Η λίστα με τα καλύτερα στέκια του 2013 που όμως θα επισκεφθούμε και το 2014!

Κυκλοφορήσαμε, ξενυχτήσαμε, δοκιμάσαμε νέα πιάτα, αναθεωρήσαμε τα στέκια μας στην Αθήνα και, πια, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε την λίστα με τα καλύτερα του 2013, με τα κατάλληλα επιχειρήματα. Ιδού η τελική ετυμηγορία μας.

Από τη Νίκη Ρωμανού και την Ιωάννα Παχούλη

Για καφέ και ποτό

Σπίτι Cocktail Bar


Το πετυχημένο όνομα είναι το πρώτο από μια σειρά στοιχείων που συνηγορούν στο γιατί το "Σπίτι" κατάφερε να γίνει το στέκι του Χαλανδρίου για το 2013 (αν έχεις πάει, ξέρεις ήδη ότι είναι πάντα γεμάτο). Ο bar manager, Γιάννης Κοροβέσης,  κάνει τα μαγικά του, σερβίροντας ευφάνταστα κοκτέιλς σε έναν όμορφο χώρο με industrial design καρέκλες, μωσαϊκό στο πάτωμα, μια συνήθως κατειλημμένη vintage ξύλινη μπάρα, συλλεκτικά μικρο-αντικείμενα,  αλλά και το αίθριο που το χειμώνα αποκτά στέγη και το καλοκαίρι μετατρέπεται σε αυλή γεμάτη χρώματα και μουσικές.

Σπίτι Cocktail Bar, Παπανδρέου 9, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6833677

Holy Spirit


Οι ιθύνοντες νόες του "Holy Spirit" στην ανερχόμενη πιάτσα στη Λαοδίκης της Γλυφάδας έχουν βαλθεί να ξαφνιάσουν ευχάριστα ακόμα και τον πιο απαιτητικό εξερευνητή εναλλακτικών προτάσεων της Αθήνας. Η φαντασία μάλιστα είναι και θέμα φαίνεσθαι με τα cocktails σερβίρονται ευφάνταστα: σε φλιτζάνια τσαγιού μέχρι ασημένια δισκοπότηρα. Όσο για την διακόσμηση; Ασπρόμαυρες αποχρώσεις, πινακίδες με ρητά, αφίσες αλλά και ένα μόνιμα παρκαρισμένο mini cooper σε ένα μπαρ που φημίζεται για την delivery ή on the way πατέντα που εφάρμοσε ακολουθώντας τα χνάρια των πρωτοπόρων Νεοϋορκέζων ιδιοκτητών μπαρ.

Λαοδίκης 41, Γλυφάδα, τηλ. 210-8982650

Double Trouble


Ένα πολύ μεγάλο, αλλά ταυτόχρονα ζεστό αίθριο γεμάτο ξύλινους πάγκους με ψηλά σκαμπό αλλά και μικρά παρεϊστικα τραπεζάκια που γεμίζουν την εσωτερική αυλή του "The Yard Athens", συνθέτουν το cafe-bar Double Trouble, το οποίο μέχρι πριν λίγο καιρό γέμιζε με ροκ ζωντανή μουσική τα βράδια του Αμαρουσίου. Φυσικά, η όλη εικόνα δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς τα δύο μουσικά stages που διοργανώνουν lives πέντε φορές την εβδομάδα με κατευθύνσεις classic rock, blues, soul, funk, jazz, swing, rock n' roll αλλά και με έντεχνο και ελληνικό ροκ, όπως μας είχε πει η Μαργαρίτα στα εγκαίνια του τον προηγούμενο μήνα.

Πατησίων 101, Aθήνα,  210 612 7005

Plastiko Cocktails Cafe


Ένα από τα καλοκαιρινά στέκια μας στο κέντρο της Αθήνας έχει ήδη κατοχυρώσει τη θέση του και στα χειμωνιάτικα βράδια μας. Δεν είναι μόνο τα ζεστά κοκτέιλ με σοκολάτα, πορτοκάλι και άλλους ευφάνταστους συνδυασμούς, ούτε το η τιμή τους (σε πλαστικό ποτήρι κοστίζουν 5.50 ευρώ, ενώ σε κανονικό 6.30). Είναι η διάχυτη παρεΐστικη αλλά ταυτόχρονα περιποιημένη ατμόσφαιρα στις αποχρώσεις του λευκού, με τις ξύλινες λεπτομέρειες, το τζάκι και τις όμορφα φωτισμένες γωνιές που από το στενάκι της Σωφρονίου (όπου ξενυχτούσαμε το καλοκαίρι), το Plastiko μας έφερε προς τα μέσα, χωρίς πολλή σκέψη.

Σωφρονίου 12Α, Γκάζι, τηλ. 210 3413729

Blue Bird

 

Στρίβοντας δεξιά στον πεζόδρομο της Ηπίτου από την οδό Βουλής στο Σύνταγμα, θα βρεις αν και με κόκκινη πρόσοψη, το "Blue Bird", κάπου ανάμεσα στα νεοκλασσικά κτίρια. Ρετρό αισθητική, χαμηλός φωτισμός, τζαζ μελωδίες, μικρός χώρος, φιλόξενη μπάρα, είναι από εκείνα τα μαγαζιά που η γιορτινή τους ατμόσφαιρα δικαιολογεί το μόνιμα στόλισμα, από λαμπιόνια μέχρι χριστουγεννιάτικα αξεσουάρ.  Εδώ το glühwein σερβίρεται σε διάφανη κούπα, μια φλούδα πορτοκάλι και μπαχαρικά που μοσχοβολάνε (6 ευρώ).

Ηπίτου 4, Πλάκα, τηλ. 6944878767

9 Βήτα


Ένας γιγάντιος Jimi Hendrix με την υπογραφή του artist Insane 51 από την ομάδα "DesignWars" κατά μήκος και πλάτος του τοίχους σε καλωσορίζει στο ζεστό, συμπαθητικό και ιδιαίτερο "9 Βήτα". Καφέ και συμπάθεια το πρωί, ποτά με τη συνοδεία tapas και soul, funk και rock μουσικές το βράδυ, αυτό το all day bar έχει αυτό το σπιτικό περιβάλλον που δύσκολα θα αρκεστείς σε μία μόνο επίσκεψη. Και σε περίπτωση που διαθέτεις ποδήλατο, υπάρχει και θέση να το παρκάρεις στον εναλλακτικό πεζόδρομο της Θουκυδίδου.

Θουκυδίδου 9Β, τηλ. 210 6801007

Homy


Στα πέριξ της οδού Κολοκοτρώνη και μάλιστα δίπλα από το δημοφιλές "Drunk Sinatra" και απέναντι από το πιο ήσυχο "Ippo", ήρθε να προστεθεί στη μικρή "φωλιά" της Θησέως, το "Homy". Το καλοκαίρι του 2013 μας υποδέχτηκε καιρό με τραπεζάκια, μαξιλάρες και φαναράκια στον πεζόδρομο, όμως το χειμώνα το σκηνικό εντός  ζεστό και σπιτικό –εξ’ ου και το όνομα- ντε- σαν καταφύγιο βασικά, με κυρίαρχα στοιχεία το ξύλο, την πέτρα και το πλακάκι στο πάτωμα να παίζει μεταξύ λευκού, κόκκινου και μαύρου.

Θησέως 18, Αθήνα, τηλ. 697 4144630

Για φαγητό (με αδυναμία στα μπεργκεράδικα)

Σαν Φρανσίσκο


Η ιστορία πίσω από το νεοαφιχθέν sandwich-άδικο που ειδικεύεται σε γεύσεις της αμερικανικής πόλης έχει ως εξής: Ο Βασίλης , ο ιδιοκτήτης του μπεργκεράδικου ξετρελαινόταν με τα sandwiches που έτρωγε στο Σαν Φρανσίσκο όταν ζούσε εκεί και έτσι είπε να τα φέρει εδώ να πάρουμε και εμείς μια γεύση. Παράλληλα με τις απολαυστικές μπουκιές, μαθαίνεις και γεωγραφία, καθώς πέρα από τις μυστικές σος, τους πειραγμένους συνδυασμούς και την ποικιλία για κρεατοφάγους αλλά και χορτοφάγους, κάθε επιλογή φέρει το όνομα μιας περιοχής από την καλιφορνέζικη πόλη.

Κεραμεικού 99, Κεραμεικός, τηλ. 215 5512845

Γκελ


Η ιδιοκτήτρια του χαριτωμένου μπιστρό,  Φανή Σπυριδάκη, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από μπόλικα χρόνια σπουδών και δουλειάς στο εξωτερικό, έτοιμη να παραδώσει μαθήματα γεύσης, εμπνευσμένα από όλα εκείνα τα μέρη του κόσμου που έχει επισκεφθεί: Βιετνάμ, Γαλλία, Ιταλία, Αμερική και φυσικά Ελλάδα, μεταξύ άλλων. Ο κατάλογος περιέχει από φρεσκοφρυγανισμένο ψωμί, βούτυρο, μαρμελάδα, βιολογικά αυγά σε όποια εκδοχή τα θες, σπιτικό γιουβέτσι και plateau τυριών όπως ανθότυρο Κρήτης, καπνιστό Πόντου, αρσενικό Νάξου, και ριγανοπιπεράτο Μετσόβου.

Αιόλου 27, τηλ. 210 3252335

Juicy Grill


Τι να πρωτοπούμε για το Juicy Grill: Για το ζουμερό μπιφτέκι του που αγγίζει την τελειότητα; Για τα λαχταριστά μπριός και τα γνωστά ξενόφερτα ψωμάκια με την τρύπα στη μέση bagel; Για την  χοντρή, καλοψημένη και αλατισμένη όσο πρέπει, σε γενναιόδωρη ποσότητα πατάτας; Ή για την ποικιλία συνδυαστικών γεύσεων;  Όπως σου έχουμε ξαναπεί, το "Juicy Grill" έχει μόνο τρία τραπέζια έξω και δύο πάγκους μέσα σε ένα μικρό καβατζωμένο μαγαζί μακριά από τη φασαρία της πιάτσας του Χολαργού, οπότε όσοι ενδιαφερόμενοι, σπεύσατε.

Κεραμεικού 2, Χολαργός, τηλ. 215 5203201

Μάνας Κουζίνα-Κουζίνα

 

Ποιος δεν έχει υποκλιθεί στο πιάτο της μαμάς-μάνας-μανούλας; Αυτό ακριβώς ή έστω κάτι που να το πλησιάζει αρκετά θα βρεις στο μοντέρνο μαγειρείο "Μάνας Κουζίνα-Κουζίνα" επί της Αιόλου στην hot right now πλατεία της Αγίας Ειρήνης. Σε ένα νεοκλασικό κτίριο με λιτή, μοντέρνα διακόσμηση και την ανοιχτή κουζίνα για να διαλέγεις το μαγειρευτό σου πιάτο – το μενού αλλάζει καθημερινά και οι μερίδες σερβίρονται σε τρία μεγέθη, στα 2,80, στα 5 και στα 7,80 ευρώ- , μια παρέα νεαρών αποφάσισε να προσφέρει στον Αθηναίο αυτό την τόσο απλή και συνάμα ανεκτίμητη αξία: την ελληνική κουζίνα.

New York Sandwiches


Το νεοϋορκέζικο street food πίσω από τον Πύργο των Αθηνών φημίζεται για τα Bronx sandwiches και τα Brooyklyn bagels ενώ έχει μπει για τα καλά στην trendy άτυπη μάχη για το καλύτερο brunch της πόλης.  Σάντουιτς με μοσχάρι και καραμελωμένα κρεμμύδια, bagels, μπέργκερ με κεφτεδάκια και προβολόνε και άλλοι τέτοιοι ωραίοι και ασυνήθιστοι συνδυασμοί ψωμιού και κρέατος σε περιμένουν να τους απολαύσεις στο "New York Sandwiches" στους Αμπελοκήπους. Αν πάντως δεν προλαβαίνεις να κάτσεις στους μοναστηριακού τύπου πάγκους, έρχονται και στο σπίτι σου.

Σινώπης 3, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 7778475

Για γλυκάκι

Cap cap

 

Σειρά έχει ένα μαγικό καφέ-ζαχαροπλαστείο με σήμα κατατεθέν την παιδική φαντασία στις γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα. Το "Cap cap" στο Αιγάλεω θα μπορούσε να είναι το στέκι του Harry Potter αλλά λογικά θα του πέφτει κομματάκι μακριά. Ζαχαρωτά, cup cakes, γλυκές πίτσες, αλμυρές συνταγές, ροφήματα, όλα τα καλούδια στο περίφημο "Cap cap" είναι εμπνευσμένα από γνωστά παραμύθια, κλασικά και πιο σύγχρονα, όπως η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, η Mary Poppins, Happy Feet, Narnia.

Πανόρμου 26, Αιγάλεω, τηλ. 210 5902405  

Lukumades


Έτσι όπως το γιαούρτι εκμοντερνίστηκε μέσα από τα πολυφορεμένα πια yogurt bars, ήρθε και η ώρα του λουκουμά να καλωσορίσει τη μοντέρνα εποχή του. Δύο καινούρια μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας συστήνουν το κολασμένο παραδοσιακό γλύκισμα μέσα από ένα σύγχρονο αμπαλάζ service. Λιτοί βιομηχανικοί χώροι στην καρδιά της πόλης, τόσο το "Loukumami" στην Πανεπιστημίου όσο και το "Lukuμάδες" στην Αιόλου άνοιξαν πρόσφατα ως εναλλακτικές προτάσεις για λουκουμάδες και όχι μόνο. Σκέτοι με μέλι και κανέλα ή γεμιστοί με κρέμα βανίλιας ή λεμόνι, γαρνιρισμένοι με παγωτό μηχανής ή πασαλειμμένοι με καραμελωμένα αμύγδαλα, οι λουκουμάδες στο κεσεδάκι θα είναι αυτοί που θα μας κρατούν συντροφιά στις χειμωνιάτικες βόλτες μας. Στο "Loukumami" θα βρεις και τα μακρινά ξαδέρφια του λουκουμά από την Ισπανία και τη Γαλλία. Πρόκειται για τα μακρόστενα churros συνήθως βουτηγμένα σε σάλτσα σοκολάτας και τα τροφαντά beignets γαρνιρισμένα κομμάτια φρούτων και toppings.

Lukuμάδες, Αιόλου 27,  210 3252335

Λίγο από όλα

30 something


Ο "κακός χαμός" γίνεται τον τελευταίο στο cocktail pizza bar "30 something", δίπλα στο "Ψωμί και Αλάτι" του Γιάννη Λουκάκου και παραδίπλα από το γλυκύτατο "Petite Fleur" στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου. Minimal διακόσμηση με βάση το ξύλο, τζαζ στα ηχεία, η γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο σε ασπρόμαυρη εκδοχή στον τοίχο και μια μπάρα όπου σερβίρονται απίθανα κοκτέιλ. Βέβαια όλη η ιστορία είναι να δοκιμάσεις το ποτό σου μαζί με μία από τις δύο μακαρονάδες της ημέρας ή και αυθεντική ιταλική πίτσα από τον κατάλογο με συνοδεία του περίφημου απεριτίφ, aperol. Ενδείκνυται η κράτηση για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ακόμα και μεσοβδόμαδα.

Πλατεία Ηρώων 8, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6899227

Soleto


Μεταξύ all day café, ιταλικής τρατορίας και cocktail bar, το "Soleto" άνοιξε πριν από λίγο καιρό τις πόρτες τους για να γίνει το στέκι μας από το πρωί έως το βράδυ. Χορταστικά πρωινά γεύματα με φόντο το ανοιχτό παρασκευαστήριο, αυθεντικά ιταλικά πιάτα για ένα lunch break και γευστικά cocktails για χαλαρές βραδινές εξορμήσεις. Επιπλέον, ένας έξτρα λόγος που στο "Soleto" θα κάνεις άνετα το 3 σε 1είναι γιατί θα σε εμπνεύσει και το χαλαρό μεν, φινετσάτο δε, περιβάλλον και η industrial αισθητική του δια χειρός του interior designer Γιώργου Μέρλου.

Λαοδίκης 33-35, Γλυφάδα, τηλ. 210 9680460

Yookali


Λίγο πιο πέρα από την ανερχόμενη πιάτσα του Παγκρατίου, στην καλά κρυμμένη και ήσυχη πλατεία Μεσολογγίου μια παρέα εφτά φίλων ένωσε τις δυνάμεις της και αφού εμπνεύστηκε από το κομμάτι του Γερμανού συνθέτη Kurt Weill, εγκαινίασε πριν από λίγο καιρό το "Youkali" . Στο στενόμακρο χώρο των δύο επιπέδων, εξοπλισμένο με ξύλινους πάγκους και τραπέζια,  τα πάντα βασίζονται στο οικολογικό know how και στην έννοια της επανάχρησης. Συγκεντρώσεις για πλέξιμο, ρεμπέτικες βραδιές, μουσικά μονοπάτια παρέα με ένα ακορντεόν και μια φωνή, το συνεργατικό αυτό μπαρ/ καφενείο γεμίζει συνεχώς το ημερήσιο πρόγραμμά του και ως ανταπόδοση, τα τραπεζάκια έξω στο πλακόστρωτο δρομάκι αυτό το καλοκαίρι είναι συνεχώς φίσκα. Παρεμπιπτόντως θα φας, θα πιεις άμα λάχει θα τραγουδήσεις και δε θα δώσεις παραπάνω από 10 ευρώ.

Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, τηλ. 215 5505481

Sq. Café bar & food


Αφού η πλατεία Αγίας  Ειρήνης γέμισε, ήρθε η σειρά της  παρακείμενης πλατείας Ιερού Λόχου. Εκεί, στο τρίγωνο των οδών Πραξιτέλους, Αγίου Μάρκου και Ευρυπίδου, ένα νεοκλασικό κτήριο του 1850 μεταμορφώθηκε τον περασμένο μήνα σε ένα στέκι για όλες τις ώρες, διαμορφωμένο με industrial & vintage στοιχεία και την αναγνωριστική ταμπέλα "Sq. Café bar & food".Ιδανικό χαρμάνι καφέ το πρωί, finger food, burgers και κάποια ψαγμένα πιάτα για το μεσημέρι και φυσικά ευφάνταστα cocktails για το βράδυ και κάπως έτσι το νέο αυτό προσεγμένο μαγαζί ήρθε για να κολλήσει τα κομμάτια του παζλ μιας χαλαρής ημέρας σου.

Πραξιτέλους 43 και Αγίου  Μάρκου, τηλ. 210 3210460

Sin Burger Bar

 

Ναι, ακόμη ένα μπεργκεράδικο κέρδισε μια θέση στη λίστα με τα αγαπημένα μας για φέτος κι αυτό γιατί τα καλούδια του είναι σκέτη αμαρτία. Μάλιστα, στο "Sin Burger Bar" μαζί με το δίπατο (ή και τρίπατο για τους πεινασμένους) burger σου, θα πιεις κι ένα από τα προσεγμένα cocktails μέσα σε ένα καλαίσθητο urban industrial χώρο. Το βιομηχανικού τύπου πάτωμα, οι κολώνες γυμνές σε στάδιο γιαπιού, το ξύλο κυρίαρχο, οι πολύχρωμες καρέκλες, δύο αληθινά δέντρα φουντώνουν ανάμεσα στα τραπέζια και μερικές λάμπες να κρέμονται από το ταβάνι, έχει στηθεί για εκείνους που θέλουν να "χτίσουν" υλικό-υλικό το burger τους, αλλά και να πιουν κι ένα από τα cocktail του καταστήματος, διπλασιάζοντας την απόλαυση.

Sin Burger Bar, Α. Αλεξάνδρου 26, τηλ. 210 9802116

Cabezon

 

Ένα από τα πιο παρεΐστικα στέκια του Μεταξουργείου ήταν το ιδανικό hot spot για τους καλοκαιρινούς μήνες και τα βράδια που θέλαμε να τα πούμε κάπου ήσυχα: πέτρινοι τοίχοι, ψηλά δέντρα και μια αιώρα, σε μια ήσυχη, ειδυλλιακή αυλή με χαλικάκι, στο πίσω μέρος ενός νεοκλασικού. Μαζί με το κρασάκι, τιμήσαμε τους λίγους αλλά εκλεκτούς μεζέδες, ενώ όσο τώρα που χειμώνιασε μεταφερθήκαμε στο -εξίσου αξιόλογο- εσωτερικό του, όπου διοργανώνονται συχνά πυκνά  βραδιές live.

Κεραμεικού 110, Μεταξουργείο, τηλ: 215 550 6414

 

http://cosmo.gr


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ