Στον Αράτα Ισοζάκι το Βραβείο Πρίτσκερ- Το "Νόμπελ της αρχιτεκτονικής" στον "μετρ" που σχεδίασε κτίριο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (φώτο)

Είναι ένας από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες στον κόσμο

Ο Ιάπωνας Αράτα Ισοζάκι, του οποίου το έργο επηρεάζεται ταυτόχρονα από τη Δύση και την Ανατολή, απέσπασε το βραβείο Pritzker που θεωρείται ισοδύναμο του Νόμπελ Αρχιτεκτονικής.

Ο 87χρονος από την 'Οιτα της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας έφτιαξε κτίρια πολύ διαφορετικών λειτουργιών, από το τεράστιο κλειστό στάδιο Palau Sant Jordi για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 έως το Μουσείο της Σύγχρονης Τέχνης (MOCA) του Λος 'Αντζελες (1986) και το Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο στο Κατάρ (2011).

MOCA

Το βραβείο θα του απονεμηθεί τον Μάιο κατά τη διάρκεια τελετής που θα διοργανωθεί στο Παρίσι, της οποίας η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί , αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο στο Κατάρ

 Όγδοος Ιάπωνας που λαμβάνει την τιμητική αυτή διάκριση από τη θέσπιση του βραβείου το 1979, ο Ισοζάκι θεωρείται ένας από τους πρώτους αρχιτέκτονες της χώρας αυτής που στράφηκε προς τη Δύση, κυρίως μέσω πολλών επιμορφωτικών ταξιδιών.

"Ο Ισοζάκι υπήρξε πρωτοπόρος στην κατανόηση του γεγονότος ότι η αρχιτεκτονική είναι ταυτόχρονα παγκόσμια και τοπική, και ότι αυτές οι δύο δυνάμεις αποτελούν την ίδια πρόκληση", σχολίασε ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου Pritzker, ο Αμερικανός Στίβεν Μπράιερ.

Palau Sant Jordi

Ο αρχιτέκτονας υλοποίησε έργα του σε τέσσερις ηπείρους, από αθλητικά κέντρα έως κτίρια γραφείων και μουσεία.

Εκτός από τον κοσμοπολιτισμό του, ο Αράτα Ισοζάκι είναι γνωστό ότι ουδέποτε προσπάθησε να διεκδικήσει ένα αναγνωρίσιμο στιλ, επιδιώκοντας να εντάξει την αρχιτεκτονική του στους τόπους όπου υλοποιούσε τα έργα του.

Nara Centennial Hall in Japan, designed by Arata Isozaki

ευχαρίστησή μου είναι να δημιουργώ διαφορετικά πράγματα, όχι να επαναλαμβάνω τα ίδια", εξηγούσε τον Νοέμβριο του 2017, στον ιστότοπο ArchDaily.

Ο Αράτα Ισοζάκι διαδέχεται τον Ινδό Μπαλκρίσνα Ντόσι που βραβεύτηκε πέρυσι σε ηλικία 90 ετών.

Team Disney Building (1991). Image © Xinai Liang

Who is Who

Ο Αράτα Ισοζάκι (Arata Isozaki, γεννηθείς στις 23 ιουλίου 1931) είναι Ιάπωνας αρχιτέκτονας από την Όιτα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο το 1954.

Ο Ισοζάκι εργάσθηκε για τον Κένζο Τάνγκε πριν την ίδρυση της δική του εταιρείας το 1963. Τα πρώτα του έργα σύμφωνα με τον Ρέινερ Μπάνχαμ είχαν ευρωπαϊκές αναφορές με ένα στυλ μεταξύ "Νέο Μπρουταλισμού" & "Μεταβολικής Αρχιτεκτονικής" (Κτίριο Ιατρικής της Όιτα, 1959-1960).

Το στυλ του συνέχισε να εξελίσσεται με κτίρια όπως το Fujimi Country Club (1973-74) και την Κεντρική Βιβλιοθήκη στο Κιτακιούσου (1973-74). Αργότερα ανέπτυξε ένα πιο μοντερνιστικό ύφος με κτίρια όπως ο Πύργος Τέχνης του Mito (1986-90) και το Domus-Casa del Hombre (1991-1995).

Ο Ισοζάκι έχει σχεδιάσει κτίρια εντός και εκτός Ιαπωνίας. Θεωρείται ένας από τους πιο επιφανείς αρχιτέκτονες στον κόσμο, έχοντας κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία.

Το κτήριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι σχεδιασμένο από τον ίδιο και αποτελεί δείγμα του μοντέρνου αρχιτεκτονικού ρεύματος.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ