Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο: Τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι - Νέες ταυτότητες, Δικαιοσύνη, Υγεία, "πράσινα λεωφορεία"

Οι βασικοί άξονες της σημερινής συζήτησης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί σήμερα στις 11:00 υπουργικό συμβούλιο, όπου θα συζητηθούν τα καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα. Το συμβούλιο πραγματοποιείται μια μέρα μετά την εφ'όλης της ύλης συζήτηση στη Βουλή και τις καταστροφικές πυρκαγιές, που αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα των τελευταίων ημερών.

Μια βδομάδα πριν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα τεθεί στο τραπέζι το περιεχόμενο των νομοσχεδίων που καλύπτουν μια σειρά από τομείς, όπως η Υγεία, η Δικαιοσύνη, η οικονομία και η καθημερινότητα των πολιτών, τους οποίους έχει θέσει ως προτεραιότητες στη δεύτερη θητεία του.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει εκ νέου αναφορά στις πυρκαγιές, με δεδομένο ότι θα υπάρξει και ενημέρωση από μέρους του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, θα εστιάσει όμως περισσότερο στα θέματα της ατζέντας, τα οποία είναι πολλά και σημαντικά.

Τι ανέφερε χθες ο κ. Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές

Ήδη από χθες στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του παρουσιάζοντας ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, τη θωράκιση της πολιτικής προστασίας, αλλά και τη στήριξη και ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές όπως: Την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης με έμφαση στα εναέρια μέσα, με την προμήθεια νέων Canadair (CL-515) από το 2026 και περισσότερων από 100 drones -τεσσάρων διαφορετικών τύπων- ήδη από την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

 

 

Τα βασικά θέματα της σημερινής ατζέντας

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα παρουσιάσει τα μέτρα για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση της επιχειρησιακής δυναμικότητας του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας,

Τον λόγο θα πάρει και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας και την προστασία της εργασίας. Ήδη το εργασιακό νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση από τις 25 Αυγούστου και αποσκοπεί στη βελτίωση των όρων εργασίας, με την προώθηση περισσότερο διαφανούς και προβλέψιμης απασχόλησης με παράλληλη διατήρηση εύλογης ευελιξίας στην άτυπη απασχόληση, ούτως ώστε να διατηρούνται τα πλεονεκτήματά της για τους εργαζομένους και τους εργοδότες και να διασφαλίζεται η προσαρμοστικότητα της αγοράς εργασίας.

Συνδεόμενο με τις πυρκαγιές είναι το θέμα των παρεμβάσεων στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που θα εισηγηθεί κατόπιν λεπτομερούς προεργασίας ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Πέρα από την αύξηση των προστίμων για τους εμπρηστές, βούληση της κυβέρνησης είναι πλέον να εκτίουν ποινή φυλάκισης και όσοι καταδικάζονται για πλημμελήματα, με ποινές από έναν χρόνο και πάνω. Οι εν λόγω παραβάτες μπορεί να περνούν κάποιους μήνες στη φυλακή, ενώ μετά το υπόλοιπο της ποινής θα είναι χρηματικά εξαγοράσιμο ή μπορεί να συνδεθεί και με κοινωφελή εργασία.

Eurokinissi

Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αφορά τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση της επιχειρησιακής δυναμικότητας του ΕΚΑΒ, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός. Περιλαμβάνει την ενίσχυσή του με προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, με στόχο εντός του 2024 να έχουν ενταχθεί 800 μόνιμοι εργαζόμενοι, ενώ ήδη έχουν προκηρυχθεί οι πρώτες 111 θέσεις επικουρικού προσωπικού στην Αθήνα. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην επανεκπαίδευση όσων υπηρετούν στο ΕΚΑΒ και η υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίων ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο των πρώτων βοηθειών που παρέχει στους πολίτες. Επίσης, θα γίνει προμήθεια 200-250 ασθενοφόρων και θα αναβαθμιστούν τα ψηφιακά συστήματα, ώστε οι υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στο νομοσχέδιο που θα εισηγηθούν ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους έχει γίνει πολλή δουλειά για την αναδιοργάνωση του συστήματος αεροδιακομιδών.

Θεσμοθετείται το πλαίσιο για τη δυνατότητα του ΕΚΑΒ να προχωράει σε πρωτογενείς αεροδιακομιδές, δηλαδή να προσγειώνονται τα ελικόπτερα όπου υπάρχει ανάγκη, όπως ένας εθνικός δρόμος ή μια δυσπρόσιτη περιοχή προκειμένου να παρέχονται άμεσα οι πρώτες βοήθειες και να μεταφέρεται το δυνατόν πιο άμεσα σε νοσοκομείο όποιος το έχει ανάγκη. Μέχρι σήμερα αυτή η δυνατότητα δεν υπήρχε και η πρώτη τέτοια επιχείρηση που επιχειρήθηκε ήταν το καλοκαίρι στο φαράγγι της Σαμαριάς μετά τον τραυματισμό τουρίστα από κατολίσθηση.

 

 

Τα "πράσινα" λεωφορεία

Κρίσιμη είναι και η ενότητα που αφορά την προμήθεια νέων αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στην οποία θα κάνουν αναφορά ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας και η αρμόδια υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου. Ήδη σε εξέλιξη είναι η υλοποίηση του διαγωνισμού για σημαντική ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων, ενώ μετά την πρόσφατη έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα πρώτα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία θα πρέπει να αναμένονται στη χώρα μας στις αρχές του 2024. Ο στόχος είναι το επόμενο διάστημα να δρομολογηθεί η προμήθεια συνολικά 1.300 νέων αστικών λεωφορείων, η πλειοψηφία των οποίων θα είναι «πράσινα».

Eurokinissi

Οι νέες ταυτότητες

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου θα ενημερώσει για την πορεία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, ένα θέμα το οποίο συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες με αντιδράσεις μέρους της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με καχυποψία τις νέες ταυτότητες.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 25 Σεπτεμβρίου ενώ από τον Αύγουστο του 2026 δεν θα ισχύουν πια οι παλιές ταυτότητες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου θα μεταβεί στη Ρόδο προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία ανάταξης των καμένων περιοχών από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ