Άκης Πετρετζίκης: Υπέροχη Stromboli pizza από τα χεράκια του - Με ζαμπόν και σαλάμι αέρος

Η stromboli pizza (στρόμπολι) είναι μια εύκολη, γρήγορη και οικονομική συνταγή από την Ιταλία

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 200 γρ. νερό, χλιαρό
  • 15 γρ. μαγιά ξηρή
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 80 γρ. κέτσαπ
  • 20 γρ. φύλλα βασιλικού
  • 300 γρ. mix τυριών
  • 120 γρ. ζαμπόν, σε φέτες
  • 100 γρ. σαλάμι αέρος
  • 20 γρ. σουσάμι

Για το σερβίρισμα

  • κέτσαπ

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Ιδανικά αφήνουμε 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι και χτυπάμε στο μίξερ ή ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη γέμιση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ανοίγουμε με έναν πλάστη 30x40 εκ.
  • Απλώνουμε την κέτσαπ με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνεια της ζύμης αφήνοντας κενό περιμετρικά 2 εκ.
  • Απλώνουμε σε όλη τη ζύμη τα φύλλα βασιλικού, το 1/3 από το τυρί, το ζαμπόν, 1/3 από το τυρί, το σαλάμι αέρος και το υπόλοιπο τυρί.
  • Απλώνουμε νερό στις άκρες της ζύμης και τυλίγουμε σε ρολό. Φροντίζουμε να κλείσουμε προς τα μέσα την πλαϊνή ζύμη για να μην φύγει η γέμιση στον φούρνο.
  • Μεταφέρουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, χαράσσουμε σε 5-6 σημεία την επιφάνεια του ρολού, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε 30 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με κέτσαπ.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ