Εκλογές της ανατροπής: Ο χάρτης δεν είναι μόνο μπλε - Κυριάρχησαν η αποχή & το μήνυμα συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ

Πολλαπλά τα μηνύματα του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών 

Με την αποχή να χρίζεται η απόλυτη πρωταγωνίστρια του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι πολίτες εκείνοι που αποφάσισαν να ψηφίσουν στις δεύτερες κάλπες της διαδικασίας έστειλαν μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Και ταυτόχρονα, απέδειξαν σε όσους τοπικούς άρχοντες – παρά τα λάθη, τις αμέλειες, ακόμη και τις ολιγωρίες ορισμένων εξ αυτών – θεωρούσαν ότι δεν θα αφήσουν την «καρέκλα» σύντομα, πως την τελευταία λέξη την λένε οι ψηφοφόροι, οι οποίοι, καμιά φορά, αναθεωρούν και ανατρέπουν τα δεδομένα.

Ποιος δεν απόρησε την προηγούμενη Κυριακή, για παράδειγμα, όταν κόντεψε παρ’ολίγον να εκλεγεί ο Κώστας Αγοραστός για μια δεύτερη θητεία ως περιφερειάρχης Θεσσαλίας, μετά τις φονικές πλημμύρες που έπνιξαν πόλεις και χωριά στις λάσπες της κακοκαιρίας, ναι, αλλά και της εγκληματικής ανεπάρκειας στον τομέα της πρόληψης και της διαχείρισης;

Χωρίς να σημαίνει ότι ο κάθε περιφερειάρχης είναι και ο βασικός υπεύθυνος για μία φυσική καταστροφή που πλήττει τον κόσμο της περιοχής του, και πάλι, συνήθως, μετά από τέτοιες τραγικές καταστάσεις και, μάλιστα, όταν η ώρα της κάλπης απέχει μια «ανάσα», σπανίως μένει στο απυρόβλητο.

Γράφει η Νατάσα Ρουγγέρη...

Έτσι, οι Θεσσαλοί έκαναν την ανατροπή στον δεύτερο γύρο και έστειλαν τον κ. Αγοραστό στην αντιπολίτευση, αφού ο Δημήτρης Κουρέτας, τον οποίο στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, «σάρωσε» στις κάλπες και εξελέγη με 19 μονάδες προβάδισμα από τον απερχόμενο περιφερειάρχη.

Την ίδια στιγμή, ο Κώστας Μπακογιάννης στην Αθήνα δεν έκανε τελικά τον… μεγάλο περίπατο – κυριολεκτικώς και εκλογικώς.

Φαβορί μέχρι και την προηγούμενη Κυριακή, βρέθηκε να χάνει με 11 μονάδες διαφορά από τον Χάρη Δούκα, το «αουτσάιντερ» του ΠΑΣΟΚ που υποστήριξε στον δεύτερο γύρο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ήττα – «καμπανάκι» για τη ΝΔ

Ένα από τα βασικά μηνύματα της κάλπης είχε αποδέκτη τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού στις πέντε από τις έξι περιφέρειες οι υποψήφιοι που στήριξε, με παρουσίες ακόμη και του πρωθυπουργού, ηττήθηκαν πανηγυρικά.

Και παράλληλα, το κυβερνών κόμμα έχασε τους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης, βέβαια, αν και μας είπε ότι το μήνυμα ελήφθη – πάλι καλά, γιατί την πρώτη Κυριακή δήλωναν όλοι νικητές – ωστόσο, μάλλον του έδωσε τη δική του ερμηνεία, αφού η «όχι καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία», όπως δήλωσε, δεν συνέβαλε και στα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων, τα οποία, για τον πρωθυπουργό, «ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή».

Μίλησε για τους «αντάρτες» που επηρέασαν το βαθμό συσπείρωσης γύρω από τους υποψηφίους της ΝΔ, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τη μεγάλη αποχή, η οποία δεν τον είχε απασχολήσει ιδιαίτερα στον πρώτο γύρο, όταν ο κ. Μπακογιάννης, για παράδειγμα, παρ’ολίγον να εκλεγεί από ένα ποσοστό του συνολικού 32% που ψήφισε για δήμαρχο Αθηναίων την προηγούμενη Κυριακή…

Και για να το κάνει πιο ξεκάθαρο, σε όσους «σπεύδουν να πανηγυρίσουν, βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες», μας είπε ότι, στο… κάτω – κάτω της γραφής, είχαμε εθνικές εκλογές πριν τρεις μήνες, στις οποίες κατεγράφη «με απόλυτη σαφήνεια» η δύναμη των κομμάτων.

Μήνυμα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη πλευρά, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ μιλούν για νικηφόρα αποτελέσματα για τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και, κυρίως, για την πρώτη μεγάλη ήττα του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, όμως, η κοινή στήριξη στον Χάρη Δούκα από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – παρότι δεν την επεδίωξε η Χαριλάου Τρικούπη – έστειλε και ένα μήνυμα από τον κόσμο της κεντροαριστεράς, που θέλει τα δύο κόμματα φίλους και όχι εχθρούς.

Και για όσους δεν το κατάλαβαν, έσπευσε να το αποσαφηνίσει ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, που βρέθηκε στο εκλογικό περίπτερο του Χάρη Δούκα, για να τον συγχαρεί για τη μεγάλη νίκη του στο δήμο της Αθήνας και, μάλιστα, πριν από τον πρόεδρο του κόμματος.

Ο κ. Παπανδρέου, ουσιαστικά, έδωσε το μήνυμα για πολιτική συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αν όχι στην κεντρική πολιτική σκηνή, τουλάχιστον στις ευρωεκλογές του 2024, κάτι που ως γνωστόν δεν ανήκει στις προθέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Όταν ενώνουμε προοδευτικές δυνάμεις, μπορεί να γίνει η ανατροπή», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ανέκαθεν είχε την άποψη της συνεργασίας των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, απέναντι στον μόνο αντίπαλο για τον πρώην πρωθυπουργό, που είναι η Δεξιά.

Το έλαβε ο Κασσελάκης, το… πέταξε ο Ανδρουλάκης

«Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους», ήταν και η πρώτη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, αναφέρομενος πρωτίστως στη νίκη του Χάρη Δούκα στον δήμο Αθηναίων, αλλά και του Στέλιου Αγγελούδη στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπως και του Δημήτρη Κουρέτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επίσης, δεν έκρυψε τις προθέσεις του εξαρχής για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, γι’ αυτό και νιώθει δικαιωμένος από τα αποτελέσματα του β’ γύρου, κάτι που ανέδειξε, με τον δικό του τρόπο, στις δηλώσεις και αναρτήσεις του:

«Πριν από τον πρώτο γύρο είπα αυτό που δεν έχει πει κανένας αρχηγός κόμματος ποτέ: Στον δεύτερο γύρο, θα στηρίξουμε κάθε προοδευτικό υποψήφιο. Την περασμένη Κυριακή το επανέλαβα με πάθος. Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η Σύγχρονη Αριστερά: Με μία φωνή, συνταχθήκαμε με την πρόοδο, με τον άνθρωπο, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και χωρίς ανταλλάγματα», υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας πως «απόψε είναι η πρώτη νύχτα χαράς. Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη».

Ικανοποιημένη, άλλωστε, δηλώνει η Κουμουνδούρου από τα αποτελέσματα και μιλούν για «μεγαλειώδη και ιστορική νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και σε κομβικές περιοχές της χώρας».

Για καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ μίλησε, πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος κυρίως στην εκλογή του Χάρη Δούκα, την επικράτηση του οποίου δεν σκοπεύει, όπως φαίνεται, να… «μοιραστεί» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και τόνισε πως «είναι και η πρώτη μεγάλη ήττα του κ. Μητσοτάκη. Της αλαζονείας, της αμετροέπειας και των πελατειακών πρακτικών».

Άνοδος ΚΚΕ, που πήρε έξι δήμους

Μεγάλος νικητής, όμως, είναι και το ΚΚΕ, που ανέβασε από την πρώτη Κυριακή τα ποσοστά του και στις 13 περιφέρειες της χώρας, ενώ στον δεύτερο γύρο κέρδισε έξι δήμους, τρεις εκ των οποίων στην Αττική.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για σταθεροποίηση και ενίσχυση του κύρους του ΚΚΕ και δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η μεγάλη αποχή «περικλείει επίσης σημαντικό ποσοστό διαμαρτυρίας απέναντι σε τοπικές αρχές που υλοποίησαν την κυρίαρχη πολιτική, απόρριψης της λογικής του ‘μικρότερου κακού’, δηλαδή της επιλογής μεταξύ δύο υποψηφίων που δεν διαφέρουν και πολύ σε κεντρικά ζητήματα, αλλά και απαξίωσης απέναντι στον ‘θεσμό’ της τοπικής διοίκησης με τον ταξικό αντιλαϊκό του χαρακτήρα».

Όπως είναι προφανές, κάθε κόμμα και κάθε πολιτικός αρχηγός έβγαλε τα δικά του πολιτικά συμπεράσματα από αυτές τις κάλπες, θυμίζοντας ανησυχητικά τις… φοιτητικές εκλογές, στις οποίες κάθε παράταξη βγάζει και τα αποτελέσματά της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ