Αλογοουρές και μακιγιάζ στο χορτάρι: Έτοιμες για το Παγκόσμιο - Πρώτη φορά οι καλλονές Αγγλίδες ποδοσφαιρίστριες

Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου γυναικών η Αγγλία!

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλου ποδοσφαίρου γυναικών, με την ομάδα της Αγγλίας να έχει πάρει το ένα πολυπόθητο εισιτήριο. Αν καταφέρει να επικρατήσει επί της Ισπανίας, θα είναι η πρώτη φορά που κάποια αγγλική εθνική ομάδα θα σηκώσει το κύπελο.

Ο ηγέτης των Εργατικών Sir Keir Starmer και ο Sir Ed Davey, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, καλούν να δοθεί μια μέρα άδεια σε περίπτωση που οι “λιονταρίνες” νικήσουν την Ισπανία στον τελικό. Ωστόσο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να δοθεί αργία σε περίπτωση που νικήσουν οι Βρετανίδες. Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στο BBC: «Το τρέχον μοτίβο των δημόσιων και των επίσημων αργιών είναι καθιερωμένο και δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό». Αργότερα πρόσθεσε: «Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα ήταν μια τεράστια στιγμή για τη χώρα και δεν κάνουμε λάθος, θα βρούμε τον σωστό τρόπο να πανηγυρίσουμε.

 

 

Τι είπε η προπονήτρια της ομάδας

«Όπως είπε η ίδια η [προπονήτρια της Αγγλίας] Sarina Wiegman, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στον τελικό».

Από την πλευρά του ο Sir Keir είπε ότι «ποτέ δεν εφησυχάζει για τίποτα», αλλά πιστεύει ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια εορταστική τραπεζική αργία εάν οι λέαινες το φέρουν στο σπίτι».

Ο Sir Ed δήλωσε ότι: «Οι λιονταρίνες έγραψαν ιστορία φτάνοντας στον τελικό, αποτελούν έμπνευση για τους αθλητές σε όλη τη χώρα ήδη. Η κατάκτηση του Μουντιάλ θα ήταν ένα εκπληκτικό επίτευγμα. Αξίζει απολύτως να το γιορτάσουμε με αργία.»

Τα συγχαρητήρια από τον Βασιλιά Κάρολο και τη Βασίλισσα Καμίλα

Μεταξύ άλλων, ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα έστειλαν συγχαρητήρια στην ομάδα μετά τη νίκη τους με 3-1 στον ημιτελικό επί της Αυστραλίας. Μήνυμα που στάλθηκε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανέφερε: «Η σύζυγός μου και εγώ ενώνουμε όλη την οικογένειά μας στέλνοντας τα θερμά μας συγχαρητήρια στις πανίσχυρες λέαινες για την κατάκτηση του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τις καλύτερες ευχές μας για τον αγώνα της Κυριακής».

Instagram @lionesses

Ο δρόμος της Αγγλίας μέχρι τον τελικό

Λίγο μετά το Euro 2022, οι παίκτριες της Αγγλίας έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στους Rishi Sunak και Liz Truss, τους υποψηφίους στις τότε εκλογές για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, στις οποίες δήλωσαν ότι «η κληρονομιά και ο στόχος τους ήταν να εμπνεύσουν ένα έθνος». Είδαν τη νίκη τους «ως μόνο την αρχή». Η επιστολή επεσήμανε ότι μόνο το 63% των κοριτσιών στην Αγγλία μπορούσε να παίξει ποδόσφαιρο στα σχολικά μαθήματα γυμναστικής και κατέληγε: «Εμείς – τα 23 μέλη της ομάδας EURO Senior Women της Αγγλίας – σας ζητάμε να θέσετε ως προτεραιότητα την επένδυση στο ποδόσφαιρο κοριτσιών στα σχολεία, ώστε κάθε κορίτσι να έχει την επιλογή».

Με μια ακόμη σειρά νικών και ισοπαλιών συμπεριλαμβανομένης μιας φιλικής νίκης εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στο Γουέμπλεϊ και την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών 2023, η ομάδα τελείωσε το 2022 έχοντας μείνει αήττητη για το ημερολογιακό έτος. Τον Δεκέμβριο στο BBC Sports Personality of the Year, η Mead έγινε η πρώτη γυναίκα ποδοσφαιριστής που κέρδισε το βραβείο Sports Personality of the Year, με την ομάδα στο σύνολό της να κερδίζει το βραβείο Team of the Year Award και τη Wiegman να κερδίζει το βραβείο Sports Personality of the Year Coach. Στα The Best FIFA Football Awards 2022, που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, η Mary Earps κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Γυναίκας Τερματοφύλακας. Η Wiegman κέρδισε το βραβείο καλύτερης προπονήτριας γυναικών και οι Mead, Williamson, Lucy Bronze και Keira Walsh κέρδισαν μια θέση στο World XI, στην καλύτερη 11αδα.

Instagram @lionesses

Ως πρωταθλήτρια Ευρώπης, η Αγγλία αγωνίστηκε στο Finalissima γυναικών του 2023 εναντίον της πρωταθλήτριας Νότιας Αμερικής Βραζιλίας τον Απρίλιο του 2023, την οποίο κέρδισε στα πέναλτι. Στη συνέχεια, η ομάδα υπέστη την πρώτη της ήττα υπό τη Wiegman, χάνοντας από την Αυστραλία, για να τερματίσει μια σειρά αήττητων 30 αγώνων. Μετά τη νίκη του Euro και μια σειρά από νίκες υψηλού προφίλ τους μήνες που ακολούθησαν, η ομάδα της Αγγλίας κατάφερε να φτάσει και στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου, επικρατώντας αυτή τη φορά της Αυστραλίας.

 

 

Πώς προέκυψε το ψευδώνυμο "λιονταρίνες" ή "λαίενες"

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών της Αγγλίας έχει ευρέως το παρατσούκλι Lionesses. Το όνομα αναπτύχθηκε εσωτερικά από το τμήμα ψηφιακού μάρκετινγκ της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ως ένας τρόπος για να αυξηθεί η προβολή και η απήχηση της γυναικείας ομάδας σε ένα αφοσιωμένο κοινό. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως hashtag τον Ιούνιο του 2012, όταν η ανδρική ομάδα αγωνιζόταν στο UEFA Euro 2012, την ίδια στιγμή που η γυναικεία ομάδα έπαιζε έναν κρίσιμο αγώνα για τα προκριματικά του UEFA Euro 2013 γυναικών εναντίον της Ολλανδίας. Το όνομα άρχισε να χρησιμοποιείται από οπαδούς και μέσα ενημέρωσης προτού η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία το υιοθετήσει ως επίσημη ταυτότητα επωνυμίας.

Instagram @lionesses

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ