Δροσιστική σαλάτα λάχανο με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς του Άκη Πετρετζίκη

Θα γίνει η αγαπημένη σας συνοδευτική σαλάτα!

ΥΛΙΚΑ

Για το dressing

2 κ.σ. κόκκοι μουστάρδας
150 γρ. μηλόξυδο
80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. αγγλική μουστάρδα 

Για τη σαλάτα

½ μικρό λάχανο λευκό
½ μικρό λάχανο κόκκινο
2 καρότα
1 μικρό κρεμμύδι
2 κλωνάρια σέλερι

Για τους ξηρούς καρπούς

200 γρ. ανάμεικτοι ξηροί καρποί (αμύγδαλο, φιστίκι Αιγίνης, καρύδια)
1 κ.σ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
1 μικρό κλαδάκι δεντρολίβανο, φρέσκο
1 πρέζα κανέλα

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το dressing

  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει για 3 λεπτά.
     
  • Προσθέτουμε τους κόκκους μουστάρδας και αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να πηδάνε οι κόκκοι πάνω στο τηγάνι. (σαν ποπ κορν).
     
  • Με προσοχή ρίχνουμε το μηλόξυδο, τη ζάχαρη , αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι στο μισό.
     
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 3-5 λεπτά.
     
  • Τέλος, προσθέτουμε την αγγλική μουστάρδα και ανακατεύουμε με το σύρμα. Αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σαλάτα

  • Ψιλοκόβουμε τα λάχανα και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
     
  • Κόβουμε τα καρότα σε λεπτά στικς ( σε μέγεθος σπίρτου) και προσθέτουμε στο μπολ.
     
  • Στη συνέχεια κόβουμε το κρεμμύδι και το σέλερι σε λεπτές φέτες και τα προσθέτουμε στο μπολ.
     
  • Ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας.
     
  • Για τους ξηρούς καρπούς
     
  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει.
     
  • Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε συνεχόμενα με  μια κουτάλα μέχρι να πάρουν ελαφρύ καστανό χρώμα.
     
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε την μαύρη μαλακή ζάχαρη, το σιρόπι σφενδάμου και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα να αναμειχθούν με όλους  τους ξηρούς καρπούς.
     
  • Τέλος, ψιλοκόβουμε το δεντρολίβανο και το ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με την κανέλα.
     
  • Ανακατεύουμε καλά και αφαιρούμε από τη φωτιά.
     
  • Μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι να κρυώσουν οι ξηροί καρποί.

Για το σερβίρισμα

  • Ρίχνουμε το dressing στο μπολ με τη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι να πάει παντού το dressing.
     
  • Από πάνω ρίχνουμε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και σερβίρουμε. Who is who

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών…

Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”.

Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ