Εσύ ξέρεις πως να κάνεις τραγανά τα τηγανητά σου; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σου έχει το απόλυτο tip!

Διαβάστε με προσοχή! 

Η υφή ενός σωστά τηγανισμένου προϊόντος είναι εξίσου σημαντική και σχετίζεται άμεσα με το γευστικό αποτέλεσμα.

Η αίσθηση  τρώγοντας ένα τέλειο τηγανισμένο κολοκυθάκι ή πατάτα, δηλαδή σημαίνει πλήρης αφυδάτωση από το τρόφιμο που τηγανίζουμε, σε τέτοιο σημείο όμως που τα στερεά συστατικά που απομένουν να είναι ξηρά, ελαφρώς σκληρά αλλά εύθραυστα κατά το μάσημα.

Πώς να πετύχω τραγανό αποτέλεσμα;

Για να πετύχουμε τραγανό αποτέλεσμα στο τηγάνισμα ως γενική αρχή, θα πρέπει ανεξάρτητα απ’ τον τύπο του λαδιού που θα επιλέξουμε, να τηγανίσουμε για αρκετό χρόνο το υλικό σε σχετικά μέτρια θερμοκρασία (π.χ. 140-160ºC) ώστε να φύγει η υγρασία από μέσα του, πριν αρχίσει να αποκτά ένα χρυσαφί – καφέ χρώμα εξωτερικά, αναφέρει το argiro.gr. 

Σε όλο αυτό το διάστημα θα βλέπουμε φυσαλίδες περιμετρικά του προϊόντος που τηγανίζεται καθώς το νερό έχει άλλο σημείο βρασμού (100ºC) και εξατμίζεται δημιουργώντας μικρές φυσαλίδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ισχύει σε όλα τα υλικά που θέλουμε να τηγανίσουμε, όπως για παράδειγμα τα καλαμαράκια που πρέπει να τηγανιστούν μόνο για 2-3 λεπτά ώστε να μην σκληρύνουν.

Όταν τηγανίζουμε ένα υλικό αφαιρείται σιγά σιγά η ποσότητα της υγρασίας που αρχικά περιέχεται, μειώνονται οι φυσαλίδες και ξεκινά η αντίδραση Maillard (μεταξύ 120-165°C) κατά την οποία η εξωτερική επιφάνεια του υλικού αρχίζει να παίρνει χρώμα και την αντίστοιχη υπέροχη γεύση.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ