Story of the day: Η ζωή μιας 11χρονης μέσα στη φυλακή : H μαμά της serial killer δηλητηρίαζε τους εραστές της ( ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

"Δεν έχω ιδέα πως είναι ο κόσμος έξω από τη φυλακή" δηλώνει το 11χρονο κορίτσι

"Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα" η παροιμία μοιάζει να βρίσκει το πραγματικό νόημα της, με τραγικό τρόπο, στην ιστορία της 11χρονης Meena από το Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν. Γεννήθηκε μέσα στη φυλακή. Εκεί είδε για πρώτη φορά τον κόσμο, εκεί απογαλακτίστηκε , εκεί πέρασε τις παιδικές αρρώστιες και ίσως εκεί ζήσει πολλά χρόνια της ζωής της ακόμα. Κι όμως το μικρό κορίτσι δεν διέπραξε κανένα έγκλημα.

© Mauricio Lima for The New York Times

 Η μητέρα της, η Shirin Gul, είναι serial killer, και εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Σύμφωνα με τον νόμο του Αφγανιστάν μπορεί να κρατήσει την κόρη της κοντά της μέχρι να γίνει 18 ετών. Έτσι η Meena, ζει στο ίδιο κελί με την μητέρα της. Δεν έχει δει ποτέ τον έξω κόσμο. Δεν είδε ποτέ τηλεόραση. Όπως εξομολογείται στους New York Times, δεν έχει ιδέα πως είναι ο κόσμος πίσω από τους τοίχους της φυλακής.

© Mauricio Lima for The New York Times

 

Η περίπτωση της είναι ακραία άλλα όχι μοναδική. στην ίδια φυλακή του Τζαλαλαμπάντ, ζουν 36 παιδιά μαζί με τις μητέρες τους. Ωστόσο, κανένα άλλο παιδί δεν έχει ζήσει τόσα πολλά χρόνια μέσα στη φυλακή, καθώς οι ποινές των μητέρων των υπόλοιπων παιδιών, είναι μικρότερες. Η φυλάκιση παιδιών με τις μητέρες τους είναι μια συνηθισμένη πρακτική στο Αφγανιστάν, ιδίως όταν δεν υπάρχει πατέρας. Οι κοινωνικοί λειτουργοί της χώρας, σύμφωνα με τους NY Times, εκτιμούν πως εκατοντάδες παιδιά έχουν φυλακιστεί τα τελευταία χρόνια για διαφορετικά χρονικά διαστήματα, εξ αιτίας αδικημάτων των μητέρων τους.

Αυτή την περίοδο εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα ανάδοχης οικογένειας με τη συγκατάθεση των βιολογικών γονέων, ωστόσο δεν αφορά τη φυλακή του Τζαλαλαμπάντ. Στο ίδρυμα που φιλοξενείται η Meena υπάρχει προαύλιος χώρος με δέντρα για τα παιδιά, ενώ έχει στηθεί σχολείο για τα παιδιά.

© Mauricio Lima for The New York Times

Η σχολική αίθουσα βρίσκεται σε ένα από τα κελιά. Ένας δάσκαλος φροντίζει για τρεις τάξεις. Υπάρχει ένας λευκός πίνακας και 8 θρανία που φιλοξενούν 16 παιδιά. Η Meena, είναι 11 χρονών και έχει φτάσει στην δεύτερη τάξη.

To 11χρονο κορίτσι μίλησε με τον δημοσιογράφο των NY Times. "Η φυλακή είναι φυλακή, ακόμη κι αν προσπαθήσουν να την κάνουν παράδεισο. Όλη μου τη ζωή είμαι εδώ. Εύχομαι να μπορούσα να βγω έξω. Ωστόσο θέλω να φύγω μαζί με τη μητέρα μου".

H μητέρα της Meena, Shirin Gul, καταδικάστηκε για τον θάνατο 27 ανδρών. Μαζί με τον άντρα της , το γιο, τον γαμπρό, το θείο και έναν ανιψιό της Gul , οργάνωσαν τις δολοφονίες και τις ληστείες σε βάρος 27 Αφγανών αντρών από το 2001 έως το 2004. Kατά τον Αφγανό εισαγγελέα, η μητέρα της Meena ήταν ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος. 

Δουλεύοντας ως ιερόδουλη, η Gul έφερνε στο σπίτι τους πελάτες της, πολλοί από τους οποίους ήταν οδηγοί ταξί και τους σέρβιρε δηλητηριασμένα πιάτα με κεμπάπ. Αφού έτρωγαν, τα μέλη της οικογένειάς της λήστευαν τα θύματά τους, τα σκότωναν και στη συνέχεια τα έθαβαν στις αυλές δύο σπιτιών.   Και οι έξι καταδικάστηκαν σε θάνατο, και οι πέντε  άντρες  απαγχονίστηκαν.

Η Gul,  έμεινε έγκυος λίγο πριν την  εκτέλεσή της, με αποτέλεσμα αυτή ν' αναβληθεί.   Μόλις γέννησε τη Meena, ο τότε Αφγανός πρόεδρος, Ηamid Karzai μετέτρεψε την ποινή της σε ισόβια κάθειρξη. Παρότι η ίδια ομολόγησε την ενοχή της, αργότερα ισχυρίστηκε ότι οι αρχές απέσπασαν την ομολογία της βασανίζοντάς την. 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ