Η αλήθεια πίσω από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες: Η επίθεση Τετ ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα της ιστορίας στις δυνάμεις των ΗΠΑ (ΦΩΤΟ)

Ένα γεγονός που προκάλεσε την οργή της αμερικανικής κοινής γνώμης

Στις 2.47 το πρωί της 31ης Ιανουαρίου 1968, ένας Αμερικανός στρατιωτικός  έστειλε ένα ραδιοφωνικό μήνυμα έκτακτης ανάγκης από τη θέση του έξω από μια πρεσβεία των ΗΠΑ στην άκρη του κόσμου: «Signal 300! Έρχονται! Βοήθησέ με! Βοήθησέ με! "- πριν σκοτωθεί, μαζί με έναν άλλο φρουρό.

Η τρομακτική προειδοποίηση του στρατιώτη, πριν από μισό αιώνα, σηματοδότησε την έναρξη της πιο καταστροφικής επίθεσης εναντίον της αμερικανικής υπερηφάνειας από την εποχή του Pearl Harbor το 1941.

Εκείνο το βράδυ αντάρτες Βιετ Κόνγκ ξεχύθηκαν έξω από ένα ταξί και ένα μικρό φορτηγό και ξεκίνησαν μια μεγάλη επίθεση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στη Σαϊγκόν. Λόγω των εορτασμών των ημερών οι στρατιώτες δεν ήταν προετοιμασμένοι για την επίθεση.

Στη μάχη που ακολούθησε στην αμερικανική πρεσβεία στη Σαϊγκόν, ο αξιωματικός Allan Wendt , πίστευε ότι ζούσε τις τελευταίες του στιγμές. Οργάνωσε το στρατό και ζήτησε βοήθεια. 

Οι αξιωματικοί τον διαβεβαίωσαν ότι θα του έστελναν ενισχύσεις , αλλά τα αμερικανικά στρατεύματα αντιμετώπιζαν  πολλαπλές ταυτόχρονες επιθέσεις στην περιοχή της Σαϊγκόν.

Ο Wendt διαμαρτυρήθηκε, με μια φράση που τα έλεγε όλα: «Αυτός ο τόπος είναι το ίδιο το σύμβολο της αμερικανικής εξουσίας στο Βιετνάμ».

Το χρονικό της επίθεσης

Το 1968 ξεκίνησε με ένα γεγονός που σόκαρε παγκόσμια και σε μεγάλο βαθμό έδωσε το «έναυσμα» της αντεπίθεσης στους καταπιεσμένους σε όλο τον κόσμο. Την επίθεση του Τετ στον πόλεμο του Βιετνάμ. Το Τετ είναι ο εορτασμός του νέου έτους στο σεληνιακό ημερολόγιο και θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή του Βιετνάμ. Παραδοσιακά η ένταση των συγκρούσεων μειωνόταν τις μέρες των εορτασμών. Εκείνη τη χρονιά, ξημερώνοντας η πρώτη μέρα του Τετ, στις 30 Ιανουαρίου, στρατιώτες του Βορείου Βιετνάμ και του Νοτιοβιετναμέζικου Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου πραγματοποίησαν μια αιφνιδιαστική επιδρομή, έφτασαν μέχρι την Σαϊγκόν, την πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ και κύρια βάση των ΗΠΑ, πολιορκώντας για 6 ώρες την ίδια την αμερικανική πρεσβεία. Μετά από σκληρή μάχη οι αντάρτες απωθήθηκαν από την πρεσβεία στη Σαϊγκόν, αλλά αυτή η επίθεση-σοκ ήταν μόνο η αρχή μιας τεράστιας κλίμακας γενικευμένης αντεπίθεσης των Βιετκόνγκ σε όλο το μέτωπο του πολέμου.

. Η επίθεση έπληξε 36 από τις 44 πρωτεύουσες νομών, 64 κέντρα μικρότερων διοικητικών υποδιαιρέσεων (το ένα τρίτο της χώρας) και πέντε από τις έξι μεγαλύτερες πόλεις του Νότιου Βιετνάμ. Στη Σαϊγκόν επλήγησαν το κτιριακό σύμπλεγμα της αμερικανικής πρεσβείας, το προεδρικό μέγαρο του Νότιου Βιετνάμ, το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων του Νότιου Βιετνάμ και άλλες σημαντικές στρατιωτικές βάσεις και κρατικές εγκαταστάσεις. Η διοίκηση του στρατηγού Ουεστμόρλαντ εκτίμησε ότι το Βόρειο Βιετνάμ χρησιμοποίησε για την επίθεση μεταξύ 20 και 35% του στρατού του.

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν ο στρατηγός Ουεστμόρλαντ είχε επισκεφτεί εμπόλεμες ζώνες και είχε πραγματοποιήσει μια φωτογράφηση, μέσα από την οποία ήθελε να δείξει ότι η Αμερική κερδίζει τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ο ίδιος σύμφωνα με την Daily Mail, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι μια χούφτα "ξυπόλητοι αγρότες" κατάφεραν τέτοιο πλήγμα στον αμερικανικό στρατό.

Μεγάλες απώλειες

Από στρατιωτικής πλευράς η επίθεση Τετ ήταν αποτυχημένη. Καθώς επιδίωξε να μεγιστοποιήσει τους επιχειρησιακούς στόχους της πλήττοντας πολλά σημεία σε όλη τη χώρα ταυτόχρονα, επέφερε την αραίωση των κομμουνιστικών δυνάμεων, που ως εκ τούτου υστερούσαν ποσοτικά σε κάθε τόπο, αντιβαίνοντας την αρχή του πολέμου περί της συγκέντρωσης δυνάμεων. Επιπλέον, η επίθεση μεγάλης κλίμακας έφερε τις κομμουνιστικές δυνάμεις σε ανοικτή σύγκρουση με τους αντιπάλους τους, όπου η συντριπτική αμερικανική υπεροπλία μπορούσε επιτέλους να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά. Ως εκ τούτου, η κομμουνιστική πλευρά είχε μεγάλες απώλειες, που στις πρώτες δύο εβδομάδες έφτασαν τους 30.000 νεκρούς και στη συνέχεια διπλασιάστηκαν. Ιδιαίτερα βαριές ήταν οι απώλειες για τους Βιετκόνγκ, που δεν κατόρθωσαν να αναπτύξουν ξανά τις δυνάμεις τους στα πριν από την επίθεση Τετ επίπεδα. Οι ΗΠΑ σε αντιδιαστολή έχασαν στις πρώτες δύο εβδομάδες περίπου 1.500 οπλίτες και στο πρώτο δίμηνο συνολικά 4.000. Ο στρατός του Νότιου Βιετνάμ έχασε 5.000 στο δίμηνο.

Η επίθεση Τετ απέτυχε επίσης να προκαλέσει γενική εξέγερση του πληθυσμού του Νότιου Βιετνάμ και την ανατροπή του καθεστώτος του Νότιου Βιετνάμ. Είχε όμως ανέλπιστα μεγάλη επιτυχία όσον αφορά τις συνέπειές της στο εσωτερικό μέτωπο των ΗΠΑ. Επειτα από τρία χρόνια αεροπορικών βομβαρδισμών, έπειτα από την αποστολή στρατού μισού εκατομμυρίου και έπειτα από τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του για το «φως στο τέλος του τούνελ», το αμερικανικό κοινό παρακολούθησε κατάπληκτο ζωντανά στην τηλεόραση τις οδομαχίες δίπλα στο κτιριακό σύμπλεγμα της αμερικανικής πρεσβείας. Οχι μόνο ο εχθρός δεν βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αλλά αντίθετα ήταν σε θέση να εξαπολύσει τη μεγαλύτερη επίθεσή του.

Οργή στην αμερικανική κοινή γνώμη

Ενα πανίσχυρο αίσθημα παραπλάνησης και εξαπάτησης κυρίευσε τους Αμερικανούς και σαν τεράστιο κύμα σάρωσε την προεδρία Τζόνσον. Ηταν περίπου αδύνατον για τον πρόεδρο να παρουσιάσει την επίθεση Τετ ως στρατιωτική νίκη των ΗΠΑ και του Νότιου Βιετνάμ, όπως όντως ήταν, ώστε να ζητήσει νέες θυσίες και προσπάθειες ενάντια στον αποδυναμωμένο αντίπαλο. Ο λόγος του δεν είχε πλέον αξιοπιστία.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο κεντρικό SLIDESHOW

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ