Η Ντίνα Νικολάου προτείνει: Χοιρινές μπριζόλες γεμιστές - ένα φαγητό που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Αν δεν έχετε το χρόνο και τη διάθεση να ψήσετε τις πιπεριές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες, ψημένες πιπεριές από βάζο

Υλικά

4 χοιρινές μπριζόλες, από τα πλευρά, με πάχος περίπου 2½ εκ.

Για τη γέμιση

  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 πιπεριές κέρατο
  • 1 κουτ. σούπας κρέμα σκόρδου ( ή 3 σκελίδες ωμές, λιωμένες)
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένη γραβιέρα της αρεσκείας σας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο ξερό κόλιανδρο, χονδροκοπανισμένο

Για το ψήσιμο

  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 50 ml μπράντι
  • 250 ml ζωμός κότας ή λαχανικών

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

Προθερμαίνω το γκριλ του φούρνου σε δυνατή φωτιά. Πλένω και σκουπίζω πολύ καλά τις πιπεριές Φλωρίνης και τις πιπεριές κέρατο. Βάζω τη σχάρα του φούρνου στον πάγκο εργασίας, απλώνω πάνω της τις πιπεριές και, όταν ο φούρνος ζεσταθεί, βάζω τη σχάρα σε ένα από τα ψηλότερα ράφια του φούρνου και τις ψήνω για 15 - 25 λεπτά.

Ελέγχω τακτικά αν η πάνω πλευρά από τις πιπεριές έχει μαυρίσει και η φλούδα έχει σκάσει και τις γυρίζω ώστε να σκουρύνουν παντού, σχεδόν ομοιόμορφα. Στη συνέχεια τις βγάζω από το φούρνο και τις βάζω γρήγορα σε ένα μεγάλο μπολ, το οποίο σκεπάζω αμέσως, σφικτά, με διάφανη μεμβράνη.

Τις αφήνω έτσι για 15 λεπτά. Στο διάστημα αυτό, οι υδρατμοί από τις καυτές πιπεριές που θα εγκλωβιστεί στο μπολ, ανασηκώνει τις φλούδες και τις ξεκολλά από τη σάρκα. Βγάζω το μεμβράνη και ξεφλουδίζω τις πιπεριές (θα εκπλαγείτε πόσο εύκολα αφαιρείται η φλούδα)! Τις ανοίγω κατά μήκος στη μέση και αφαιρώ με το χέρι μου τα σπόρια και τα κοτσάνια.

Στη συνέχεια τις ψιλοκόβω και τις βάζω σε ένα μπολ. Προσθέτω την κρέμα σκόρδου (ή τις λιωμένες ωμές σκελίδες), την τριμμένη γραβιέρα, αλάτι, πιπέρι και λίγο κόλιανδρο και ανακατεύω καλά.

Για το γέμισμα και το ψήσιμο

Παίρνω μία-μία τις μπριζόλες, τις ακουμπάω σε επίπεδη επιφάνεια και φέρνω την πλευρά του ψαχνού προς το μέρος μου. Με ένα καλό κοφτερό μαχαίρι χαράζω την πλευρά του ψαχνού οριζόντια, παράλληλα προς την επιφάνεια εργασίας, μέχρι να φτάσω κοντά στο κόκαλο, έτσι ώστε να φτιάξω μια θήκη, σαν τσέπη. Με ένα κουτάλι γεμίζω τις θήκες με τη γέμιση και πιέζω τις άκρες του ψαχνού για να κλείσουν καλά.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά και τηγανίζω τις μπριζόλες ανά δύο, για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και να αποκτήσουν μια ρόδινη κρούστα.

Τις γυρίζω μία φορά, με προσοχή, για να μην βγει έξω η γέμιση. Βάζω τις τηγανισμένες μπριζόλες σε ένα άνετο ταψί που να τις χωρά σε μονή στρώση και προσθέτω το κονιάκ και το ζωμό λαχανικών.

Βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω τις μπριζόλες για 30 - 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στη διάρκεια του ψησίματος τις γυρίζω μία φορά προσεκτικά, τις αλατοπιπερώνω και τις περιχύνω κατά διαστήματα με το υγρό του ταψιού.

Τις σερβίρω αμέσως.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ