H στιγμή που το άγαλμα βόμβα εκρήγνυται & σκοτώνει τον μπλόγκερ: Συνελήφθη μια γυναίκα για τη δολοφονία - Το δώρο που τον… «έστειλε»

Μια γυναίκα συνελήφθη ως ύποπτη για τη βομβιστική επίθεση στην καφετέρια στην Αγία Πετρούπολη όπου βρισκόταν ο στρατιωτικός μπλόγκερ Bλάντεν Τατάρσκι και έχασε τη ζωή του.

Στο καφέ όπου βρισκόταν το θύμα εξερράγη βόμβα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο ίδιος και να τραυματιστούν 32 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 10 σοβαρά.

O Tατάρσκι

O Tατάρσκι

Daria Trepova

Η ύποπτη βομβίστρια Ντάρια Τρέποβα

Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι συνελήφθη η Ντάρια Τρεπόβα, ύποπτη για τη δολοφονία του ειδικού σε στρατιωτικά θέματα μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι, σε καφέ της Αγίας Πετρούπολης χθες Κυριακή, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο επικεφαλής του Wagner, Yevgeny Prigozhin.

Η γυναίκα αυτή ταυτοποιήθηκε από κάποια ρωσικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ ως ύποπτη, παρότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έκανε καμία αναφορά στη δολοφονία του Τατάρσκι στην ιστοσελίδα του.

Η αστυνομία δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης RBC ότι «η έκρηξη έγινε σε ύψος 60 εκατοστών από το δάπεδο», προσθέτοντας πως η βόμβα περιείχε από 300 έως 450 γραμμάρια TNT.

«Η έκρηξη έγινε στα δεξιά του Τατάρσκι», πρόσθεσε η αστυνομία.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι το Κίεβο με τη συνέργεια υποστηρικτών του φυλακισμένου αντιφρονούντος Αλεξέι Ναβάλνι οργάνωσε και πραγματοποίησε την επίθεση που σκότωσε τον μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι χθες στην Αγία Πετρούπολη.

«Αποδείχθηκε ότι η τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε στις 2 Απριλίου στην Αγία Πετρούπολη (...) σχεδιάστηκε από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες στρατολόγησαν πράκτορες μεταξύ των συνεργών του υποτιθέμενου Ταμείου του Αγώνα κατά της Διαφθοράς», της απαγορευμένης οργάνωσης του φυλακισμένου αντιφρονούντος Αλεξέι Ναβάλνι, ισχυρίζεται η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας.

Ποια είναι η Ντάρια Τρεπόβα, ύποπτη για τη δολοφονία του Ρώσου μπλόγκερ -«Μου έστησαν παγίδα», λέει

Η ύποπτη, μια αντιπολεμική ακτιβίστρια, η οποία είχε κρατηθεί στο παρελθόν επειδή συμμετείχε σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις, υπάρχουν υποψίες ότι δολοφόνησε τον μπλόγκερ δίνοντάς του ένα άγαλμα φορτωμένο με εκρηκτικά σε μια καφετέρια.

Η ύποπτη βομβίστρια

Ο Τατάρσκι, 40 ετών, ένθερμος υποστηρικτής του Πούτιν και της εισβολής του στην Ουκρανία, μιλούσε σε πολιτική εκδήλωση στο καφενείο Street Food No 1 όταν η βόμβα εξερράγη δίπλα του.

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα πως συνέλαβε την Τρέποβα σε διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη. Η Τρέποβα μετά τη σύλληψή της φέρεται να είπε ότι της είχαν «στήσει παγίδα» και ότι «τη χρησιμοποιούσαν».

Νωρίτερα, είχε διαρρεύσει ένα ανατριχιαστικό βίντεο που έδειχνε την Trepova να μπαίνει στην καφετέρια κρατώντας ένα κουτί που περιείχε ένα αγαλματίδιο που ενδεχομένως -αναφέρει η Daily Mail- περιείχε 450 γραμμάρια TNT. Όλα αυτά λίγα λεπτά πριν τη μεγάλη έκρηξη.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών είχε βάλει σήμερα το πρωί την Trepova στον κατάλογο των καταζητούμενων της Ρωσίας ως ύποπτη για τη δολοφονία του Tatarsky, αφού διέφυγε από τον τόπο του εγκλήματος - αλλά συνελήφθη μέσα σε λίγες ώρες από την έκδοση του εντάλματος σύλληψης.

A video is believed to show Daria Trepova, 26, walking to the cafe carrying a box containing what may have been the statuette said to be filled with 450g of TNT

Η στιγμή που η Τρέποβα μεταφέρει το δέμα με το άγαλμα-βόμβα

Της την είχαν στήσει, λέει και ο σύντροφός της

Ο σύντροφος της Trepova, Dmitry Rylov -επίσης 20 ετών και μέλος του λεγόμενου Ρωσικού Απελευθερωτικού Στρατού- επέμεινε ότι της την είχαν «στήσει».

Ο Rylov, ο οποίος είχε συλληφθεί στο παρελθόν σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα: «Πιστεύω ότι η σύντροφός μου παγιδεύτηκε. Είμαι σίγουρος πως δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο με δική της πρωτοβουλία. Ναι, με την Ντάρια πραγματικά δεν υποστηρίζουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά πιστεύουμε ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες. Είμαι 100% σίγουρος ότι δεν θα συμφωνούσε ποτέ σε κάτι τέτοιο αν το γνώριζε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «παρεξήγησε εντελώς τον σκοπό» του αγαλματιδίου που έδωσε στον Τατάρσκι.

Η Ντάρια Τρέποβα με τον σύντροφό της

Βίντεο: Η στιγμή που βομβίστρια δίνει το άγαλμα-βόμβα στον Τατάρκσι

Εν τω μεταξύ, το μυστήριο πυκνώνει καθώς οι Ρώσοι ερευνητές δήλωσαν ότι ταυτοποίησαν μια δεύτερη γυναίκα ως ύποπτη για την έκρηξη, τη Μαρία Γιάραν, 40 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Αγίας Πετρούπολης μετά τη βομβιστική επίθεση.

Μάρτυρες δήλωσαν ότι η Τρέποβα είχε χρησιμοποιήσει το ψευδώνυμο «Νάστια» όταν παρέδωσε στον Τατάρσκι το αγαλματίδιο μέσα στο καφέ - και στη συνέχεια ήταν απρόθυμη να τον πλησιάσει όταν της ζήτησε να καθίσει δίπλα του.

Μια μάρτυρας, η Alisa Smotrova, δήλωσε ότι η «Νάστια» είπε στον Τατάρσκι ότι είχε φτιάξει μια προτομή του blogger, αλλά ότι οι φρουροί της ζήτησαν να την αφήσει στην πόρτα, υποψιαζόμενοι ότι θα μπορούσε να είναι βόμβα.

Όμως ο Τατάρσκι αστειεύτηκε και γέλασε με τη «Νάστια» και επέμεινε να δει το αγαλματίδιο. Στη συνέχεια πήγε στην πόρτα, άρπαξε την προτομή και την παρουσίασε στον Τατάρσκι.

Η Smotrova είπε: «Έβγαλαν [από το κουτί] το γλυπτό, ήταν ένα χρυσό κεφάλι με κράνος. Δεν ξέρω καν αν μοιάζει με τον Tatarsky. Δύσκολο να πω… Το άφησε [σε ένα κοντινό τραπέζι] χωρίς δεύτερη σκέψη. Και στη συνέχεια συνέχισε να κάνει ερωτήσεις [στο ακροατήριο του σεμιναρίου του]».

Η Ντάρια ενώ πηγαίνει να κάτσει στη θέση της αφού έδωσε το άγαλμα-βόμβα στον Τατάρσκι

Η στιγμή της έκρηξης στο καφέ

Η Smotorva είπε ότι ακολούθησε μια έκρηξη και περιέγραψε ανθρώπους που έτρεχαν πανικόβλητοι, μερικοί τραυματισμένοι από τα θρυμματισμένα γυαλιά και καλυμμένοι με αίμα.

Είπε: «Καθόμασταν στο πίσω μέρος της αίθουσας. Όλοι έτρεχαν και εμείς είπαμε ότι πρέπει να τρέξουμε. Και τρέξαμε. Όσοι βρίσκονταν κοντά, φυσικά, ήταν ήδη καλυμμένοι με αίματα και έτρεχαν να απομακρυνθούν. Τα παράθυρα εξερράγησαν επίσης. Εμείς τρέξαμε προς την έξοδο».

Εικόνες από το εσωτερικό της καφετέριας φαίνεται να δείχνουν την Τρέποβα να παραδίδει στον Tatarsky μια προτομή του εαυτού του πριν φύγει επιστρέφοντας στη θέση της.

Η Τρέποβα είχε εισιτήριο για πτήση από το αεροδρόμιο Πούλκοβα της Αγίας Πετρούπολης χθες το βράδυ μετά την έκρηξη, αλλά δεν εμφανίστηκε σε αυτήν, αναφέρει η Izvestia.

Ο προορισμός της πτήσης δεν έγινε γνωστός, αλλά υπήρχαν υποψίες ότι είχε στόχο να φτάσει στη Γεωργία μέσω Τουρκίας.

Το κανάλι VCK-OGPU στο Telegram ισχυρίστηκε ότι είχε πρόσβαση στις ιδιωτικές διαδικτυακές συνομιλίες της Trepova με έναν φίλο της πριν λίγες ημέρες.

Αυτό έδειχνε ότι είχε έρθει στην Αγία Πετρούπολη από τη Μόσχα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και σκόπευε να πετάξει στο εξωτερικό - στην Τιφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας, μέσω Κωνσταντινούπολης.

Η καφετέρια μετά την έκρηξη

Ένας νεκρός και πάνω από 30 τραυματίες από την έκρηξη στο καφέ

Έρευνες στο διαμέρισμα της Τρέποβα

Οι ερευνητές έψαξαν το διαμέρισμα της Trepova νωρίτερα σήμερα, αλλά δεν βρέθηκε κάτι, ενώ η μητέρα της φέρεται να απομακρύνθηκε από το σπίτι και να μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα.

Η Trepova, πρώην υπάλληλος καταστήματος στην Αγία Πετρούπολη, φέρεται να πήρε πρωινό με τη φίλη της χθες.

Μετά την έκρηξη η Trepova φέρεται να έστειλε μήνυμα στη φίλη της για να της πει: «Θα μπορούσα να είχα πεθάνει εκεί, θα προτιμούσα να είχα πεθάνει εκεί, μου την είχαν στήσει».

Η Ρωσία «δείχνει» την Ουκρανία

Στρατιωτικοί μπλόγκερ και άλλοι Ρώσοι σχολιαστές «έδειξαν» αμέσως την Ουκρανία για την επίθεση και συνέκριναν τη βομβιστική επίθεση με τη δολοφονία τον περασμένο Αύγουστο της Ντάρια Ντούγκινα, μιας εθνικίστριας τηλεοπτικής σχολιάστριας.

Σκοτώθηκε όταν ένας τηλεχειριζόμενος εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο SUV της ανατινάχθηκε την ώρα που οδηγούσε στα περίχωρα της Μόσχας.

Οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας για τον θάνατο της Ντούγκινα, αλλά το Κίεβο αρνήθηκε την ανάμειξη.

Επίσης, ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε την Ουκρανία για την επίθεση, χωρίς να δώσει στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του. Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την άλλη, έκανε λόγο για «εγχώρια τρομοκρατία» η οποία καταστρέφει τη Ρωσία, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο διοικητής της Wagner ανέφερε: «Είναι πράγματι παρόμοιο περιστατικό με τη δολοφονία της Darya Dugina. Δεν θα κατηγορούσα το καθεστώς του Κιέβου γι' αυτό. Νομίζω ότι το έκανε μια ομάδα [Ουκρανών] ακροδεξιών ριζοσπαστών, η οποία είναι απίθανο να συνδέεται με την κυβέρνηση».

Ποιος ήταν ο Τατάρσκι

Ο ανθρακωρύχος που μετατράπηκε σε προπαγανδιστή του Κρεμλίνου, Βλαντλέν Τατάρσκι, σκοτώθηκε σε μια στοχευμένη, όπως φαίνεται, βομβιστική επίθεση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας την Κυριακή.

Ο Tatarsky, με πραγματικό όνομα Maxim Fomin, γεννήθηκε στη σοβιετική Ουκρανία, αλλά απέκτησε τη ρωσική υπηκοότητα το 2021. Ήταν ένας από τους πιο εξέχοντες υποστηρικτές της εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν στη χώρα.

Ο 40χρονος καταγόταν από την περιοχή του Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία, την οποία η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει και αυτή τη στιγμή κατέχεται κυρίως από ρωσικά στρατεύματα. Πολλές χώρες έχουν καταδικάσει την προσάρτηση ως παράνομη. Απέκτησε τη ρωσική υπηκοότητα το 2021.

Ο Tatarsky εργάστηκε ως ανθρακωρύχος πριν ξεκινήσει μια επιχείρηση επίπλων. Όταν αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες, λήστεψε μια τράπεζα και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Διέφυγε από τη φυλακή αφού μια υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτονομιστική εξέγερση κατέλαβε το Ντονμπάς το 2014, εβδομάδες μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Στη συνέχεια εντάχθηκε στους αυτονομιστές αντάρτες και πολέμησε στην πρώτη γραμμή του μετώπου προτού στραφεί στο blogging.

Ο Τατάρσκι έγινε γνωστός στις αρχές της επιχείρησης δημοσιεύοντας βίντεο που ανέλυαν τη στρατιωτική κατάσταση στο έδαφος και παρείχαν συμβουλές για τα στρατεύματα που κινητοποιήθηκαν, ενώ συγκέντρωσε περισσότερους από 560.000 οπαδούς στον λογαριασμό του στο Telegram.

Μόλις ο Πούτιν ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή του στο έθνος, ο Τατάρσκι άρχισε να υποβάλλει τακτικές αναφορές από την Ουκρανία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Τατάρσκι ορκίστηκε: «Θα τους κατακτήσουμε όλους, θα τους σκοτώσουμε όλους. Θα λεηλατήσουμε όποιον χρειαστεί, και όλα θα είναι όπως μας αρέσει».

Ήταν γνωστός για τις θορυβώδεις δηλώσεις του και τη φλογερή φιλοπόλεμη ρητορική του που υποστήριζε την εξάλειψη του ουκρανικού κράτους.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο μοιράστηκε ένα βίντεο στο οποίο δήλωνε: «Τι είναι οι Ουκρανοί; Ξαφνικά το κατάλαβα. Ένας Ουκρανός είναι ένας Ρώσος που αρρώστησε ψυχικά. Πάντα με ενδιέφερε - πότε ήταν αυτή η στιγμή που μετατοπίστηκαν από υγιείς Ρώσοι… σε πλήρως σχιζοφρενείς», είχε πει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ