Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη: Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε η έκθεση «Γιάννης Γαΐτης. Η ουσία του απρόσωπου» (φωτό)

Η έκθεση περιλαμβάνει, έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και κατασκευών, καθώς και τη σπάνια αυτοπροσωπογραφία του μεγάλου ζωγράφου που φιλοτέχνησε στα είκοσι του χρόνια

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε η έκθεση «Γιάννης Γαΐτης. Η ουσία του απρόσωπου», η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ζωγράφου, από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Γ. Μενδώνη, την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2023, στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Η έκθεση περιλαμβάνει, έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και κατασκευών, καθώς και τη σπάνια αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου που φιλοτέχνησε στα είκοσι του χρόνια, τα πορτραίτα της οικογένειας του και της συζύγου του, της γλύπτριας Γαβριέλλας Σίμωσι, με την οποία εργάστηκαν μαζί στο Παρίσι για περίπου είκοσι χρόνια. 

ΜΑΚΗΣ ΜΑΤΣΑΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ, ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Τα γλυπτά της μαζί με τα αινιγματικά της κολλάζ συνεκτίθενται με τα έργα του Γαΐτη, ενώ η έκθεση ολοκληρώνεται με εμβληματικά έργα της εξελεγκτικής του πορείας, καταλήγοντας στα γνωστά Ανθρωπάκια που τον έκαναν διεθνώς αναγνωρίσιμο.

ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΛΟΡΕΤΤΑ ΓΑΪΤΗ, ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου του Ιδρύματος, κύριου Βασίλη Θεοχαράκη, της κυρίας Λορέττας Γαΐτη, του Διευθυντή του Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος και επιμελητή της έκθεσης, Τάκη Μαυρωτά και της Υπουργού Πολιτισμού.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Τα πολύτιμα έργα του Γαΐτη και της Σίμωσι, που για πρώτη φορά συνεκτίθενται, θαύμασαν και σχολίασαν: ο Υπουργός Εργασίας, κύριος Κωστής Χατζιδάκης, η Βουλευτής, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ο τέως αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, κος Γιώργος Νικητιάδης, η Αντιδήμαρχος Αθηνών, κα Άννα Ροκοφύλλου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, κος Γκίκας Χαρδούβελης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, κος Αθανάσιος Βαθιώτης, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κα Συραγώ Τσιάρα, η κα Λορέττα Γαΐτη μαζί με τα παιδιά της Léa, Adrien και Irène, η κα Μαίρη Γαΐτη-Βορρέ, ο κος Φραγκίσκος Γαΐτης, ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, κος Νίκος Πιμπλής, η κα Ειρήνη Νικολοπούλου με την κόρη της Έλενα Τουπογιάννη, ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, κος Σέργιος Αϊβάζης, ο Δήμαρχος της Ίου, κος Γκίκας Γκίκας, η κα Άννα Αγγελικούση, η κα Δήμητρα Φιλίππου, ο κος Βαγγέλης Χρόνης και οι συλλέκτες κος Σωτήρης Φέλιος.

ΛΟΡΕΤΤΑ ΓΑΪΤΗ, ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ, ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ, ΕΛΕΝΑ ΤΟΥΠΟΓΙΑΝΝΗ

Ακόμα το παρών έδωσαν: κος Θανάσης Μιχαηλίδης, οι καλλιτέχνες Κώστας Τσόκλης, Βάνα Ξένου, Κωστής Γεωργίου, Εδουάρδος Σακαγιάν, Αχιλλέας Δρούγκας, Δημήτρης Κούκος, Cacao Rocks, Άννα Μαρία-Τσακάλη, Αντώνης Στοαντζίκης, Χρύσα Βέργη, Αριστείδης Πατσόγλου, Αντώνης Καστρινάκης κ.ά., οι κυρίες Μαρίνα, Αννίτα και Ντένη Θεοχαράκη, οι κυρίες Μαρίνα και Αμαλία Μήλιου Θεοχαράκη, ο κος Φώτης Παπαθανασίου, η κα Μαρίνα Βερνίκου, η κα Μαίρη Φιξ, η κα Ειρήνη Νταϊφά, ο κος Μάκης Μάτσας, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο κος Μίνως Μάτσας, ο κος Στέφανος Γκαντόλφο, ο Σαλόνικος Σαλονικίδης, η κα Ηλέκτρα Βασίλειου, ο κος Γιώργος Πλεύρης, ο κος Νίκος Νικολάου, η κα Φέλη Τσιμπανούλη, ο κος Κάρολος Λυμπεράκης Πίτας.

ΜΑΚΗΣ ΜΑΤΣΑΣ, ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ

ΜΑΙΡΗ ΓΑΪΤΗ ΒΟΡΡΕ

ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ

Καθώς και: ο κος Παναγιώτης Καφούσιας, η κα Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο κος Φίλιππος Τσαγκρίδης, ο κος Στέφανος Σκούρτης, η κα Μέμα Σιμωνετάτου-Αγαπηνού, ο κος & η κα Γιάννη Βλάχου, η κα Αγάπη Εφραίμογλου, η κα Πόλυ Γιώτη, ο κος Γιάννης Παπαδογιαννάκης, οι ιστορικοί της τέχνης Μαρία Κατσανάκη, Χρυσάνθη Τσούργιαννη, Ιφιγένεια Μποτζάκη, Χριστίνα Πετρινού, Όλγα Μεντζαφού, Κατερίνα Κοσκινά, Χρυσάνθη Κουτσουράκη, ο κος Όμηρος Τσάπαλος, η κα Ελένη Δρακοπούλου, η κα Άννα Παναγιωταρέα, η κα Μάγια Τσόκλη, ο κος Κωνσταντίνος Τσεκλένης, ο κος Πάνος Μανιάς, η κα Τατιάνα Σπινάρη, οι καθηγητές Σπύρος Πολλάλης και Ανδρέας Γκόφας, ο κος Γιάννης Καλλιγάς, η κα Μαρία Ξανθάκου, ο κος Δημήτρης Αγιοστρατίτης, η κα Τάνια Παπακωνσταντίνου, η κα Ιωάννα Βαρδινογιάννη, ο κος Γιάννης Σαχίνης, ο κος Αλέξης Κανιάρης, η κα Κορίνα Γραφανάκη κ.ά.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από πολυσέλιδο ομότιτλο κατάλογο, με όλα τα εκτιθέμενα έργα, χαιρετισμούς των Βασίλη Θεοχαράκη, Λορέττας Γαΐτη, κείμενο του Τάκη Μαυρωτά και αποσπάσματα κειμένων των Γιάννη Γαΐτη, Οδυσσέα Ελύτη, Enrico Crispolti, Jean-Marie Drot και Sonia Dimitrova. Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς.

από αριστερά προς τα δεξιά: Στέφανος Γκαντόλφο, Σαλόνικος Σαλονικίδης, Ηλέκτρα Βασίλειου, Γιώργος Πλεύρης, Νίκος Νικολάου, Φέλη Τσιμπανούλη, Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη, Κάρολος Λυμπεράκης Πίτας, Παναγιώτης Καφούσιας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΡΗΣ, ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΙΜΩΣΙ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00 (Οκτώβριο έως Μάιο)

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΚΘΕΣΗΣ RENAULT ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο κεντρικό SLIDESHOW

*Φωτογραφίες: Studio Panoulis

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ