Ο Άκης Πετρετζίκης σε ένα γρήγορο και πεντανόστιμο πιάτο - Εύκολη πίτσα μπάμπκα (βίντεο)

Η Μπάμπκα, που το όνομα της σημαίνει «γιαγιά», είναι το γνωστό γλυκό ψωμί εβραϊκής προέλευσης, που είναι διάσημο στην Πολωνία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Σε αυτήν τη συνταγή, συνάντησε την πίτσα, το απόλυτο comfort food, και το αποτέλεσμα έγινε viral στα social media!

Συστατικά

Για τη ζύμη

600 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

250 γρ. νερό, χλιαρό

10 γρ. μαγιά ξηρή

1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 αυγό, μεσαίο

1 ½ κ.γ. αλάτι

150 γρ. βούτυρο

Για τη γέμιση

100 γρ. μπέικον

200 γρ. σάλτσα ντομάτας

300 γρ. mix τυριών, τριμμένο

150 γρ. φέτα

1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη

Για τη σύνθεση

αλεύρι για τσουρέκι, για τον πάγκο

ελαιόλαδο, για το μπολ

βούτυρο, για τη φόρμα

1 ½ κ.σ. φρυγανιά τριμμένη, για τη φόρμα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθούν.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το αυγό και το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  • Ρίχνουμε το βούτυρο και χτυπάμε για ακόμα 5-7 λεπτά.
  • Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη. 
  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 60 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας, μεταφέρουμε πάνω τη ζύμη και πασπαλίζουμε ξανά με αλεύρι.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε ένα ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 50x60 εκ. και τοποθετούμε τη μεγάλη πλευρά μπροστά μας.
  • Ψιλοκόβουμε το μπέικον και αφήνουμε στην άκρη. 
  • Απλώνουμε τη σάλτσα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης αφήνοντας κενές τις άκρες. 
  • Πασπαλίζουμε με 250 γρ. από το mix τυριών και ρίχνουμε από πάνω το μπέικον.
  • Τρίβουμε από πάνω τη φέτα με τα χέρια μας, και προσθέτουμε το θυμάρι και τη ρίγανη.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη σε ένα ρολό ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά που είναι απέναντί μας.
  • Κόβουμε το ρολό με ένα μαχαίρι στη μέση κατά μήκος, αφήνοντας ενωμένη τη μια άκρη, και σχηματίζουμε με τις 2 λωρίδες μια πλεξούδα.
  • Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. φρυγανιά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση διαμέτρου 28 εκ., και μεταφέρουμε μέσα την πλεξούδα, δημιουργώντας έναν κύκλο.
  • Καλύπτουμε τη φόρμα με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε για ακόμα 30 λεπτά να φουσκώσει.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο mix τυριών και την υπόλοιπη τριμμένη φρυγανιά.
  • Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ