Σαν σήμερα η Ελλάδα πέτυχε το μεγαλύτερο... θαύμα στην ιστορία του ποδοσφαίρου - Το «Πειρατικό» στην κορυφή της Ευρώπης (Φωτό & Βίντεο)

«Στον έβδομο ουρανό όλοι, αδέρφια».

Η νίκη της Εθνικής Ομάδας επί της Ισπανίας, εκτός έδρας, στις 7 Ιουνίου 2003, με γκολ του Γιαννακόπουλου, θεωρήθηκε τυχαία κατά την προκριματική φάση του Εuro 2004.

Δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η «αρχή» ενός ταξιδιού που θα κατέληγε, 13 μήνες μετά, στην κορυφή της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.

Η Ελλάδα βρέθηκε στα γήπεδα της Πορτογαλίας ως ο «άγνωστος Χ» του Euro 2004, καθώς η μία και μοναδική παρουσία της σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ήταν το 1980.

Ο δρόμος της έμελλε να έχει ως αντιπάλους την οικοδέσποινα, την Ισπανία και τη Ρωσία.

Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, στις 12 Ιουνίου, οι Πορτογάλοι έκαναν αφιέρωμα στη ναυτική τους παράδοση και παρουσίασαν ένα καράβι στον αγωνιστικό χώρο του «Ντραγκάο» στο Πόρτο.

Ο Πιερλουίτζι Κολίνα σφύριξε και το «Πειρατικό» σάλπαρε.

Με καθαρά αμυντική προσήλωση και στόχο τις αντεπιθέσεις, η ελληνική ομάδα έκανε το «μπαμ» και με δυο τέρματα (Καραγκούνης, Μπασινάς) επικράτησε με 2-1 της Πορτογαλίας, αποδεικνύοντας πως μόνο τυχαία δεν βρέθηκε στην τελική φάση.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, το γκολ του Χαριστέα έφερε στα ίσια το ματς (1-1) με τους Ισπανούς που είχαν προηγηθεί με τον Μοριέντες, αλλά και την Ελλάδα σε θέση ισχύος όσον αφορά στην πρόκριση.

Στις 20 Ιουνίου 2004, η Ρωσία προηγήθηκε με 2-0 της Ελλάδας χάρη στα δύο γρήγορα γκολ των Κιριτσένκο και Μπουλίκιν, αλλά το τέρμα του Βρύζα -παρά την ήττα με 2-1- έστειλε την Εθνική Ομάδα στους «8» της διοργάνωσης.

Στο «Ζοσέ Αλβαλάδε» της Λισαβόνας, στις 25 Ιουνίου 2004, οι Γάλλοι φάνταζαν ως το φαβορί της αναμέτρησης αλλά η ελληνική άμυνα δεν άφηνε πολλά περιθώρια.

Έτσι, στο 65ο λεπτό, ο Χαριστέας σκόραρε κι οδήγησε την Εθνική Ομάδα στην ημιτελική φάση, ξυπνώντας όνειρα για... το τιμημένο.

Την 1η Ιουλίου, η Ελλάδα αντιμετώπισε ίσως μία από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, την Τσεχία.

Η αντίσταση ήταν σθεναρή κι έτσι ο αγώνας έληξε χωρίς τέρματα.

Στην παράταση, όμως, ο «Κολοσσός» της Εθνικής, ο Τραϊανός Δέλλας, με μια κεφαλιά στο 105' +1', έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και τους Έλληνες ένα βήμα πριν από την εκπλήρωση του πιο τρελού ονείρου.

Σαν σήμερα, 4 Ιουλίου 2004, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στο «Στάδιο του Φωτός», στη Λισαβόνα, καθώς σαν σε σχήμα κύκλου ολοκληρωνόταν το πιο όμορφο παραμύθι.

Οι Πορτογάλοι ξανά στον δρόμο της Ελλάδας και, μάλιστα, ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τροπαίου μέσα στο «σπίτι» τους.

Ο Ότο Ρεχάγκελ, όμως, είχε παρατάξει πολύ καλά την ομάδα και το γκολ του Χαριστέα, στο 57ο λεπτό, σφράγισε την ποδοσφαιρική ιστορία.

Έτσι, ανέβασε την Ελλάδα στην κορυφή της ποδοσφαιρικής Ευρώπης και ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει πως αυτό που θα μπορούσε να πετύχει το 2004, θα καθυστερούσε 12 χρόνια!

Κάπως έτσι, άρχισε το «καλοκαίρι της Ελλάδας»: Το «Πειρατικό» έγινε δεκτό στο Καλλιμάρμαρο από 100.000 θεατές κι έστρωσε τον δρόμο για τους επικείμενους -τότε- Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Επιμέλεια: Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ