H Finos Film θυμάται τον Νίκο Φώσκολο: 10 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη - "Δημιουργός με αστείρευτη φαντασία & εργατικότητα" (βίντεο)

Σαν σήμερα ...

Σαν σήμερα το 2013 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Φώσκολος.

Ο μεγάλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος άφησε την τελευταία του πνοή στα 86 του χρόνια.

Με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο του η Finos Film τον τιμάει με ένα αναμνηστικό βίντεο που περιέχει σκηνές από διάφορες ταινίες του.

Συγκινούν μάλιστα τα λόγια της λεζάντας: 

Δημιουργός με αστείρευτη φαντασία και εργατικότητα, ο Νίκος Φώσκολος έγραψε και σκηνοθέτησε αξέχαστες δημιουργίες του ελληνικού κινηματογράφου αποκτώντας επάξια το προσωνύμιο «μεγάλος παραμυθάς». Το όνομά του έχει συνδεθεί με ασύλληπτα ρεκόρ στον εμπορικό κινηματογράφο και είναι από τους λίγους για τους οποίους μπορεί να ειπωθεί ότι διαμόρφωσε την ψυχαγωγία στην ελληνική τηλεόραση.

Με την Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε σε 22 ταινίες, με εννέα εξ αυτών να υπογράφει σενάριο και σκηνοθεσία. Σήμερα 10 χρόνια από το θάνατο του, τον θυμόμαστε μέσα από δυνατά πλάνα από πέντε εμβληματικές ταινίες που υπέγραψε και με τις δύο του ιδιότητες: «Οι Σφαίρες δεν Γυρίζουν Πίσω», «Αγάπη και Αίμα», «Πεθαίνω κάθε Ξημέρωμα», «Υπολοχαγός Νατάσσα» και «Αιχμάλωτοι του Μίσους».

Ο Νίκος Φώσκολος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς όμως να λάβει πτυχίο. Αρχικά δούλεψε ως δημοσιογράφος, (στη δεκαετία 1950-1960), στις εφημερίδες “Εμπρός” και “Ανεξάρτητος Τύπος” κάνοντας ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και γράφοντας κινηματογραφική κριτική.

Αμέσως ασχολήθηκε με τη συγγραφή αστυνομικού μυθιστορήματος. H ραδιοφωνική εκπομπή «Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου» αποτέλεσε το πρώτο του ραδιοφωνικό σήριαλ που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και όταν εκδόθηκε ήταν το μπεστ-σέλερ της εποχής.
Στη δεκαετία του 1960 ξεκινά ως θεατρικός συγγραφέας και κριτικός συγγράφοντας περισσότερα από 10 θεατρικά έργα και πολλά ραδιοφωνικά. Στη συνέχεια μετακινείται στον κινηματογράφο όπου και σεναριογραφεί περισσότερες από 70 ταινίες, κυρίως με τη Φίνος Φιλμ.

Το 1971 ασχολείται με επιτυχία με την τηλεόραση, με την ιστορική τηλεοπτική σειρά (δράμα) «Άγνωστος Πόλεμος» που σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ 92% θεαματικότητας, μετά την οποία ακολούθησαν διάφορα ιστορικά και κοινωνικά δράματα όπως τα «Εν Τούτω Νίκα», «Κραυγή των λύκων», «Ρωμανός Διογένης» κ.ά..

201310312100300_0007_NIKOS_FOSKOLOS_25011999

Μετά το 1991 οπότε κάνει την εμφάνισή της η ιδιωτική τηλεόραση, συγγράφει τη μεγάλης διάρκειας τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» της οποίας η προβολή κράτησε 14 (1991 – 2005) χρόνια, κάνοντας 3457 επεισόδια στο σύνολο. Το 1993 έγραψε την δεύτερη τηλεοπτική σειρά του, το Καλημέρα Ζωή της οποίας η προβολή κράτησε 13 (1993 – 2006) χρόνια κάνοντας 3179 επεισόδια στο σύνολο.

Ο Νίκος Φώσκολος ήταν τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου, καθώς και της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Είχε λάβει τρία βραβεία και ένα κρατικό Βραβείο Σεναρίου για την ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1968).

Από τις ταινίες του έχουν βραβευθεί επίσης: «Οι αδίστακτοι», «Πυρετός στην άσφαλτο» και «Κοινωνία ώρα μηδέν», ενώ η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη, της οποίας έγραψε το σενάριο, προτάθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας (1965). Επίσης έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2007), από την Ιερά Σύνοδο για την ταινία «Εν Τούτω Νίκα», από την ΕΡΤ, από την οργάνωση Λάιονς, από διάφορους Δήμους, Καλλιτεχνικές Λέσχες, σωματεία και άλλες οργανώσεις.

Ο Νίκος Φώσκολος παντρεύεται την ηθοποιό Τώνια Βυθούλκα το 1987 με κουμπάρα την Μαρία Αλιφέρη, την αγαπημένη του πρωταγωνίστρια τη δεκαετία του 80. Ο δημιουργός των μεγάλων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών επιτυχιών είχε κάνει στο παρελθόν άλλους δυο γάμους, τον πρώτο μάλιστα στα 17 του, που είχαν καρπό δυο παιδιά. Με την τρίτη του σύζυγο θα έμενε μέχρι το τέλος της ζωής του, το 2013.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ