων».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κάλεσε σε στενή συνεργασία και συντονισμό για την πολιτική διάσταση των διεθνών σχέσεων με όχημα και συνδετικό κρίκο τον Πολιτισμό για την σταθεροποίηση του κόσμου σε μία ασταθή περίοδο.

«Είμαστε πολιτισμοί που συνδιαμορφώσαμε, κατά τον καλύτερο τρόπο, το σημερινό κόσμο.

Θέλουμε να συνεργαστούμε για το κοινό καλό, για την κοινή ευημερία, όχι για να διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από τους άλλους.

Αλλά για να κάνουμε ακόμα πιο ηχηρό το μήνυμα της ειρήνης που εκπέμπει ο πολιτισμός» τόνισε ο κ. Κοτζιάς εξηγώντας ότι η κοινή πρόσκληση με τον υπουργό εξωτερικών της Κίνας δεν ήταν τυχαία:

«Έχουμε μία ιδιόμορφη ιστορική σχέση με την Κίνα που βασίζεται στον αλληλοσεβασμό και στην κατανόηση του κόσμου που ζούμε και που έχουμε το κοινό ερώτημα πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα στοιχεία του πολιτισμού μας με τρόπο ωφέλιμο, παραγωγικό για μας και όλους και την ανθρωπότητα».

Ειδικότερα για το σημερινό Φόρουμ ο κ. Κοτζιάς είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών εργάστηκε πάνω από ενάμιση χρόνο, σε μία ιδέα που έρχεται από τη δεκαετία του 90 για να φτάσουμε μέχρι εδώ.

«Αυτό το Φόρουμ είναι στοιχείο μιας συγκεκριμένης αντίληψης που έχουμε για τις διεθνείς σχέσεις, ένα στοιχείο για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας, όπως είναι αυτή της συνεργασίας των πολιτισμών μας στο πλαίσιο πολλαπλών συνεργασιών σε όλους τους τομείς», ώστε «να διαμορφώσουμε μία ένωση των κρατών».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «είναι στο χέρι όλων μας να παράγεται θετικός πολιτισμός, η θετική ατζέντα στις διεθνείς σχέσεις.

Να χρησιμοποιούμε τη δύναμη του μυαλού μας για το καλό, την ειρήνη και την πρόοδο», αποδεικνύοντας ότι «ακόμα και μία χώρα σε βαθιά κρίση, όπως η Ελλάδα, μπορεί να αξιοποιήσει τον μεγάλο πολιτισμό της για να βγει έξω από αυτήν».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ