Ντίνα Νικολάου: Καρυδόπιτα «Κοπεγχάγη» - Το γλυκό έγινε προς τιμήν του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Α.

Η Κοπεγχάγη είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό, σιροπιαστό γλυκό που το όνομά του ξενίζει λίγο. 

Υλικά

Για τη γέμιση-καρυδόπιτα

Για το σιρόπι

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για την γέμιση

  1.  

    Βάζω στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάω σε αφράτη μαρέγκα. Αδειάζω την μαρέγκα σε ένα μπολ και επαναφέρω τον κάδο στο μίξερ.

     

  2.  

    Ρίχνω του κρόκους και τη ζάχαρη και τα χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτω την φρυγανιά, τα μπαχαρικά, το μπέικιν πάουντερ, το κονιάκ και την καρυδόψυχα.

     

  3.  

    Ανακατεύω καλά με την σπάτουλα. Αφού αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά ρίχνω σε 3 δόσεις την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μίγμα αλλά να μη χάσει τον όγκο της.

     

Για την συναρμολόγηση

  1.  

    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις. Αλείφω με λίγο βούτυρο ένα σκεύος 36 εκ. (ή παραλληλόγραμμο 24x34 εκ.) και στρώνω τα μισά φύλλα Βηρυτού αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο βούτυρο.

     

  2.  

    Αδειάζω το μίγμα της καρυδόπιτας και στρώνω με μια σπάτουλα. Γυρίζω προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα Βηρυτού (βουτυρωμένα). Κλείνω καλά τα φύλλα στα πλαϊνά του ταψιού και με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζω την πίτα.

     

  3.  

    Ψήνω για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει. Αν δω μετά τα 30 λεπτά ότι έχει πάρει πολύ έντονο χρώμα το φύλλο, σκεπάζω με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο.

     

  4.  

    Βγάζω το γλυκό από το φούρνο και το αφήνω να σταθεί για 10 λεπτά.

     

Για το σιρόπι

  1.  

    Βάζω τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζω για 8-10 λεπτά.
    Με ένα κουτάλι, ραντίζω με το σιρόπι, το οποίο πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό.

 

who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ