Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει: Σκεπαστή πίτα με πανσέτα, γιαούρτι και πάπρικα - Απίθανη γέυση (βίντεο)

Θα την αγαπήσετε! 

Συστατικά

Για τις πίτες

400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα για τον πάγκο εργασίας

400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη

αλάτι

πιπέρι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

Για την πανσέτα

500 γρ. πανσέτα, χωρίς κόκαλο

3 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί

1 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή

2 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Για τη σύνθεση

½ ντομάτα

½ κρεμμύδι

¼ ματσάκι μαϊντανό

250 γρ. mix τυριών

200 γρ. τζατζίκι

Για το σερβίρισμα

πατάτες τηγανητές

τζατζίκι

μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεση

Για τις πίτες

  • Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το γιαούρτι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη. 
  • Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια. 
  • Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με αλεύρι και μεταφέρουμε πάνω το πρώτο ζυμαράκι.
  • Δημιουργούμε με τη βοήθεια του πλάστη μια στρογγυλή πίτα διαμέτρου 16 εκ. 
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 3 ζυμαράκια. 
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, αφήνουμε να κάψει και ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Στρώνουμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε τη μια πίτα στο τηγάνι και την ψήνουμε για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα και ψηθεί εσωτερικά.
  • Αφαιρούμε την πίτα από το τηγάνι και την τοποθετούμε στο πιάτο με το απορροφητικό χαρτί.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλες τις πίτες ρίχνοντας κάθε φορά από 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Αφήνουμε τις πίτες στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.

Για την πανσέτα

  • Βάζουμε σε ένα μπολ την πανσέτα, 1 κ.σ. ξίδι, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι, 1 κ.σ. ρίγανη και 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.
  • Αφήνουμε την πανσέτα σε θερμοκρασία δωματίου να μαριναριστεί για 5-10 λεπτά.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε στο τηγάνι την πανσέτα και την ψήνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανή. (Προσέχουμε να μην ανακατεύουμε πολύ κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να ψηθεί σωστά η πανσέτα και να μην βράσει.)
  • Μεταφέρουμε την πανσέτα σε ένα ξύλο κοπής, τις ψιλοκόβουμε και τις ρίχνουμε ξανά στο τηγάνι.
  • Ανακατεύουμε ανακινώντας το τηγάνι, σβήνουμε με 1-2 κ.σ. ξίδι και ανακατεύουμε ξανά.
  • Πασπαλίζουμε 1 κ.σ. ρίγανη, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε την πανσέτα σε ένα μπολ.

Για τη σύνθεση

  • Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής την ντομάτα, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό, και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και βάζουμε πάνω τη μια πίτα.
  • Ρίχνουμε πάνω από την πίτα το μισό mix τυριών, τη μισή πανσέτα, την ντομάτα και το κρεμμύδι. 
  • Σε μια δεύτερη πίτα απλώνουμε το μισό τζατζίκι με ένα κουτάλι και προσθέτουμε τον μισό μαϊντανό.
  • Τοποθετούμε αυτήν την πίτα στο τηγάνι πάνω από την άλλη ώστε να δημιουργήσουμε τη σκεπαστή.
  • Αναποδογυρίζουμε τη σκεπαστή για να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τη δεύτερη σκεπαστή και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. 
  • Κόβουμε την κάθε σκεπαστή σε 4 ίσα κομμάτια, και σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες, τζατζίκι και φρέσκο μαϊντανό.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ