Αυτά τα κιμαδοπιτάκια από τον Άκη Πετρετζίκη είναι ό,τι πρέπει για γρήγορο τσιμπολόγημα – βίντεο

Συστατικά

•    300 γρ. χοιρινός κιμάς

•    3 κ.σ. ελαιόλαδο

•    1 κρεμμύδι

•    1 σκ. σκόρδο

•    1 κ.σ. θυμάρι

•    1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

•    ¼ κ.γ. κύμινο

•    ¼ κ.γ. κανέλα

•    1 κύβο κότας

•    50 γρ. κρασί λευκό

•    ½ ματσάκι μαϊντανό

•    2 κ.σ. δυόσμο

•    1 φρ. κρεμμυδάκι

•    100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

•    650 γρ. φύλλα κουρού

•    2 κρόκοι αυγού

•    1 κ.σ. νερό

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

•    Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά.

•    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

•    Προσθέτουμε το ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι ψιλοκομμένο και τη ζάχαρη.

•    Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

•    Βάζουμε τον κιμά και σοτάρουμε 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με μία κουτάλα, μέχρι να πάρει χρώμα.

•    Προσθέτουμε το κύμινο, την κανέλα, τον κύβο, σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει ο κύβος.

•    Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι.

•    Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε στο τηγάνι τα μυρωδικά και το κρεμμυδάκι.

•    Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 λεπτά μέχρι να κρυώσει η γέμιση.

•    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

•    Απλώνουμε τα δύο φύλλα κουρού στον πάγκο εργασίας μας.

•    Με έναν πλάστη περνάμε απαλά τα φύλλα για να ισιώσουν.

•    Με ένα κουπ-πατ ή ένα πιατάκι 10 εκ. κόβουμε 9 μικρά ζυμαράκια από κάθε φύλλο.

•    Βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο από κάθε ζυμάρι.

•    Αλείφουμε γύρω-γύρω την κάθε ζύμη με τους κρόκους αραιωμένους σε 1 κ.σ. νερό και κλείνουμε ώστε να σχηματίσουμε τα πιτάκια.

•    Πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι ώστε να τα σφραγίσουμε και να μην φύγει η γέμιση.

•    Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα πιτάκια.

•    Αλείφουμε με τον υπόλοιπο κρόκο και τοποθετούμε τα κιμαδοπιτάκια σε ταψάκια που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

•    Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

•    Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.

 

WHO IS WHO

 
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».