Αντώνης Βαρδής: 8 χρόνια χωρίς τον αγαπημένο Έλληνα τραγουδοποιό - τα καλύτερα τραγούδια του (βίντεο)

Σαν σήμερα στις 2 Σεπτεμβρίου 2014, ο Αντώνης Βαρδής άφησε την τελευταία του πνοή.

Οι νότες, οι στίχοι, το πεντάγραμμα ήταν η ζωή του. Τραγουδοποιός με όλη τη σημασία της λέξης, ένας καλλιτέχνης που κέρδισε το σεβασμό όλων των άλλων ομότεχνών του. Ο Αντώνης Βαρδής μας χάρισε σπουδαία μουσικά κομμάτια και σαν σήμερα, πριν από 8 χρόνια, μας άφησε για τη γειτονιά των αγγέλων.

Εμπορικό, έντεχνο λαϊκό τραγούδι θα λέγαμε ότι ήταν το στοιχείο του... Γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1948 στο Μοσχάτο και από πολύ μικρός ήρθε σε επαφή με «μορφές» της ελληνικής μουσικής. Μόλις στα έξι του γνώρισε τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Γιώργο Ζαμπέτα και τη Ρένα Ντάλια στο «Φαληρικό»,  ενώ το 1954 δούλεψε για βιοποριστικούς λόγους δίπλα στον Μανώλη Χιώτη στην Πλάκα.

Στα τέλη του 1965, μαζί με μια παρέα φίλων του δημιούργησε το συγκρότημα «Vickings». Από το 1969 έως το 1981 εμφανιζόταν σε μπουάτ της Πλάκας ως κιθαρίστας, και συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες και τραγουδιστές, όπως τους Χρήστο Νικολόπουλο, Δήμο Μούτση, Γιάννη Σπανό, Λουκιανό Κηλαϊδόνη, Μάνο Λοΐζο, Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Πάριο, Μανώλη Μητσιά, Βίκυ Μοσχολιού, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνη Καλογιάννη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Άννα Βίσση, Δημήτρη Ψαριανό, Νίκο Ξυλούρη, Μαρίζα Κωχ, Μαρία Δημητριάδη και Τάνια Τσανακλίδου.

Άρχισε να γράφει τραγούδια και το 1973, ήρθε και η πρώτη διάκριση με τη συμμετοχή του σε μουσικό διαγωνισμό του περιοδικού «Επίκαιρα». Με το «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα» σε στίχους Κώστα Νεστορίδη και ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα, κέρδισε το δεύτερο βραβείο.

Το 1976 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Οραματίζομαι» σε στίχους του Γιάννη Αθανασιάδη. 

Από το 1978 συνεργάστηκε ως συνθέτης με δεκάδες καλλιτέχνες, όπως με τους Γιάννη Πουλόπουλο , Γιάννη Πάριο, Δήμητρα Γαλάνη , Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιώργο Νταλάρα , Χαρούλα Αλεξίου , Ηλία Κλωναρίδη , Μανώλη Λιδάκη, Πίτσα Παπαδοπούλου , Μανώλη Μητσιά , Χριστίνα Μαραγκόζη , Μανώλη Αγγελόπουλο , αδελφούς Κατσιμίχα και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα  και Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Επίσης, συνεργάστηκε με τους Λίτσα Διαμάντη, Άννα Βίσση, Κώστα Γανωτή, Αντώνη Ρέμο, Νίκο Βέρτη, Σταμάτη Γονίδη, Μελίνα Ασλανίδου, Χάρη Βαρθακούρη, Κώστα Καραφώτη, Σάκη Ρουβά, Γρηγόρη Πετράκο, Πασχάλη Τερζή, Καίτη Γαρμπή, Νατάσα Θεοδωρίδου και φυσικά με το γιο του Γιάννη Βαρδή, όπως και με αρκετούς σημαντικούς στιχουργούς: Κώστα Τριπολίτη, Αντώνη Ανδρικάκη, Μάνο Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Πυθαγόρα, Πάνο Φαλάρα, Σαράντη Αλιβιζάτο και Ανδρέα Αγγελάκη.

Ο Αντώνης Βαρδής είχε παντρευτεί δύο φορές, τη δεύτερη φορά με τη γνωστή τραγουδίστρια Χριστίνα Μαραγκόζη. Από τον πρώτο γάμο είχε αποκτήσει δύο παιδιά, την Καλλιστώ και τον τραγουδιστή Γιάννη Βαρδή. 

Για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής αναγκάστηκε να εργαστεί σε διάφορες δουλειές για το μεροκάματο, σε ψιλικατζίδικο, χρωματοπωλείο, βενζινάδικο, σε οικοδομή ως βοηθός υδραυλικού, αλλά και ως ναυτικός.

Ο Αντώνης Βαρδής πέθανε στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου 2014, ύστερα από 23χρονη σκληρή μάχη με την επάρατη νόσο.

Προσωπική Δισκογραφία

1976 Οραματίζομαι Αντώνης Βαρδής, Ισιδώρα Σιδέρη

1990 Λευκή ισοπαλία Αντώνης Βαρδής

1994 Κοινή γνώμη Αντώνης Βαρδής

1995 Στην Ελλάς του 2000 Αντώνης Βαρδής, Στέλιος Καζαντζίδης, αδελφοί Κατσιμίχα, Γλυκερία, Γιάννης Βαρδής

1996 Στο μέγιστο βαθμό Αντώνης Βαρδής

1997 Οικογενειακή υπόθεση Αντώνης Βαρδής και Γιάννης Βαρδής

1999 Ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις μου Αντώνης Βαρδής

2000 Θα κάνω διακοπές Αντώνης Βαρδής (cd single με 2 τραγούδια)

2002 Χαμογέλασε ψυχή μου Αντώνης Βαρδής

2002 Της ζωής μου τα τραγούδια Αντώνης Βαρδής

2003 Ότι έχω στο χαρίζω Αντώνης Βαρδής, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Αντώνης Ρέμος, Goin' Through

2005 Οι φίλοι μου και εγώ Αντώνης Βαρδής

2006 Ότι αγαπήσαμε Αντώνης Βαρδής, Γιάννης Βαρδής

2008 Τα όνειρά μας Αντώνης Βαρδής, Γιάννης Βαρδής

2010 Στην άκρη του ονείρου Αντώνης Βαρδής

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ