Η Ντίνα Νικολάου ετοιμάζει πεντανόστιμες μεσογειακές πατάτες γκρατινέ

Μία λαχταριστή και άκρως μεσογειακή συνταγή...

Υλικά

1 κιλό πατάτες

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

1 κουτ. γλυκού πάπρικα σε νιφάδες

1 κουτ. γλυκού πάπρικα, σκόνη

50 γρ. βούτυρο Lurpak

80 γρ. ρυζάλευρο

500 ml χυμό ντομάτας

½ κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό

½ κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή

1 κουτ. σούπας μέλι

100 γρ. τυρί Αrla αυθεντικό regato, τριμμένο

3 φέτες τυρί Αrla Havarti

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες, τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις πασπαλίζουμε με νιφάδες πάπρικας, πάπρικα, ρίγανη και θυμάρι.
Σε μια σωτέζα βάζουμε το βούτυρο, το ρυζάλευρο και ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα. Προσθέτουμε το μέλι, το πιπέρι, το αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
Καθαρίζουμε τη σκελίδα σκόρδο και την τρίβουμε στον πάτο του ταψιού για να το αρωματίσουμε. Απλώνουμε λίγη από την κρέμας ντομάτας και βάζουμε μια στρώση πατάτες. Πασπαλίζουμε με λίγο ρεγκάτο και βάζουμε στο κέντρο δύο φέτες Havarti.
Απλώνουμε μια ακόμα δόση σάλτσα ντομάτας, και τις υπόλοιπες πατάτες σε στρώση. Τελειώνουμε με το υπόλοιπο ρεγκάτο και μια φέτα Havarti.
Ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσο λεπτές θα κόψουμε τις πατάτες.

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

WHO IS WHO


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ