Αρλίν Φόστερ & Τερέζα Μέι προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία για να κυβερνήσουν την Μεγάλη Βρετανία

Η Τερέζα Μέι, μετά τις βρετανικές εκλογές που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, στράφηκε στο συντηρητικό κόμμα DUP της Β. Ιρλανδίας.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας επιδιώκει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την περιοχή και παραχωρήσεις για τους βρετανούς πρώην στρατιώτες σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του στη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, δήλωσε σήμερα πηγή που πρόσκειται στο κόμμα την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Βουλευτής που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών βρίσκεται σήμερα στο Μπέλφαστ για συνομιλίες με το DUP, δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου της Μέι.

Το DUP αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες δημόσια για το τι παραχωρήσεις θα επιδιώξει και δεν αποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η πηγή είπε πως το DUP είναι πιθανό να επιδιώξει να έχει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Βrexit, αλλά μάλλον θα αποφύγει κοινωνικά θέματα όπως η άμβλωση και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, όπου διαφωνεί με τις θέσεις του Συντηρητικού Κόμματος.

Είναι επίσης πιθανό να επιδιώξει να συμπεριληφθεί η Βόρεια Ιρλανδία στο «Στρατιωτικό Συμβόλαιο» που διασφαλίζει ότι οι βετεράνοι των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων λαμβάνουν ιατρική θεραπεία κατά προτεραιότητα στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση των ιρλανδών εθνικιστών του Σιν Φέιν με τους οποίους μοιράζεται την εξουσία στο Μπέλφαστ βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 που έθεσε τέρμα σε τρεις δεκαετίες βίας ανάμεσα σε εθνικιστές και φιλοβρετανούς πιστούς στο Στέμμα.

Μια αποτυχία των συνομιλιών θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή στην απευθείας διακυβέρνηση από το Λονδίνο για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια και να πυροδοτήσει εντάσεις που έχουν οδηγήσει τα πρόσφατα χρόνια σε βία στους δρόμους και επιθέσεις από διαφωνούντες εθνικιστές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ.

Τα αιτήματα του DUP αναμένεται να είναι παρόμοια με εκείνα που περιλαμβάνονται σε έναν κατάλογο τον οποίο δημοσιοποίησε πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2015, όπου οι Συντηρητικοί εξασφάλισαν τελικά την απόλυτη πλειοψηφία και δεν χρειάστηκαν την υποστήριξη του DUP.

Ο κατάλογος εκείνος περιελάμβανε ένα αίτημα για τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στη Βόρεια Ιρλανδία ως μέσο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Καλούσε επίσης για «συνταγματική σταθερότητα στη Βόρεια Ιρλανδία», προφανώς μια αναφορά στις προσπάθειες ιρλανδών εθνικιστών να επιδιώξουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
 

 

 

Ποια είναι η Arlene Foster

Η Arlene Isabel Foster, υπήρξε υπουργός Περιβάλλοντος στην Βόρεια Ιρλανδία από το 2007 ως το 2998 και ως το 2016 κατέλαβε τα πόστα της υπουργού Εμπορίου, Επενδύσεων, Οικονομικών και Δημοσίου Τομέα, διαδοχικά.

Ηταν δύο φορές μεταβατική πρωθυπουργός, το 2010 και το 2015. Το 2016 έγινε πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας και παραμένει ως σήμερα. Είναι η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε αυτή τη θέση.

Ο πατέρας της ήταν αγρότης και αστυνομικός στο Ulster και έπεσε θύμα δολοφονίας από τον IRA όταν η Αρλέν ήταν 8 ετών. Οταν η Αρλέν έγινε 16 ετών υπήρξε η ίδια θύμα επίθεσης με βόμβα στο σχολικό που επέβαινε από τον IRA.

Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ