Νίκος Κριτσωτάκης: Ο αρτοποιός της Κρήτης με τα «χρυσά» χέρια – Από το απλό Παξιμάδι ως τα Ανεβατά, τα Λυχναράκια & τα Πασχαλινά τσουρέκια (Φωτό)

Δείτε τις υπέροχες δημιουργίες του  Νίκου Κριτσωτάκη…

Αυτό το Instagram είναι ένα πραγματικό κοινωνικό δίκτυο, αφού σε φέρνει κοντά ειδικά τώρα, την εποχή της καραντίνας, με ταλαντούχους ανθρώπους που ούτε φαντάζεσαι! Έτσι έπεσε το μάτι μου σε κάποια εξαιρετικά αρτοποιήματα του Νίκου Κριτσωτάκη.

 

 

Τον αναζήτησα λοιπόν διαδικτυακά και μου έστειλε φωτογραφίες από την εξαιρετική πράγματι δουλειά του: βάσεις για σαλάτα που μοιάζουν με γλυπτά, ανεβατά μικρά αριστουργήματα και λυχναράκια καλοφτιαγμένα & λαχταριστά.

 

 

Φαίνεται όμως ότι δεν αρκείται στην τέχνη του αρτοποιείου και επεκτείνει την δημιουργικότητα του σε αγαπημένες γλυκές γεύσεις, όπως τάρτα με φράουλες, Κέικ με μήλο (το πειράζει και με λίγη σοκολάτα...).

 

 

Την επόμενη φορά όμως που θα βρεθώ στην Κρήτη θα δοκιμάσω τις πίτες και τα ψωμιά του σε μεγάλη ποικιλία, τα παραδοσιακά αρτοποιήματα της Ιεράπετρας και του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και των Χανίων.

 

 

Τι μου είπε ο ίδιος όταν του ζήτησα να μιλήσει για τον εαυτό του; “Λοιπόν τα πρώτα μου ερεθίσματα ήταν από την γιαγιά μου που ήταν Μικρασιάτικα και ήμουν συνεχώς δίπλα της και έβλεπα και άκουγα!

 

 

Αργότερα μπήκα στην σχολή τουριστικών επαγγελμάτων στον τομέα τις ζαχαροπλαστικής και ασχολήθηκα για 4 χρόνια μέχρι που είδα ότι δεν μου ταιριάζει και πήγα στην αρτοποιεία. Τελικά αυτό ήταν που έψαχνα!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Όλοι θέλουμε κάτι γλυκό με το πρωινό καφεδάκι μας, κάτι ελαφρύ νά το έχουμε στο τραπέζι τις κουζίνας μας να το τσιμπάμε περνώντας και να μας θυμίζει το ντουλάπι της γιαγιάς που βάζαμε την καρέκλα για να το φτάσουμε οταν είμασταν μικροί και να πάρουμε ένα στα κρυφά!!!!! Αυτό είναι το μπισκοτάκι με ελαιόλαδο το γνωστό μάς λαδοκουλουρο!! Ακολουθήστε την συνταγή πού θα σάς δώσω και φτιάξτε κάμποσα γιατί να είσαστε σίγουροι ότι δεν θα φτάσουν για να μπούνε από το ταψί μας στο ντουλάπι!!!! Για την συνταγή μάς χρειαζόμαστε : 300 γρμ ελαιολαδο, 300 γρμ χυμό πορτοκάλι, 250 γρμ ζάχαρη, 30γρμ baking powder, 10 γρμ κανέλλα, 3 γρμ γαρύφαλλο και 1 κιλό αλεύρι!!! Για ότι απορία για την διαδικασία της συνταγής μάς περιμένω τα σχόλια σάς!! #bakery#nikosbakery#nikoskritsotakisbakery#nikoskritsotakisrecipe#greekbreakfast#cretanbreakfast#cakewithnuts#greekcake#oliveoil#crete#cretanvillage#rethymno#arkadi#incrediblecrete#Cretan gastronomy θ

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη nikos kritsotakis (@kritsotakis_nikos) στις

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Καλή μεγάλη εβδομάδα σε όλους θέλω να ευχηθώ καταρχάς και ας προσπαθήσουμε βάσει των συνθηκών να την περάσουμε όσο πιό δημιουργικά και ευχάριστα μπορούμε!!!! Ξεκινάμε λοιπόν όλοι να φτιάχνουμε τα πασχαλινά γλυκά μας να μυρίσει το σπίτι και η γειτονιά εφόσον έχουμε τα παράθυρα μας ανοιχτά!!! Εγω ξεκίνησα με τα αγαπημένα σε όλους μας καλιτσούνια , τα λυχναράκια και σας δίνω και μια αγαπημένη συνταγή!!! Όπως κάθε φορά ότι χρειάζεστε για τον τρόπο εκτέλεσης της συνταγής , περιμένω σχόλια!!! Καλή επιτυχία!! Συνταγή για την ζύμη : 330 γρμ βουτηρο, 2 τεμ. αυγό, 180 γρμ άχνη ζάχαρη, 10 γρμ baking powder, 580 γρμ αλεύρι!! Συνταγή για την γεμιση: 1000 γρμ φρέσκια μυζηθρα, 2 τεμ αυγό, 250 γρμ ζάχαρη και λίγη κανέλλα!! #bakery#nikosbakery#nikoskritsotakisbakery#nikoskritsotakisrecipe#easterrecipes#cretanbreakfast#crete#incrediblecrete#cretangastronomy

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη nikos kritsotakis (@kritsotakis_nikos) στις

 

 

 

Έκτοτε ήμουν υπεύθυνος παραγωγής σε διάφορα αρτοποιεία όπως ο επιούσιος (ξυλόφουρνος) στον Τσατσάκη στα παξιμάδια! Αργότερα μπήκα στον κλάδο των εταιριών πρώτων υλών που ήμουν τεχνικός αρτοποιίας σε όλη την Ελλάδα (bacaldrin, ledra, lesaffre, olympic foods) και τέλος ασχολούμαι με το consulting και την δημιουργία νέων κωδικών με συνεργασίες όπως ο Βένετης στην Αθήνα ή Εστία στην Θεσσαλονίκη ο Πετούσης στο Ηράκλειο και άλλα αρτοποιεία!”

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ