Ντίμης Κρίτσας ο "πρώτος" Έλληνας σχεδιαστής: Έντυσε βασίλισσες και ηθοποιούς - Στα 97 του θυμάται τα πάντα

Ο εμβληματικός σχεδιαστής μόδας των '50s!

Ο Ντίμης Κρίτσας είναι εμβληματικός σχεδιαστής μόδας που μεγαλούργησε τη δεκαετία του ’50. Γεννήθηκε στην Αθήνα και αρχικά η οικογένειά του ήθελε να σπουδάσει στη Σορβόννη με στόχο το διπλωματικό σώμα. Τελικά, όμως, ακολούθησε το πάθος του, που δεν ήταν άλλο από τη μόδα.

Τελείωσε την École de Saint Rocque την École du Louvre και την Académie de Coupe. Έπειτα δούλεψε στο πλάι των Balenciaga και Jacques Fath. 

Η επιστροφή στην Αθήνα

Τo 1954 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου άνοιξε το “Maison de Couture Kritsas” στην οδό Βουκουρεστίου, με πελάτισσες πολλές από τις κομψές Αθηναίες της εποχής. 

Το 1965 έκανε το άνοιγμά του στο διεθνή χώρο, ξεκινώντας από την Αυστραλία. Αμέσως άνοιξε τους ορίζοντές τους και στην Αμερική, όπου η Elizabeth Arden αγόρασε όλη τη δουλειά του.

Το 1970 δημιούργησε τη δική του επωνυμία “Dimitris Kritsas Incorporated”.

Εκτός από τις δημιουργίες υψηλής ραπτικής, έχει κάνει κοστούμια για τον κινηματογράφο και το θέατρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ορισμός του για την κομψότητα είναι: απλότητα και προσωπικότητα.

Διαβάστε επίσης: Συναρπαστικό κλικ από το 1961: Ο Ντίμης Κρίτσας & τα μοντέλα του στο Σούνιο 60 χρόνια πριν την Mary Katrantzou

Οι μεγάλες σταρ που πέρασαν από τα χέρια του

Στην Ελλαδα έντυσε τις μεγαλύτερες πρωταγωνίστριες του θεάτρου και του κινηματογράφου. Μεταξύ άλλων έχει ντύσει τις Αλίκη Βουγιουκλάκη, Έλλη Λαμπέτη, Τζένη Καρέζη, Βούλα Ζουμπουλάκη, Ρίτα Μυράτ, Βάσω Μανωλίδου, Μαίρη Χρονοπούλου και την εξαδέλφη του Μελίνα Μερκούρη, για τις ανάγκες ρόλων της σε πολλές διαθνείς κινηματογραφικές επιτυχίες της.

Επίσης έντυσε πολλές σταρς της διεθνούς σκηνής, όπως οι Ρόμι Σνάιντερ, Λάνα Τάρνερ, Χέντι Λαμάρ, Φρανσουάζ Αρντύ και Λίλιαν Γκις. Για την τελευταία, μάλιστα, έραψε και το συνολάκι που φορούσε όταν πήρε το τιμητικό Όσκαρ.

Στην Νέα Υόρκη, όπου εργάσθηκε με επιτυχία για 25 χρόνια, σχεδίασε φορέματα για πολύ μεγάλα ονόματα και royals, όπως οι Πριγκίπισσα του Κεντ της Αγγλίας, Πριγκίπισσα Άλα Άουσμπεργκ, Chantal de Lion, Κριστίνα Χένρυ Φορντ, Σαρλότ Φοντ Νιαρχος και Μπάρμπαρα Χάττον. 

Επιπλέον, στο Λας Βέγκας έντυσε και την Ann–Margret και στην Αθήνα τη Ζωή Λάσκαρη, τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στην προσωπική της ζωή.

 

 

Ο Ντίμης Κρίτσας για τη Βασίλισσα Φρειδερίκη

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Esspresso" και τον δημοσιογράφο Ντίνο Νικόλιζα, ο σχεδιαστής μόδας είχε αναφέρει: «Εγώ τον Κωνσταντίνο τον γνώρισα πολύ πριν γίνει βασιλιάς της Ελλάδας. Ηταν ακόμα διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας. Ηταν ένα πολύ συνεσταλμένο παιδί, χαμογελαστό, και πάντα του άρεσε να διαβάζει την ελληνική Ιστορία. Οταν πήγαινα στο παλάτι, η μητέρα του η Φρειδερίκη με υποδεχόταν καλοσυνάτη, με χαμόγελο. Το ίδιο και η υπόλοιπη βασιλική οικογένεια. Εγώ δημιουργούσα τα γυναικεία φορέματα και όταν ήταν η μέρα της πρόβας ανέβαινα στα ανάκτορα για δοκιμή. Της Φρειδερίκης δεν της άρεσαν τα φανταχτερά φορέματα. Ήθελε συνεσταλμένα. Σπάνια έφερνε αντίρρηση σε όσα της πήγαινα. Τα γούστα μας ταίριαζαν» θυμάται συγκινημένος ο υπερήλικας μόδιστρος, του οποίου το όνομα είναι ταυτόσημο με τη βασιλική οικογένεια της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ