Ο Ερντογάν καλοπιάνει τον Πούτιν: Η Τουρκία θα πληρώνει το 25% του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια

«Λάβαμε σήμα πως μπορούμε να εξάγουμε προϊόντα μέσω Τουρκίας» είπε ο Ρώσος πρόεδρος

 

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της 22ης Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που πραγματοποιείται στο Ουζμπεκιστάν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, το 25% των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρώνεται σε ρούβλια και μια σχετική συμφωνία για το θέμα αυτό θα τεθεί σε ισχύ σύντομα. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο Τούρκους αξιωματούχους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιδιώξει να δημιουργήσει ακόμα πιο στενές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, στην προσπάθεια του να σταθεροποιήσει την οικονομία της Τουρκίας εν όψει των τουρκικών εκλογών του επόμενου χρόνου.

Κατά τα λοιπά, ο Πούτιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι ρωσικές εταιρείες έχουν λάβει σήμα ότι μπορούν να εξάγουν προϊόντα μέσω της Τουρκίας. «Οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα, ότι μπορούν να εξάγουν προϊόντα μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος από την άποψη αυτή και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω του εδάφους της σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένου ότι πουλάμε κυρίως εκεί», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Tass, ο Πούτιν είπε ότι εύχεται το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών της Ουκρανίας να πάει σε φτωχές χώρες. Κατά το τηλεγράφημα του ρωσικού Ίντερφαξ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Ερντογάν ότι οι συμφωνίες που αφορούν στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου στη Μερσίνα, υπογράφηκαν χθες. «Ελπίζουμε πως θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023», υπογράμμισε. Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε ότι ο Πούτιν απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Ουζμπεκιστάν, δήλωσε -βάσει των όσων μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα της Ινδίας- πως η Ρωσία «θέλει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν» η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, συνεχίζοντας, ο Ρώσος ηγέτης έριξε την ευθύνη στην ουκρανική πλευρά, υποστηρίζοντας πως είναι το Κίεβο εκείνο που θέλει να συνεχίσει να πολεμά και που αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι έχουν δει προσπάθειες να προκληθούν πλήγματα στις ρωσικές υποδομές, σημειώνοντας ότι θα απαντήσουν «με μεγάλη σοβαρότητα», εάν διαπιστωθεί περισσότερος κίνδυνος για τη Ρωσία. «Θα κάνουμε οτιδήποτε προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις», είπε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ