Από τους 21 δημάρχους της Αθήνας επανεξελέγησαν μόνο 4 - Που οφείλεται η επιτυχία - Ποιο "χρώμα" κέρδισε

Πώς λειτούργησαν συμμαχίες και αποχή

Μεγάλη ήττα των εν ενεργεία δημάρχων της Αττικής βγάζει ο δεύτερος γύρος των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών ως συνέπεια των πεπραγμένων της θητείας τους, των συμμαχιών των αντιπάλων τους αλλά και της μεγάλης αποχής των πολιτών που κλήθηκαν να οδηγηθούν στις κάλπες για 4η φορά μέσα 5 μήνες.

Στις 21 από τις συνολικά 29 αναμετρήσεις που έγιναν σε Δήμους της Αττικής συμμετείχαν νυν δήμαρχοι και κατάφεραν να επανεκλεγούν μόλις 4. Από τους 17 που έχασαν οι περισσότεροι διατήρησαν σχεδόν τις ίδιες δυνάμεις μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, φαίνεται όμως ότι στις υποψηφιότητες των αντιπάλων τους συσπειρώθηκαν οι «μικροί» παίκτες που έμειναν εκτός τελικής μάχης.

Το ισχυρότερο παράδειγμα αφορά τον Δήμο Αθηναίων και την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη από τον Χάρη Δούκα. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε ποσοστό 55,96% και 64.055 ψήφους ενώ ο κ. Μπακογιάννης 44,04% και 50.403. Από τους απόλυτους αριθμούς φαίνεται πως η μεγάλη αποχή έπληξε τον νυν δήμαρχο που έχασε 7.400 «σταυρούς» ενώ αντίθετα ο κ. Δούκας αύξησε τις ψήφους κατά 40 χιλ που σημαίνει πως εκτός από τους 18.668 που πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε στήριξη και από άλλες υποψηφιότητες

ATHINAION

Πέραν αυτού:

- Στον Άγιο Δημήτριο η νυν Δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε πρώτη στον α γύρο, έχασε τελικά από τον «γαλάζιο υποψήφιο» Στέλιο Μαμαλάκη που συγκέντρωσε 51,01%. Ο κ. Μαμαλάκης διπλασίασε τον απόλυτο αριθμό ψήφων και φαίνεται πως έλαβε την στήριξη των «γαλάζιων» συνυποψηφίων που έμειναν εκτός 2ου γύρου

AGIO_DIMITRIO

 

- Στο Αιγάλεω ο νυν «γαλάζιος» δήμαρχος Γιάννης Γκίκας έχασε από τον πασοκογενή Λάμπρο Σκλαβούνο που πήρε 75,31% συσπειρώνοντας στο ψηφοδέλτιό του – όπως όλα δείχνουν – τις ψήφους που έλαβαν την περασμένη Κυριακή κενροαριστεροί υποψήφιοι.

AIGALEO

- Στον Δήμο Δάφνης Υμηττού, ο νυν δήμαρχος Αναστάσιος Μπινίσκος, που είχε τερματίσει πρώτος στον α γύρο, τελικά έχασε από τον Νίκο Τσιλίδη ο οποίος συγκέντρωσε 60,78%.

DAFNES_YMHTOY

- Στον Διόνυσο ο νυν δήμαρχος Ιωάννης Καλαφατέλης έχασε από την κεντοαριστερή υποψηφιότητα της Κατερίνας Μαϊχόσογλου η οποία στον β γύρο αύξησε κατά 3 χιλ τις ψήφους της αποσπώντας την στήριξη ευρύτερων δυνάμεων.

DIONYSOS

- Στην Ελευσίνα ο «γαλάζιος» Γιώργος Γεωργόπουλος με ποσοστό 51,38% άφησε εκτός τον επίσης «γαλάζιο» νυν δήμαρχο Αργύρη Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου διατήρησε τις ψήφους στον β γύρο, ωστόσο ο αντίπαλός του τις διπλασίασε και από δεύτερος την περασμένη Κυριακή αναδείχθηκε Δήμαρχος.

ELEYSINAS

- Ο «γαλάζιος» δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας έχασε από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Τίνα Καφατσάκη η οποία ανέτρεψε διαφορά 10 μονάδων.

ZOGRAFOY

- Ο πασοκογενής Στάθης Ψυρρόπουλος διατήρησε την πρωτιά και στον 2 γύρο και με ποσοστό 60,99% είναι νέος δήμαρχος Ηλιούπολης αφήνοντας έξω τον Γιώργο Χατζηδάκη.

HLIOYPOLH

- Στο Ίλιον ο πασοκογενής δήμαρχος Νίκος Ζενέτος έχασε από την επίσης κεντροαριστερή Ανδριάνα Αλεβίζου Κουκουβίνου η οποία απέσπασε 58,1%. Η νέα δήμαρχος αύξησε τον απόλυτο αριθμό ψήφων κατά περίπου 2 χιλ και υπερκάλυψε την διαφορά που την χώριζε με τον νυν δήμαρχο.

ILION

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ