Φιλοθέη η ''Αγία των Αθηνών'': Απελευθέρωσε άντρες και γυναίκες από τα σκλαβοπάζαρα, άνοιγε πηγάδια - Έτσι ''έφτιαξε'' το Ψυχικό

Αγία Φιλοθέη, γιορτάζει το προάστιο σήμερα. 

Σήμερα ανήμερα της Αγίας Φιλοθέης ο Δήμος μας τιμώντας την Αγία της οποίας φέρει το όνομα της διοργανώνει πρώτη Διαδικτυακή προβολή στο κανάλι του Δήμου μας στο You Tube.

Η δράση της Αγίας Φιλοθέης είναι ταυτισμένη με το Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού. Μία δράση που υπήρξε πριν από 500 χρόνια και σηματοδότησε την πρώτη εμφάνιση κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Γι’ αυτό και ο Δήμος μας είναι συνδεδεμένος με το όνομα της Αγίας. Αυτός είναι και ο λόγος που οργανώσαμε την διαδικτυακή προβολή της εξαιρετικής ταινίας της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών»

Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ γύρω από την μεγάλη αυτή Αγία η οποία έζησε τον 16ο αιώνα και κατάφερε να ορθώσει το ανάστημά της ενάντια στον οθωμανικό ζυγό την εποχή της τουρκοκρατίας αναπτύσσοντας ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Απελευθερώνει άνδρες και γυναίκες από τα σκλαβοπάζαρα οι οποίοι στη συνέχεια δουλεύουν στα κτήματα της Αγίας στην περιοχή μας. Σε μία εποχή που το νερό ήταν ακριβό αγαθό, η Αγία Φιλοθέη φρόντισε να ανοίξουν Πηγάδια για τον κόσμο, ένα από τα οποία έδωσε το όνομα του στο Ψυχικό.

Για το έργο της και την πίστη της βασανίστηκε και είχε μαρτυρικό θάνατο το 1589. Μεταφέρθηκε και ξεψύχησε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η κρύπτη της, η οποία αποτελεί θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο του Δήμου μας.

Η ταινία της Φιλοθεάτισσας σκηνοθέτιδας Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού θα είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Δήμου μας στο YouTube από σήμερα στις 19:00 έως και την Κυριακή 21Φεβρουαρίου.

Βιογραφία

Η Αγία Φιλοθέη γεννήθηκε το έτος 1522 μ.Χ. στην τουρκοκρατούμενη τότε Αθήνα. Οι ευσεβείς γονείς της ονομάζονταν Άγγελος και Συρίγα Μπενιζέλου. Η μητέρα της ήταν στείρα και απέκτησε την Αγία μετά από θερμή και συνεχή προσευχή.

Ο Κύριος που ικανοποιεί το θέλημα εκείνων που Τον σέβονται και Τον αγαπούν, άκουσε την δέησή της. Και πράγματι, μια ημέρα η Συρίγα μπήκε κατά την συνήθειά της στο ναό της Θεοτόκου για να προσευχηθεί και από τον κόπο της έντονης και επίμονης προσευχής την πήρε για λίγο ο ύπνος.

Τότε ακριβώς είδε ένα θαυμαστό όραμα. Ένα φως ισχυρό και λαμπρό βγήκε από την εικόνα της Θεομήτορος και εισήλθε στην κοιλιά της. Έτσι ξύπνησε αμέσως και έκρινε ότι το όραμα αυτό σήμαινε στην ικανοποίηση του αιτήματός της. Έτσι κι έγινε. Ύστερα από λίγο καιρό η Συρίγα έμεινε έγκυος και έφερε στον κόσμο τη μονάκριβη θυγατέρα της αναφέρει το saint.gr.

Μαζί με την Χριστιανική ανατροφή, έδωσαν στην μοναχοκόρη τους και κάθε δυνατή, για την εποχή εκείνη, μόρφωση. Έτσι η Ρηγούλα (ή Ρεβούλα, δηλαδή Παρασκευούλα), αυτό ήταν το όνομά της προτού γίνει μοναχή, όσο αύξανε κατά την σωματική ηλικία, τόσο προέκοπτε και κατά την ψυχή, όπως λέει το συναξάρι της.

Σε ηλικία 14 χρονών, οι γονείς της την πάντρεψαν, παρά την θέλησή της, με έναν από τους άρχοντες της Αθήνας. Αργότερα, αφού πέθαναν οι γονείς και ο σύζυγός της, ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο πόθο της. Αφιερώνεται εξ ολοκλήρου στον Χριστό, γίνεται μοναχή και παίρνει το όνομα Φιλοθέη.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ