Λονδίνο: Οι αστυνομικοί παραδίδουν τα όπλα τους - Σε ετοιμότητα ο στρατός, γιατί διαμαρτύρονται

Αιτία η άσκηση δίωξης σε βάρος συναδέλφου τους, που πυροβόλησε και σκότωσε 24χρονο μετά από καταδίωξη

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί ο στρατός στο Ηνωμένο Βασίλειο για να συνδράμει το έργο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου αφού δεκάδες ένοπλοι αστυνομικοί παρέδωσαν τα όπλα τους, μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος αστυνομικού για τη δολοφονία του 24χρονου Κρις Κάμπα στο Στρέταμ Χιλ του νοτίου Λονδίνου στις 6 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο νεαρός μαύρος Βρετανός οικοδόμος και ράπερ είχε δεχθεί τα πυρά του αστυνομικού, που είναι γνωστός απλώς ως NX121, λίγο μετά από τη σύγκρουση με αστυνομικό όχημα. Η σφαίρα τον βρήκε στο κεφάλι αφού διαπέρασε το παρμπρίζ του Audi που οδηγούσε.

Είχε προηγηθεί ολιγόλεπτη καταδίωξη, καθώς το Audi, που δεν ανήκε στον θανόντα, είχε συνδεθεί με περιστατικό πυροβολισμού που είχε σημειωθεί την προηγούμενη ημέρα. Ο θάνατος του Κάμπα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

Ο διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας σερ Μαρκ Ρόουλι δήλωσε πως μετά από τη δικαστική εξέλιξη είχε συνάντηση με 70 ένοπλους αξιωματικούς που ήταν «εύλογα αγχωμένοι» για το τι μπορεί να σημαίνει στο μέλλον για τους ίδιους η δίωξη του συναδέλφου τους.

Εκπρόσωπος του σώματος πρόσθεσε πως «ανησυχούν ότι σηματοδοτεί μια μεταβολή στον τρόπο που θα κρίνονται οι αποφάσεις που θα λαμβάνουν στις πιο δύσκολες περιστάσεις».

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, περισσότερα από 100 εξ αυτών αποφάσισαν εν τέλει να παραδώσουν την άδεια οπλοφορίας τους μέχρι να αναλογιστούν πλήρως τη θέση τους. Η Μητροπολιτική Αστυνομία διαθέτει συλλογικά 2.595 ένοπλα μέλη.

Το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι αποδέχθηκε αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στις πολιτικές αρχές προστασίας. Η βοήθεια αυτή θα αφορά το έργο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών αρμόδια για την αστυνόμευση, Σουέλα Μπράβερμαν, διέταξε έρευνα για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων των ενόπλων αξιωματικών, ώστε, όπως ανέφερε με ανάρτηση στο Χ, να μη φοβούνται πως θα καταλήξουν στο εδώλιο απλά επειδή εκτελούν τα καθήκοντά τους.

Η Μπράβερμαν εξέφρασε την «πλήρη στήριξή» της στους αστυνομικούς που φέρουν όπλα και οι οποίοι «διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να εγγυηθούν την ασφάλειά μας».

Οι αστυνομικοί αυτοί «πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου υπό εξαιρετική πίεση» και «δεν θα πρέπει να φοβούνται ότι θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή έκαναν το καθήκον τους», πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ