«Θήλαζα το δεύτερο παιδί μου έως τα 4»-Οι εκπληκτικές ιστορίες των μαμάδων - Πανελλήνιος δημόσιος θηλασμός ξεκίνησε

Όταν ήταν έγκυος η κυρία Κλαίρη Γκικούρη δεν αγχωνόταν και πολύ για τον θηλασμό. Σε μια επίσκεψη στο μαιευτήριο όμως, έτυχε να πέσει επάνω σε μια ημερίδα για τον μητρικό θηλασμό που την σόκαρε. «Ακούγοντας από μία μαία πόσα πράγματα από όσα συμβαίνουν στην ενήλικη ζωή μας θα είχαν αποφευχθεί με τον θηλασμό, άρχισα να αναγνωρίζω τα σημάδια της έλλειψης σε εμένα την ίδια.

Όταν ήταν έγκυος η κυρία Κλαίρη Γκικούρη δεν αγχωνόταν και πολύ για τον θηλασμό. Σε μια επίσκεψη στο μαιευτήριο όμως, έτυχε να πέσει επάνω σε μια ημερίδα για τον μητρικό θηλασμό που την σόκαρε. «Ακούγοντας από μία μαία πόσα πράγματα από όσα συμβαίνουν στην ενήλικη ζωή μας θα είχαν αποφευχθεί με τον θηλασμό, άρχισα να αναγνωρίζω τα σημάδια της έλλειψης σε εμένα την ίδια.



Αλλεργίες, διατροφικές διαταραχές, ευαισθησία στις ιώσεις» λέει στο «Βήμα». Επιστρέφοντας στο σπίτι της ήταν πλέον αποφασισμένη πως πρέπει να θηλάσει το μωρό της. Και τα κατάφερε, ακόμα κι όταν μόλις 2,5 μήνες μετά την γέννηση του γιου της, επέστρεψε κανονικά στην πολυεθνική εταιρεία όπου εργάζεται ως υπεύθυνη διασφάλισης ποιότητας.

Σήμερα, είναι μια από τις δεκατέσσερις διαχειρίστριες της «Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αττικής» που δημιουργήθηκε μέσω facebook πριν δύο περίπου χρόνια και μετρά ήδη 3.000 μέλη. Αντίστοιχες ομάδες δημιουργήθηκαν από τότε σε 39 πόλεις της χώρας φτάνοντας συνολικά τα 10.000 μέλη. Συμβουλές, πληροφόρηση, ψυχολογική υποστήριξη είναι μερικά από όσα οι έμπειρες πια μαμάδες μοιράζονται διαδικτυακά βάσει της προσωπικής τους εμπειρίας με τις νεότερες, που μπροστά στο νέο ξεκίνημα της ζωής τους δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τον θηλασμό και τις δυσκολίες του.

«Ο θηλασμός είναι από τη μια μεριά ένστικτο, είναι όμως και Τέχνη, που κάποιος πρέπει να την μεταδώσει στις νέες μαμάδες» επισημαίνει η κυρία Γκικούρη. Παλαιότερα, οι γιαγιάδες μοιράζονταν τα μυστικά τους με τις επόμενες γενιές, μέχρι που η καταιγιστική είσοδος του έτοιμου γάλακτος στην αγορά έσπασε τους κρίκους αυτής της αλυσίδας. Η φράση «δεν έχεις αρκετό γάλα για να θρέψεις το μωρό σου» διατυπώνεται από τότε συχνά, στεναχωρώντας και αγχώνοντας τις μαμάδες.


Για την κυρία Κασσιανή Μιχοπούλου, μητέρα δύο παιδιών, τα απογοητευτικά ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού στην χώρα μας δεν είναι αποτέλεσμα όμως μόνο της άγνοιας. Έγκυος στην κόρη της, πριν επτά χρόνια, φρόντιζε να διαβάζει και να ενημερώνεται συνεχώς για να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για το μεγάλο γεγονός. «Όλα τα βιβλία έλεγαν πως ο θηλασμός κρατάει ιδανικά 6 μήνες, παρά τις αντίθετες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως έμαθα αργότερα, ότι δίνουμε στο παιδί πιπίλα για να παραμένει ήρεμο και πολλά ακόμη τραγικά λάθη που με οδήγησαν σε λιγότερο από 6 μήνες να διακόψω» περιγράφει μιλώντας στο «Βήμα».

Η διάψευση ήρθε για την ίδια μέσα από διάφορα fora στο διαδίκτυο, όπου οι μαμάδες ενημέρωναν η μια την άλλη για τα οφέλη του αποκλειστικού θηλασμού, για τα παγκόσμια πρότυπα, αλλά και τα εμπόδια και μοιράζονταν συμβουλές για να τα ξεπεράσουν. Ως αποτέλεσμα, το δεύτερο παιδί της αποθήλασε με την θέλησή του στα 4 του χρόνια αποφεύγοντας, όπως επισημαίνει η ίδια, το άγχος του αποχωρισμού, τα προβλήματα με τα δόντια, τις ιώσεις στον παιδικό σταθμό. Και μάλιστα, ενώ εκείνη επέστρεψε κανονικά στην δουλειά της.


Ως μέλος της «Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αττικής» και δικηγόρος το επάγγελμα, η κυρία Μιχοπούλου λέει μιλώντας στο «Βήμα»: «Είμαστε όλες εργαζόμενες μητέρες, άλλη πολιτικός μηχανικός, άλλη διδάκτωρ Πανεπιστημίου, δημοσιογράφος, ιατρός ή νοσηλεύτρια. Μια γυναίκα που θηλάζει δεν είναι ασθενής, δεν χρειάζεται να είναι κλεισμένη στο σπίτι, μπορεί να είναι στη δουλειά, στα ψώνια, στο εστιατόριο». Αυτές τις μαμάδες θα συναντήσουν όσοι βρεθούν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 στο Ζάππειο στον 4ο Πανελλαδικό Δημόσιο Θηλασμό, που διοργανώνεται συγχρόνως σε 39 πόλεις της Ελλάδας από τις κατά τόπους Ομάδες του δικτύου. Πέρυσι στην αντίστοιχη εκδήλωση είχαν συγκεντρωθεί 500 άτομα.

«Στόχος μας είναι να δείξουμε την φυσική εικόνα του θηλασμού, τονίζοντας έτσι στις νέες μανούλες ή σε όσες θα γίνουν ή σκέφτονται να γίνουν μανούλες ότι όλες αυτές οι γυναίκες είναι σαν εσάς και τα καταφέρνουν. Δεν είστε μόνες» επισημαίνει η κυρία Κλαίρη Γκικούρη. Το ραντεβού δίνεται στις 11.00 στο σιντριβάνι του Ζαππείου, όπου θα υπάρχουν διασκεδαστές και ομάδες παιχνιδιού για τους μικρούς επισκέπτες έως τις 14.00, ενώ θα μοιραστούν κεράσματα και μικρά δωράκια. Όσα μωράκια θελήσουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 θα καταμετρηθούν συγχρόνως σε όλες τις συμμετέχουσες πόλεις.
Για πρώτη φορά εφέτος, η Ομάδα της Αττικής στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού» διοργανώνει και Ημερίδα Ενημέρωσης για τον Θηλασμό, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στην «Τεχνόπολις» του δήμου Αθηναίων. Στο κτήριο «Αεριοφυλάκιο 2», ώρες 09.30 - 12.30, με ελεύθερη είσοδο, οι ενδιαφερόμενες θα μάθουν από συμβούλους θηλασμού γιατί είναι απαραίτητη η υποστήριξη της μητέρας, ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες της σχετικά με τον θηλασμό, πώς γίνεται ο ομαλός αποθηλασμός και τι είναι και πώς γίνεται το co-sleeping. Επίσης, στον χώρο θα λειτουργεί στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 11.00-19.00, η έκθεση φωτογραφίας «θηλάΖΟΥΜΕ» της Εύας Θεοχάρη σε επιμέλεια της Ειρήνης Ραμπαούνη.

Για πληροφορίες: https://www.facebook.com/groups/Attiki.Thilasmos/

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ