Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: «Ξεπαγώνουν οι τριετίες από την 1η Ιανουαρίου 2024 - Αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από 1 έως 6 ευρώ» (βίντεο)

Όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη

Από τα οικονομικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας στον τουρισμό και σε άλλους τομείς ξεκίνησε επιγραμματικά την ομιλία του στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είδα την απόγνωση των κατοίκων, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην μεγαλύτερη πυρκαγιά όλων των εποχών στον Έβρο και στη συνέχεια στη μεγαλύτερη πλημμύρα όλων των εποχών στη Θεσσαλία. «Στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισεκατομμύρια τόνοι νερού. Για να εκβάλει ένας ποταμός σαν τον Δούναβη θα ήθελε 15 ημέρες συνεχούς ροής για την ποσότητα αυτή» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη σύγχυση αρμοδιοτήτων που διαπίστωσε. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους πάλεψαν μερόνυχτα μέσα στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές τονίζοντας ότι ο καθρέπτης της σημερινής Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά» που συνέβη παράλληλα με την καταστροφή. 

Το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών θα είναι υψηλό, είπε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι η οικονομία μας είναι ισχυρή για να το αντέξει.

Πρώτη προτεραιότητα να βοηθήσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Οι πρώτες πληρωμές ξεκίνησαν χθες, εκταμιεύτηκαν 25 εκατ. ευρώ σε χρόνο ρεκόρ

Εξίσου επείγουσα είναι η ανασυγκρότηση των βαριών υποδομών, θα ξαναφτιαχτούν με πολύ χρήγορες διαδικασίες.

Η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες παθογένειες πολλών ετών για τη διαχείριση των υδάτων της.

Η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες παθογένειες πολλών ετών για τη διαχείριση των υδάτων της. Με απόφασή μου συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας υπαγόμενος στα υπουργεία υποδομών και Περιβάλλοντος. Σκοπός τους θα είναι ο κεντρικός σχεδιασμός σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων καθώς και μόνιμες λύσεις στον τομέα της άρδευσης. Δεν γίνεται τον ένα μήνα να έχουμε πρόβλημα λειψυδρίας και τον άλλον μήνα να πλημμυρίζουμε. Κάτι πρέπει να αλλάξει.

Η κοινωνία πρέπει να να λάβει μεσοπρόθεσμα μέτρα για την άμυνα της. Καιρός να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ένας διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών. Το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων.

Υπάρχει ειδικό αποθεματικό για φυσικές καταστροφές ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το αποθεματικό αυτό θα αυξηθεί στα 600 εκατ. ευρώ από το 2024. Τα επιπλέον 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από αύξηση φόρου 1-6 ευρώ στο φόρο διαμονής, ειδικά στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Η σημερινή μου ομιλία δεν θα περιλαμβάνει πομπώδεις νέες παροχές, θα εστιάζει στις μεγάλες πολιτικές επιλογές. Θα είναι μία ασυνήθιστη ΔΕΘ με πολλά «Δεν». Με πρώτο και σημαντικότερο ότι δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα που αποτελεί το θεμέλιο της προόδου μας. Δεν θα επιτρέψω να ζήσουμε ξανά το τραύμα μίας εθνικής χρεοκοπίας και τους Έλληνες να διαστούν πάνω στο ψέμα.

Αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Συνολικά 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους αυξημένες κατά 1.500 ευρώ, είπε ο πρωθυπουργός.

Ξεπάγωμα τριετιών

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι από 1η Ιανουαρίου 2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012 με σκοπό τη στήριξη του εισοδήματος των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής

Η φοροδιαφυγή είναι διπλή κατάρα, αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή, είπε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε δέσμη 10 μέτρων τα οποία θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτερο μισθό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ