Και το εορταστικό τραπέζι συνεχίζεται... Ρολά γαλοπούλας πανέ, γεμιστά με ζαμπόν και γραβιέρα από τη Ντίνα Νικολάου

Εκλεκτό πιάτο που αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αφήσουμε τα παναρισμένα ρολά στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου, για να κολλήσει καλά το πανάρισμα στη γαλοπούλα και να μην φύγει κατά το ψήσιμο.

ΥΛΙΚΑ

800 γρ. φιλέτο από στήθος γαλοπούλας (πωλείται συσκευασμένο στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και στα κρεοπωλεία, αλλά και με το κιλό)
2 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι
2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
8 λεπτές φέτες ζαμπόν από βραστή ή καπνιστή γαλοπούλα, κομμένες στη μέση (συνολικά 16 κομμάτια)
150 γρ. γλυκιά γραβιέρα, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
1 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη
ελαιόλαδο, για το άλειμμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Με ένα καλό κοφτερό μαχαίρι κόβω το φιλέτο γαλοπούλας σε 16 λεπτές φέτες (αν δεν είμαστε σίγουροι για την ακρίβεια που θα τις κόψουμε, μπορούμε να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να τις κόψει εκείνος).

Απλώνω τις φέτες σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας, επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια και τις σκεπάζω με άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλας. Τις χτυπάω με τον μπάτη (το ειδικό ξύλινο σφυράκι που χτυπάμε το κρέας) ή με ένα βαρύ γουδοχέρι ή με έναν χονδρό πλάστη, ώστε να λεπτύνουν και να μαλακώσουν ελαφρά. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το γιαούρτι με τη μουστάρδα. Αλείφω τις φέτες με αυτό το μείγμα και στρώνω από μία φέτα ζαμπόν σε κάθε φέτα γαλοπούλας. Πάνω στο ζαμπόν σκορπάω τα μπαστουνάκια γραβιέρας.

Τυλίγω προσεκτικά και σφικτά κάθε φέτα γαλοπούλας σε ρολάκι και στερεώνω με οδοντογλυφίδες (ή δένω το καθένα με σπάγκο μαγειρικής). Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνω το αλεύρι, σε ένα άλλο το χτυπημένο αυγό και σε ένα τρίτο ρίχνω την τριμμένη φρυγανιά. Περνάω τα ρολά πρώτα από το αλεύρι, καλύπτοντάς τα παντού. Τα τινάζω να φύγει η περίσσεια και τα βουτάω στο αυγό. Τέλος, τα περνάω από την τριμμένη φρυγανιά.

Τα βάζω σε μια μεγάλη πιατέλα, τη σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες, ώστε να σφίξει το μείγμα του παναρίσματος και να κολλήσει καλά στη γαλοπούλα. Προθερμαίνω το γκριλ σε μέτρια φωτιά. Λαδώνω ένα μεγάλο ταψί και αραδιάζω εκεί τα παναρισμένα ρολάκια. Με ένα πινέλο τα αλείφω και αυτά με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνω σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου, για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν μια όμορφη χρυσαφένια κρούστα. Τα γυρίζω με προσοχή και τα ψήνω για άλλα 5 – 6 λεπτά.

Για να δω αν είναι έτοιμα, κόβω ένα ρολάκι στη μέση: η γαλοπούλα πρέπει να έχει λευκό χρώμα, δίχως κοκκινωπά ή ροζέ ίχνη, αλλιώς τα ψήνω για λίγα λεπτά ακόμα. Τα σερβίρω ζεστά και συνοδεύω με σαλάτα εποχής.

WHO IS WHO

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ