Ντίνα Νικολάου: Σαλάτα με βασιλικά σύκα, σταφύλια, μπρεζάολα και φέτα - ότι πιο δροσερό & απολαυστικό

Αν δεν έχετε μπρεζάολα μπορείτε να βάλετε ότι αλλαντικό θέλετε, αρκεί να είναι λεπτοκομμένο και ντελικάτο

Υλικά

  • 6-7 βασιλικά σύκα, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ρώγες από κόκκινο και λευκό σταφύλι
  • 200 γρ. σπανάκι baby
  • 6-7 λεπτοκομμένες φέτες μπρεζάολα
  • 80 γρ. φέτα, κομμένη σε κύβους
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φουντούκια
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
  • Λίγο ελαιόλαδο για το ψήσιμο

Για την βινεγκρέτ

  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml πετιμέζι
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στο γκριλ. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψάκι και το αφήνω στην άκρη.

Πλένω τα σύκα, τα κόβω στα τέσσερα και τα απλώνω στο ταψάκι. Ρίχνω τα σταφύλια, τα φουντούκια και τη φέτα. Κόβω το κρεμμύδι στα τέσσερα και χωρίζω τα «φύλλα» του ένα ένα. Τα μεταφέρω κι αυτά στο ταψί και ραντίζω όλα τα υλικά με ελαιόλαδο.

Ψήνω στο γκριλ για 10 λεπτά. Στα μισά του χρόνου ανακατεύω απαλά ώστε να ροδίσουν ολόγυρα.

Για τη σαλάτα

Πλένω το σπανάκι και το στεγνώνω καλά. Ανακατεύω όλα τα υλικά της βινεγκρέτ και ραντίζω το σπανάκι με τη μισή ποσότητα. Το μεταφέρω σε μια πιατέλα και σκορπίζω τα ψημένα υλικά. Απλώνω και την μπρεζάολα και ραντίζω με την υπόλοιπη βινεγκρέτ. Σερβίρω αμέσως.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ