Εσείς ξέρατε τι χρώμα είχαν τα προϊστορικά τέρατα της θάλασσας;

Υπολείμματα χρωστικών ουσιών του δέρματος, τα οποία διατηρήθηκαν σε απολιθώματα αποκάλυψαν – με τη βοήθεια ακτινών Χ – τι χρώμα είχαν θαλάσσια ζώα ηλικίας δεκάδων εκατομμυρίων ετών.

Υπολείμματα χρωστικών ουσιών του δέρματος, τα οποία διατηρήθηκαν σε απολιθώματα αποκάλυψαν – με τη βοήθεια ακτινών Χ – τι χρώμα είχαν θαλάσσια ζώα ηλικίας δεκάδων εκατομμυρίων ετών. Η απάντηση: σχεδόν μαύρο. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που αποκαλύπτεται το πραγματικό χρώμα προϊστορικού θαλάσσιου ζώου.



Ερευνητές από το σουηδικό πανεπιστήμιο του Λουντ ανέλυσαν τα σκούρα ίχνη σε καλοδιατηρημένα δείγματα απολιθωμένου δέρματος τριών ερπετών: ενός προγόνου της δερματοχελώνας ηλικίας 55 εκατομμυρίων ετών, ενός μοσάσαυρου 86 εκατομμυρίων ετών και ενός ιχθυόσαρου, ο οποίος αφανίστηκε πριν από 190 εκ. έως 196 εκατομμύρια χρόνια. Είδαν ότι όλα τα δείγματα περιείχαν μελανίνη, η οποία απαντάται σε πολλά ζώα και εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς, από το να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος μέχρι το να παρέχει φυσικό καμουφλάζ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ