Σερβία: Με ναζιστικά σύμβολα ο 21χρονος μακελάρης - Σκότωσε 10 ανθρώπους (φωτό)

Η αστυνομία συνέλαβε τον Uros Blazic, 21 ετών, ως ύποπτο για τις τελευταίες δολοφονίες στην περιοχή του Κραγκούγιεβατς, στην Σερβία, κρυβόταν στο σπίτι του θείου του.

 

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η Σερβία μετά το δεύτερο μακελειό με μαζικούς πυροβολισμούς, μέσα σε 3 ημέρες, εν μέσω τριήμερου εθνικού πένθους.

Η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε έναν ύποπτο για τη δολοφονία δέκα ανθρώπων και τον τραυματισμό 13 ατόμων το βράδυ της Πέμπτης σε διάφορα χωριά του δήμου Μλαντένοβατς, κοντά στο Βελιγράδι.

Σερβία: Με ναζιστικά σύμβολα ο 21χρονος μακελάρης που σκότωσε 10 ανθρώπους [εικόνες]

Όπως βλέπετε και στην εικόνα που δημοσίευσαν σερβικά ΜΜΕ, ο αριθμός 88 που αναγράφεται στην μπλούζα του μακελάρη, χρησιμοποείται συχνά από νεοναζιστικά γκρουπ και αναφέρεται στην φράση Heil Hitler (H είναι το 8ο γράμμα της αλφαβήτου).

Έπειτα από εκτεταμένη έρευνα, η αστυνομία συνέλαβε τον ύποπτο για τις τελευταίες δολοφονίες, ο οποίος κατονομάζεται ως Uros Blazic, 21 ετών και ζει στην περιοχή του Κραγκούγιεβατς.

Διαβάστε ακόμα: Νέο μακελειό στη Σερβία: Καυγάδισε, πήρε το όπλο του και "θέριζε" ανθρώπους στο δρόμο - Σκότωσε 10, τραυμάτισε 15 (φωτό & βίντεο)

Ο δράστης σκότωσε αρχικά τα θύματά του στο χωριό Dubona και στη συνέχεια στο Mali Orasje και στο χωριό Sepsin. Τα κίνητρά του μέχρι στιγμής είναι άγνωστα.

Η σερβική ιστοσελίδα telegraf.rs δημοσίευσε και φωτογραφίες του δράστη από τα social media, ενώ οι λογαριασμοί του, όπως αναφέρει, έχουν απενεργοποιηθεί.

Σερβία

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, ο Blazic καυχιόταν για την εικόνα του ως "άγριος τύπος" στα κοινωνικά δίκτυα, είχε ως είδωλό του έναν καταδικασμένο εγκληματία, τον Kristijan Golubović και ο καλύτερός του φίλος ήταν ένας συμμετέχων σε γνωστό πρόγραμμα ριάλιτι της σερβικής τηλεόρασης.

Σερβία

Σύμφωνα με το Blic, ο μακελάρης συνελήφθη σήμερα το πρωί από την Ειδική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (SAJ), και κρυβόταν στο σπίτι του θείου του, σε ένα χωριό έξω από το Kragujevac.

Σερβία

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δράστης κρατούσε όμηρο έναν οδηγό ταξί, τον οποίο απείλησε με βόμβα και τον ανάγκασε να τον μεταφέρει μακριά από το σκηνικό του εγκλήματος.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς προτείνει "σχεδόν πλήρη αφοπλισμό" στη χώρα

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε σήμερα δέσμη αυστηρών μέτρων για τη βελτίωση του ελέγχου των όπλων και την ενίσχυση της ασφάλειας στα σχολεία της βαλκανικής χώρας, μετά τα δύο μακελειά αυτήν την εβδομάδα που στοίχισαν τη ζωή σε συνολικά 17 ανθρώπους, οι 8 από τους οποίους ήταν μαθητές.

"Θα προχωρήσουμε σε έναν σχεδόν πλήρη αφοπλισμό στη Σερβία", σημείωσε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε απευθείας μερικές ώρες μετά το δεύτερο μακελειό σε διάστημα δύο ημερών στη χώρα, στο οποίο νεαρός άνδρας σκότωσε 10 ανθρώπους σε τρία χωριά κοντά στο Βελιγράδι.

Σερβία

Ο Σέρβος πρόεδρος πρότεινε μορατόριουμ στις άδειες οπλοφορίας ανεξαρτήτως τύπου όπλου, έναν "σχεδόν πλήρη αφοπλισμό" στη Σερβία, με αναθεώρηση των αδειών κατοχής ελαφρών όπλων, πέραν των κυνηγετικών, και πιο συχνούς ιατρικούς και ψυχολογικούς ελέγχους των κατόχων όπλων, που θα έχει στόχο τη μείωση του αριθμού τους από περίπου 400.000 "σε όχι πάνω από 30.000 ως 40.000". Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προσλάβει 1.200 επιπλέον αστυνομικούς για να βελτιωθεί η ασφάλεια στα σχολεία της χώρας.

Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε εξάλλου "τρομοκρατική επίθεση" το χθεσινό μακελειό στην κεντρική Σερβία και "επίθεση εναντίον όλων μας".

Στη χώρα των περίπου 6,8 εκατομμυρίων κατοίκων υπολογίζονται σε πάνω από 765.000 τα όπλα που έχουν νόμιμα στην κατοχή τους πολίτες. Από αυτά περίπου 360.000 υπολογίζεται ότι είναι κυνηγετικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σέρβος πρόεδρος.

Η κυβέρνηση θα επιτεθεί επίσης στο πρόβλημα της παράνομης οπλοκατοχής, τόνισε.

Πως συνέβη το μακελειό

Χθες βράδυ, σε τρία χωριά, κοντά στη Μλαντένοβατς, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της σερβικής πρωτεύουσας, ο νεαρός 21 ετών, γιος στρατιωτικού, άνοιξε πυρ με αυτόματο τουφέκι μέσα από όχημα εν κινήσει προτού απομακρυνθεί αυξάνοντας ταχύτητα, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση RTS και άλλα ΜΜΕ. Ανάμεσα στα θύματα ήταν αστυνομικός και η αδελφή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η σερβική ιστοσελίδα Telegraf.rs, ο δράστης βρισκόταν με μια ομάδα στο προαύλιο ενός σχολείου όταν διαπληκτίστηκε με τα θύματά του. Γύρισε στο σπίτι και πήρε ένα αυτόματο τουφέκι. Στη συνέχεια επέστρεψε στην παρέα, όπου άνοιμε πυρ εναντίον τους και στη συνέχεια μπήκε σε μια Mercedes και φέρεται να πυροβόλησε από το εν κινήσει αυτοκίνητο.

Ο δράστης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είχε καταγγελθεί στο παρελθόν για βία και θεωρούνταν προβληματικός άνθρωπος.

Σερβία

Σήμερα, προτού καν ανατείλει ο ήλιος, εκατοντάδες αστυνομικοί χτένιζαν την περιοχή, ενώ ελικόπτερο εφοδιασμένο με προβολέα έψαχνε επίσης τον δράστη, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών Μπρατίσλαβ Γκάσιτς έκανε λόγο για "τρομοκρατική ενέργεια".

Ανάστατοι συγγενείς είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ιατρικού κέντρου στο Βελιγράδι, όπου διακομίστηκαν τουλάχιστον οκτώ τραυματίες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο N1. Η υπουργός Υγείας Ντάνιτσα Γκρούιτσιτς έκανε σύντομη επίσκεψη στο κέντρο.

Σερβία

Το νέο μακελειό εκτυλίχθηκε την επομένη της σφαγής από δεκατριάχρονο μαθητή οκτώ παιδιών και φύλακα μέσα σε σχολείο του Βελιγραδίου, τραγωδία που σόκαρε βαθιά τη χώρα.

Άλλοι επτά άνθρωποι, έξι μαθητές και μια εκπαιδευτικός, τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση με τη χρήση όπλου. Δυο από τα θύματα συνέχιζαν χθες Πέμπτη να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού υποβλήθηκαν σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ