Ζητούμενο quality time με τα παιδιά σας! Ιδού μερικές στιγμές για να δημιουργήσετε όμορφες οικογενειακές στιγμές

Έξυπνες ιδέες για να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας!

Ο χρόνος είναι κάτι που περνάει πολύ γρήγορα χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο μέσος άνθρωπος. Όσοι έχουν παιδιά ίσως το αντιλαμβάνονται περισσότερο, καθώς τα βλέπουν να μεγαλώνουν δραματικά μέρα με τη μέρα. Αν είστε γονέας, ίσως επιθυμείτε να αξιοποιείτε όμορφα τον χρόνο που περνάτε με τα παιδιά σας, όσο ακόμα είναι μικρά. Είναι σημαντικό να δημιουργείτε αξέχαστες οικογενειακές στιγμές που θα φωλιάσουν για πάντα στις μνήμες σας αλλά και σε αυτές των παιδιών σας.

Μια καλή ιδέα για να περνάτε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας είναι να δημιουργείτε οικογενειακές παραδόσεις. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να δεθείτε περισσότερο με τα παιδιά σας. Σίγουρα, όταν τα παιδιά είναι στην εφηβεία δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις οικογενειακές συνήθειες, αλλά τα μικρότερα παιδιά έχουν πραγματικά ανάγκη να νιώθουν ότι είναι μέλη μιας αγαπημένης οικογένειας.

Πόσο σημαντικό είναι το να περνάτε χρόνο με την οικογένεια

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο ποιοτικός οικογενειακός χρόνος, μέσα από τις οικογενειακές παραδόσεις, βοηθάει τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια και να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Μάλιστα, συνηθίζουν να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις και τείνουν να εμπιστεύονται πιο εύκολα τους γονείς τους, όταν έχουν κάποιο πρόβλημα.

Αλλά και οι αυθόρμητες οικογενειακές στιγμές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ψυχολογία των παιδιών. Οι χαλαρές συζητήσεις, το να μαγειρέψετε όλοι μαζί ή το να παίξετε επιτραπέζια ένα Σάββατο βράδυ είναι μερικές δραστηριότητες που χαράσσονται θετικά στο μυαλό των παιδιών σας, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο αυθόρμητα και να απολαμβάνουν περισσότερο και τη μετέπειτα ζωή τους.

Πώς να εξοικονομείτε χρόνο για την οικογένειά σας

Πολλές φορές ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν επιτρέπει στους γονείς να αφιερώνουν τον χρόνο που θέλουν στα παιδιά τους. Ωστόσο, αξίζει να προσπαθείτε να βρίσκετε έστω και λίγο χρόνο, για να τον αξιοποιήσετε δημιουργικά. Είτε αυτό περιλαμβάνει το να παίξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, είτε το να πάτε μια εκδρομή, είναι σημαντικό να υπάρχει αυτός ο χρόνος μέσα στο πρόγραμμά σας.

Ιδέες για οικογενειακές παραδόσεις

Ακολουθούν μερικές από τις αγαπημένες μας οικογενειακές δραστηριότητες:

Βραδιά οικογενειακού παιχνιδιού

Μια ενδιαφέρουσα και εύκολη δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε σαν οικογένεια, είναι να θεσπίσετε μια μέρα της εβδομάδας ως μέρα οικογενειακού παιχνιδιού. Αν έχετε αυλή, θα μπορούσατε να επιλέξετε κάποια πιο αθλητική δραστηριότητα, καθώς η άσκηση είναι ιδιαίτερα ευεργετική τόσο για τη σωματική, όσο και την πνευματική υγεία. Αλλά αν δεν έχετε αυτήν τη δυνατότητα, μην απογοητεύεστε. Υπάρχουν τόσα πολλά έτοιμα επιτραπέζια παιχνίδια για να ακονίσετε το μυαλό σας, που σίγουρα θα βρείτε κάτι ενδιαφέρον. Μια ακόμα πρόταση είναι το να δημιουργείτε τα δικά σας παιχνίδια. 

pixabay.com

Μπείτε στην κουζίνα και μαγειρέψτε μαζί

Σε ποιον δεν αρέσει το φαγητό; Η μαγειρική είναι ένας δημιουργικός τρόπος για να δεθείτε περισσότερο με τα παιδιά σας και παράλληλα γίνεται πιο ευχάριστη εμπειρία, όταν έχετε παρέα στην κουζίνα. Τα παιδιά σας αποκτούν μια νέα δεξιότητα διασκεδάζοντας και επιπλέον είναι πιο πιθανό να φάνε το φαγητό τους, αν συμβάλουν τα ίδια στο μαγείρεμα. 

Σαββατιάτικο καραόκε

Όλοι μας αγαπάμε τη μουσική και πόσο μάλλον τα μικρά παιδιά. Φτιάξτε μια λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια των παιδιών σας και πιάστε το μικρόφωνο! Δεν χρειάζεστε ένα πολύπλοκο ηχοσύστημα. Αρκεί η καλή διάθεση και μια οποιαδήποτε συσκευή που μπορεί να αναπαράγει μουσική, όπως για παράδειγμα το smartphone σας. Τα παιδιά δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το καραόκε. Θέλουν απλά να τραγουδήσουν και να χορέψουν, όσο εσείς διασκεδάζετε μαζί τους.

Κάμπινγκ

Μια εκδρομή στην εξοχή είναι μια αναζωογονητική εμπειρία. Τι καλύτερο από το να πάρετε τα παιδιά σας και να κάνετε ένα πικνίκ στο δάσος, να πάτε για πεζοπορία ή απλά να απολαμβάνετε το παιχνίδι στον καθαρό αέρα; Πιθανότατα το να πάτε για κάμπινγκ δεν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε συχνά, αλλά είναι μια οικογενειακή παράδοση που μένει αξέχαστη!

pixabay.com

Ταινία ή βιβλίο;

Στο δίλημμα ταινία ή βιβλίο δεν χρειάζεται να επιλέξετε. Και οι δυο μορφές τέχνης έχουν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη σε εσάς και τα παιδιά σας. Είτε προτιμάτε να διαβάζετε ένα βιβλίο στα παιδιά σας, είτε να βλέπετε μια ταινία όλοι μαζί, δημιουργείτε όμορφες οικογενειακές στιγμές και αυτό είναι που μετράει.

Επενδύστε στην τέχνη

Μιλώντας για τέχνη, είναι σημαντικό να μυήσετε τα παιδιά σας σε διάφορες τέχνες, ούτως ώστε να ανοίξουν τους ορίζοντές τους. Στο μέλλον θα σας ευγνωμονούν. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τη ζωγραφική, με την οποία συνήθως έχουν και μεγαλύτερη οικειότητα τα μικρά παιδιά. Παρόλα αυτά, αν βλέπετε ότι τα παιδιά σας ενδιαφέρονται να μαθαίνουν καινούρια πράγματα, θα μπορούσατε να τους μυήσετε και σε άλλες τέχνες όπως η μουσική, το θέατρο ή οτιδήποτε άλλο σας αρέσει και το οποίο θα μπορούσατε να κάνετε όλοι μαζί οικογενειακά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ