Ταινίες Πρώτης Προβολής: Ανθρώπινες ιστορίες, Flash και αριστουργήματα του παρελθόντος

Τι θα δούμε στα θερινά σινεμά αυτή την εβδομάδα; 

Το αστυνομικό δραματικό θρίλερ «Η Τελευταία Νύχτα του Φράνκο Αμόρε», με τον Πιερφρανσέσκο Φαβίνο, ξεχωρίζει από τις πέντε νέες ταινίες που βγαίνουν απόψε στους κινηματογράφους.

Ωστόσο, το αριστούργημα «Η Θεά» του μέγιστου Σατγιαζίτ Ράι, από το μακρινό 1960, που προβάλλεται για πρώτη στη χώρα μας, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο δώρο στους φανατικούς του καλού σινεμά για τη φετινή χρονιά, ενώ κυκλοφορεί σε επανέκδοση και το κλασικό θρίλερ του Χίτσκοκ «Notorious», με το αθάνατο πρωταγωνιστικό ζευγάρι Ίνγκριντ Μπέργκμαν-Κάρι Γκραντ.

Στο νεανικό κοινό απευθύνεται η υπερηρωική περιπέτεια φαντασίας «The Flash», ενώ το παιδικό ευρύ κοινό αναμένεται να τραβήξει το animation της Pixar «Στο Στοιχείο τους».

Η Τελευταία Νύχτα του Φράνκο Αμόρε

(“”) Αστυνομικό θρίλερ, ιταλικής παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Αντρέα Ντι Στέφανο, με τους Πιερφανσέσκο Φαβίνο, Λίντα Καρίντι, Αντόνιο Τζεράρντι, Φρανσέσκο Ντι Λέβα, Κάτια Μιρόνοβα κα.

Θα μπορούσε να είναι ένα καλό δείγμα της αμερικάνικης παράδοσης των αστυνομικών θρίλερ, αλλά η ταινία τού ηθοποιού και σκηνοθέτη Αντρέα Ντι Στέφανο, είναι κάτι παραπάνω, καθώς οι ήρωές του είναι οικείοι, το θέμα του ρεαλιστικό, οι χαρακτήρες άψογα μελετημένοι.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ... Τη νύχτα πριν από τη συνταξιοδότησή του, μετά από 35 χρόνια έντιμης υπηρεσίας, ο υπαστυνόμος Φράνκο Αμόρε θα δει τον κόσμο του να ανατρέπεται. Στη διάρκειά της, θα κινδυνεύσουν όλα όσα έχουν σημασία γι' αυτόν: η δουλειά του, η μεγάλη του αγάπη για τη σύζυγό του, η φιλία του με τον συνάδελφό του, ακόμη και η ίδια του η ζωή.

Άλλοθι για Παντρεμένους 2

(“ Alibi.com 2”) Κωμωδία, γαλλικής παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Φιλίπ Λασό, με τους Φιλίπ Λασό, Ελοντίν Φοντάν, Ταρέκ Μπουνταλί, Ναταλί Μπαγέ, Ντιντιέ Μπουρτόν, Ζεράρ Ζινιόν κα.

Τεράστια εμπορική επιτυχία, που ξεπέρασε και την πρώτη ταινία του νεόκοπου Γάλλου σταρ και εσχάτως και σκηνοθέτη Φιλίπ Λασό, ο οποίος ακολουθεί με εκνευριστική συνέπεια τους κανόνες της φαρσοκωμωδίας, των χοντροκομμένων συμπτώσεων, αλλά και βλέποντας με συμπάθεια τα ήθη και τα στερεότυπα της γαλλικής αστικής τάξης.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ.. Από τότε που έκλεισε το Alibi.com, η ζωή του Γκρεγκ έχει περιέλθει σε μια ηρεμία. Μέχρι που αποφασίζει να κάνει πρόταση γάμου στη Φλο, και φυσικά πρέπει να τη συστήσει στον απατεώνα πατέρα του και την πρώην ηθοποιό μητέρα του. Κι επειδή αυτό δεν είναι εύκολο, προτιμάει να ανοίξει ξανά το πρακτορείο του, αναζητώντας ψεύτικους γονείς.

The Flash

(“ The Flash”) Περιπέτεια φαντασίας, αμερικάνικης παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Άντι Μουσκιέτι, με τους Έζρα Μίλερ, Μάικλ Κίτον, Σάσα Κέιλ, Μάικλ Σάνον, Μπεν Άφλεκ κα.

Όπως λέει κάποια στιγμή και ο γερασμένος με τη στολή του Μπάτμαν Μάικλ Κίτον: «Θέλετε να γίνει χαμός; Ας γίνει χαμός». Ε, ναι στην τελευταία ταινία της DC γίνεται πραγματικά χαμός και όχι πάντα για καλό. Μπορεί να επικρατεί ένα χάος, όπου τα σύμπαντα διαπλέκονται μέχρι εξαντλήσεως, όπως και πολλοί από τους χαρακτήρες των χάρτινων ηρώων της DC, αλλά το υπερθέαμα της εικόνας, με τα σπέσιαλ εφέ, τελευταίας προηγμένης τεχνολογίας, να δίνουν και να παίρνουν, θα καλύψουν πιθανότατα στον απόλυτο βαθμό τους φαν του είδους.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ... Ο Μπάρι Άλεν πάει πίσω στον χρόνο για να αποτρέψει τον θάνατο της μητέρας του, φέρνοντας αναταραχές στο σύμπαν του. Τώρα θα πρέπει να σώσει και τη ζωή του...

Αυτά που δεν Λέγονται

(“ Historias para no Contar”) Κομεντί, ισπανικής παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Σεσκ Γκάι, με τους Αντόνιο ντε λα Τόρε, Μαριμπέλ Βερντού, Χαβιέ Καμάρα, Νόρα Νάβας κα.

Ο τίτλος, σε συνδυασμό με το είδος της κομεντί, παραπέμπει σε μια ανατρεπτική, με οξύ χιούμορ, πνευματώδη ταινία, από τον Σεσκ Γκάι («Truman», «Οι Γείτονες από Πάνω»), που έχει χαρακτηριστεί, μάλλον με μία μεγάλη δόση υπερβολής και ως «Γούντι Άλεν της Ισπανίας».

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ... Mια σπονδυλωτή ιστορία πέντε κεφαλαίων στη σημερινή Βαρκελώνη, με ξεχωριστούς χαρακτήρες διαφορετικών ηλικιών που έρχονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των ανθρώπινων σχέσεων.

Προβάλλονται ακόμη οι ταινίες:

Η Θεά

(“ Devi”) Το αριστούργημα του Σατγιαζίτ Ράι, του κορυφαίου Ινδού σκηνοθέτη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία ανεκτίμητη προσφορά προς τους αθεράπευτους σινεφίλ. Ένα ανυπέρβλητο ποιητικό δράμα - κατά τον Κόπολα το καλύτερο έργο του Ράι - ένας σταθμός για το σινεμά, απ’ αυτά τα λιγοστά που θέτουν τον κινηματογράφο ανάμεσα στις τέχνες. Ο Ράι («Η Τριλογία του Απού») θαυματουργεί, βγάζοντας στον δρόμο την κάμερα, πετυχαίνει μία ανεπανάληπτη αναπαράσταση της ινδικής υπαίθρου, ξεπερνώντας και τους κορυφαίους Ιταλούς του νεορεαλισμού, από τον οποίο επηρεάστηκε καθοριστικά. Αναδεικνύει τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής, τις κοινωνικές αντιθέσεις, τον φανατισμό, το δηλητήριο της αποικιοκρατίας, Το κυριότερο, όμως, ο προφητικός Ράι, μας καθηλώνει όταν μιλά για την εκμετάλλευση των γυναικών, ακόμη και μέσω της συμβολικής θεοποίησής τους, εκθέτοντας τις δομές της εξουσίας και της πατριαρχίας.

Στην αγροτική Ινδία του 19ου αιώνα, ένας φεουδάρχης καταλαμβάνεται από την ιδέα ότι η αγαπημένη του νύφη είναι μετενσάρκωση της Μητέρας Θεάς, ενώ ο γιος του και σύζυγός της έχει φύγει για την Καλκούτα, για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Μια αυταπάτη, που αποδεικνύεται καταστροφική για τη νεαρή γυναίκα και τους γύρω της.

Ασπρόμαυρα μαγικά πλάνα, με το θεόπνευστο άγγιγμα του Ράι, απλότητα, λυρισμός και υπέροχες ερμηνείες από την Σαρμίλα Ταγκόρ, με τα θλιμμένα της μάτια να συνεπαίρνουν και τους Τσουμίτρα Σατερτζί και Τσάμπι Μπισβάς.

Στο Στοιχείο τους

(“ Elemental”) Φιλόδοξη παραγωγή (2023) από την Pixar και σε σκηνοθεσία του έμπειρου στο animation Πίτερ Σον, που θέλει να εμβαθύνει, σε ζητήματα όπως είναι η εμπειρία των μεταναστών, την ενηλικίωση, τη διαφορετικότητα, την αγάπη και την οικογένεια, αλλά καλύτερα να επέμενε απλώς στο ψυχαγωγικό μέρος της ταινίας. Το στόρι μας μεταφέρει στο φανταστικό κόσμο της Πόλης των Στοιχείων, όπου ζουν τα στοιχεία της φύσης, όπως η φωτιά, το νερό και η γη. Η Φλόγα, μία νεαρή κοπέλα, που δεν έχει βγει ποτέ από τα όρια της πόλης της, θα γνωριστεί με τον υδάτινο Ριπλ, ο οποίος την προτρέπει να μπουν σε μια περιπέτεια, που θα τους αλλάξει ριζικά και τους δύο. Χαριτωμένο, με φροντισμένα γραφικά, παιδικό animation, που όμως δεν φτάνει στα επίπεδα των καλών στιγμών της Pixar. Η ταινία προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά.

Notorious

Το θρυλικό θρίλερ (1946) του Άλφρεντ Χίτσκοκ, σε μία ακόμη, πάντα πολύτιμη, επανέκδοση, με το αθάνατο πρωταγωνιστικό ζευγάρι Ίνγκριντ Μπέργκμαν - Κάρι Γκραντ, αλλά και τους έξοχους Κλοντ Ρέινς και Αλέξη Μινωτή. Ο Χίτσκοκ στήνει ένα άψογο θρίλερ χαρακτήρων, στο οποίο μία γενναία πανέμορφη γυναίκα μπλέκει σε ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι, μετά από παρότρυνση ενός γοητευτικού πράκτορα, που ερωτεύεται παράφορα. Αριστοτεχνικό θρίλερ, αλλά με το ρομάντζο να κυριαρχεί και να προκαλεί περισσότερο σασπένς απ’ ό,τι η υπόθεση κατασκοπίας, την Μπέργκμαν ερωτική όσο ποτέ - ειδικά στην αξέχαστη σκηνή όπου είναι ελαφρώς ζαλισμένη από το ποτό -και τον «μετρ» με μία ασύλληπτη μαεστρία, πραγματικό σκηνοθετικό σεμινάριο, να αποφεύγει τον υπερσυντηρητικό κώδικα Χέιζ, στις παθιασμένες σκηνές του ζευγαριού. Σίγουρα, μία από τις τέσσερις - πέντε καλύτερες ταινίες του Χίτσκοκ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ