Κυριάκος Μητσοτάκης: 4+2 μέτρα για την οπαδική βία - Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν - Είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου λέει ο Τσέφεριν

Μέτρα πάταξης της οπαδικής βίας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, αλλά και τους αντιπροσώπους των 4 μεγάλων ΠΑΕ, τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στα γήπεδα. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα άμεσης εφαρμογής:

  1. Κλείνουν οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών και κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ.
  2. Η Αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα. Όπως ανακοινώθηκε με το μέτρο αυτό συμφώνησαν και οι τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ με τον πρωθυπουργό να εξηγεί ότι «αυτό σημαίνει ότι η αρμοδιότητα αυτή μεταπίπτει από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα έχει και την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους όποτε η ίδια κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο».
  3. Τοποθετούνται ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι αυτό αποτελεί «χρέος» των ομάδων «για να μας βοηθήσουν να φροντίσουμε για την τάξη».
  4. Δημιουργείται παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών ώστε να υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση για γεγονότα υψηλού κινδύνου αλλά να υπάρχει και απόλυτη διαφάνεια -δημόσια ενδεχομένως- για το ποιοι σύλλογοι είναι αδελφοποιημένοι με ποιους και να είναι πολύ αυστηρή και η ίδια η UEFA στην απαγόρευση των μετακινήσεων οργανωμένων οπαδών που είναι υπότροποι και έχουν υποπέσει σε τέτοια περιστατικά βίας. «Και ενδεχομένως και με πιο αυστηρές τιμωρίες για τέτοια γεγονότα με αποκλεισμό, με μηδενισμούς παιχνιδιών και αποκλεισμό από ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε επίπεδο και της ίδιας τής UEFA» όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Τα δύο μέτρα που θα εφαρμοστούν μόνο αν υπάρξει ανάγκη είναι:

  1. Κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών. «Ενδεχομένως να προχωρήσουμε και σε κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
  2. Οικειοθελής αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ελπίζω να μη χρειαστεί, αλλά η πολιτεία μπορεί να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο να κόψουμε τις ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις». Τόνισε πάντως ότι «είμαι σίγουρος ότι δεν θα φτάσουμε εκεί»

Διαβάστε επίσης: Κλείνουν οι Λέσχες των οργανωμένων οπαδών - Η αστυνομία θα ελέγχει την είσοδο στις θύρες που δημιουργούν προβλήματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του για τον άδικο χαμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή. «Τα παιδιά στην κερκίδα είναι παιδιά της διπλανής πόρτας, κάθε γειτονιάς. Δεν είναι εχθροί επειδή φορούν μια διαφορετική φανέλα, ούτε είναι στρατοί συμφερόντων διαφορετικά από τα δικά τους. Είναι, πάνω απ’ όλα, παιδιά με τη ζωή μπροστά τους που αγαπούν τον αθλητισμό, αγαπούν την ομάδα τους. Δεν διανοείται κανείς να χάνει την ζωή του στο πλαίσιο κάποιας οπαδικής βίας. Αυτό, λοιπόν, το «ως εδώ» το οποίο φωνάζουμε ήρθε η ώρα να του δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι ένοιχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν

«Οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Ήδη δεκάδες ύποπτοι έχουν εντοπιστεί. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει κανόνες, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ούτε η χώρα, ούτε η ελληνική δικαιοσύνη δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα κι αν αυτή είναι επίσημη. Δεσμεύομαι ότι δεν θα διαιωνίσουμε παρενέργειες, αλλά θα τις διαλύσουμε»,

Τι ανέφερε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν: 

«Ήταν δύσκολο για εμάς να έρθουμε εδώ. Κι αυτό λόγω των φοβερών επεισοδίων. Όλοι είμαστε λυπημένοι και εξαγριωμένοι λόγω όλων των φοβερών πραγμάτων που συνέβησαν, της παράλογης βίας. Κάποιοι χρησιμοποιούν τους αγώνες ποδοσφαίρου για εγκληματικές πράξεις. Τι είδους άνθρωπος επιτίθεται σε άλλον επειδή φοράει τη φανέλα μιας άλλης ομάδας;

Είναι καρκίνος του ποδοσφαίρου. Μην τους λέτε οπαδούς. Είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τις βλακώδεις ιδέες τους. Δεν μπορώ να είμαι ευγενής.»

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ