Γιατί ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Σούνακ: Το παρασκήνιο που προηγήθηκε - Η δήλωση για τη... Μόνα Λίζα (βίντεο)

Ενοχλημένος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη στάση του Ρίσι Σούνακ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα συναντηθεί σήμερα με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούκακ. Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι η αιτία για την ματαίωση της συνάντησης, καθώς η βρετανική κυβερνητική πλευρά δείχνει ενοχλημένη από τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη για τη Μόνα Λίζα. Η διπλωματική απρέπεια από πλευράς Βρετανών σχολιάστηκε με την παρακάτω δήλωση από τον κ. Μητσοτάκη:

Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Ανεπίσημες πηγές από το Λονδίνο, λένε ότι ο Σούνακ φέρεται να ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά τονίζει, ότι αυτές είναι οι πάγιες θέσεις της χώρας μας και αφορούν.

Και δεύτερη απρέπεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε και δεύτερο τηλεφώνημα προς την κ. Μπούρα, και προτάθηκε ο κ. Μητσοτάκης να συναντήσει τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, με την ελληνική πλευρά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να μην αφήνει περιθώριο ούτε για την ολοκλήρωση μίας τέτοιας πρότασης, καθώς θεωρήθηκε άκρως προσβλητική και απαράδεκτη.

 

Η συνέντευξη στο BBC

Κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψη εργασίας του στο Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να δώσει συνέντευξη στο BBC One την Κυριακή και να μιλήσει για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

«Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;», είπε.

Και προσέθεσε: «Δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις. Έχω μια πλήρη θητεία μπροστά μου» Σχολίασε, δε, το ρεπορτάζ ότι ο Κιρ Στάρμερ των Εργατικών είναι θετικός για τα Γλυπτά, λέγοντας: «Θα τον συναντήσω και αυτόν και τον πρωθυπουργό αύριο και θα σας πω εν συνεχεία».

Διαβάστε ακόμα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο BBC & τη Laura Kuenssberg - "Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα & εκλάπησαν - Δεν είναι ζήτημα επιστροφής" (βίντεο)

Κυβερνητικές πηγές: Πολιτικά απρεπής ο Σούνακ - Συνεχίζονται οι επαφές με το Βρετανικό Μουσείο

Λίγη ώρα μετά τη δήλωση δυσαρέσκειας του Έλληνα πρωθυπουργού για την ακύρωση του ραντεβού από τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι, τονίζοντας πως ο κ. Σούνακ ήταν «φάουλ και πολτικά απρεπής» με την ακύρωση του προγραμματισμένου ραντεβού για αύριο Τρίτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μάλιστα, τονίζουν πως ο Βρετανός πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, κάτι που όμως, αποτελεί πάγιες ελληνικές θέσεις γύρω από τα γλυπτά του Παρθενώνα.



Και όπως σημειώνουν από την ελληνική κυβέρνηση: «Το ζήτημα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο συνεχίζονται οι συζητήσεις».

Η συνάντηση με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο Κυριάκος Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ. Οι δύο άντρες έδωσαν έμφαση στη σημασία των ελληνοβρετανικών σχέσεων, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βρετανία και στις χώρες της ΕΕ.

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη του βρετανικού κόμματος των Εργατικών, κ Keir Starmer

Συζήτησαν ακόμα για τη σημασία στενής συνεργασίας σε ζητήματα ευρύτερης ευρωπαϊκής ασφάλειας, μετανάστευσης και δράσης για το κλίμα, καθώς και για τους σημαντικούς πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης συνεισφοράς των ελληνικών κοινοτήτων στη βρετανική κοινωνία.

Το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση εφ όλης της ύλης στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ