Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αυτός είναι ο μισθός του - Πήρε 6 εκατ. λίρες αλλά δικαιούνταν περισσότερα

Τι συνέβη;

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έλαβε ιδιωτικό εισόδημα από το Δουκάτο της Κορνουάλης σχεδόν 6 εκατομμύρια λίρες φέτος αλλά θα μπορούσε να πάρει περισσότερα από 20 εκατομμύρια στερλίνες το επόμενο έτος. Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας κληρονόμησε την κτηματική περιουσία του Δουκάτου μετά τον θάνατο της γιαγιάς του, της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και μετά την ενθρόνιση του πατέρα του, ο οποίος ήταν ο δικαιούχος μέχρι τότε.

Ο Ουίλιαμ δικαιούται πλέον τα πλεονάζοντα κέρδη κάθε χρόνο. Το Δουκάτο σημείωσε κέρδη ρεκόρ 24,048 εκατομμυρίων λιρών το 2022-23, αυξημένα κατά 1,02 εκατομμύρια λίρες από 23,024 εκατομμύρια λίρες το προηγούμενο έτος, άλμα περίπου 4,5%, σύμφωνα με τους λογαριασμούς του ίδιου του κτήματος.

Συνήθως ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Καρόλου θα έπαιρνε τα 24 εκατομμύρια λίρες ως ιδιωτικό του εισόδημα, αλλά τα οικονομικά ήταν περίπλοκα επειδή έγινε διάδοχος του θρόνου στα μισά του οικονομικού έτους.

Ο Βασιλιάς, ως πρώην Πρίγκιπας της Ουαλίας, είχε δικαίωμα στα 11,275 εκατομμυρίων λιρών από το πλεόνασμα πριν από την στέψη του. Και ο Ουίλιαμ, ο οποίος πέρασε περίπου έξι μήνες από το τελευταίο οικονομικό έτος ως Δούκας της Κορνουάλης και άλλους έξι ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, δικαιούταν 12,773 εκατομμύρια λίρες. Αλλά το Παλάτι του Κένσινγκτον εξήγησε ότι λόγω της αλλαγής, η ομάδα του Δουκάτου ζήτησε να διατηρήσει ένα ποσοστό του πλεονάσματος για «σκοπούς κεφαλαίου κίνησης» – την καθημερινή λειτουργία της περιουσίας – αυτή την χρονιά.

Το Δουκάτο κράτησε 6,873 εκατομμύρια λίρες, αφήνοντας τον Ουίλιαμ με εισόδημα 5,9 εκατομμύρια λίρες. Ωστόσο, ο Ουίλιαμ επικρίθηκε επειδή δεν δημοσίευσε ετήσια έκθεση τον πρώτο χρόνο του ως διάδοχος του θρόνου.

Έτσι, ο Πρίγκιπας κλήθηκε να αναφέρει πλήρως τα έσοδα και τις δαπάνες του και τα εισοδήματά του από το Δουκάτο. Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν σήμερα, την ίδια εβδομάδα που ο Ουίλιαμ ξεκίνησε το Homewards, την πενταετή προσπάθειά του για την εξάλειψη των αστέγων σε έξι τοποθεσίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Κάρολος δημοσίευε κάθε χρόνο τα οικονομικά στοιχεία του Clarence House
Ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Κάρολος δημοσίευσε μια ξεχωριστή ετήσια ανασκόπηση του Clarence House κάθε χρόνο,
αναφέροντας λεπτομερώς τα μεγάλα έσοδα και τις δαπάνες του από τα χρήματα του Δουκάτου. Αλλά το Παλάτι του Κένσινγκτον είπε ότι το περασμένο έτος ήταν μεταβατικό μετά το θάνατο της αείμνηστης βασίλισσας και ως εκ τούτου δεν θα δημοσίευαν έκθεση φέτος – την πρώτη του Ουίλιαμ ως προφανούς κληρονόμου.

Διαβάστε ακόμη: Κάρολος: Δυσαρεστημένος ο λαός με το νέο Βασιλιά του - "Είναι ώρα να παραιτηθείς"

«Η βασιλική τους εξοχότητα επεξεργάζεται με την ομάδα του Δουκάτου και του νοικοκυριού τους τα σχέδια και τις προτεραιότητές τους για το Δουκάτο και το νοικοκυριό τα επόμενα χρόνια και πώς υποστηρίζουν το έργο τους και τις φιλανθρωπικές προτεραιότητές τους, όπως το Βασιλικό Ίδρυμα και τα προγράμματά του» είπε εκπρόσωπος του Παλατιού του Κένσινγκτον. «Και αυτός είναι ο λόγος που το νοικοκυριό δεν δημοσιεύει μια μερική ετήσια έκθεση».

Ωστόσο, ο Γκράχαμ Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος της Republic, είπε: «Ο Ουίλιαμ έχει κάποιες εξηγήσεις να κάνει γιατί η αλλαγή μονάρχη και κληρονόμου δεν αποτελεί δικαιολογία για να υποχωρήσουμε για τη λίγη διαφάνεια που υπάρχει».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ