Δημιουργική απασχόληση παιδιών ανάλογα με το χαρακτήρα τους - δείτε πώς να επιλέξετε τη σωστή δραστηριότητα που τους ταιριάζει και θα ευχαριστηθούν!

Παιχνίδια, αθλήματα, ανάγνωση, μία πληθώρα δραστηριοτήτων που ταιριάζουν περισσότερο στην προσωπικότητα του παιδιού σας.

Ας δούμε τις σωστές επιλογές ανάλογα με τον χαρακτήρα του παιδιού: ντροπαλός, σχολαστικός, γεμάτος ενέργεια, με φαντασία, ιδιότροπος κ.λπ.

Η προσωπικότητα αλλά και ο τρόπος συμπεριφοράς του παιδιού σας, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στη λήψη αποφάσεων για την επιλογή των δραστηριοτήτων που θα του αρέσουν και θα το κινητοποιήσουν διότι η συμπεριφορά του κάθε παιδιού, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τα γούστα, αλλά και την απόδοσή του σε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Σχολαστικό, συγκεντρωμένο, ήρεμο και συγκροτημένο παιδί

Το σχολαστικό, ήρεμο και συγκροτημένο παιδί, χρειάζεται δραστηριότητες που ευνοούν τη συγκέντρωση και την κατάκτηση των προκλήσεων.

Παιχνίδια που περιλαμβάνουν κατασκευές ή συναρμολόγηση (ηλεκτρικό τρένο, κύβοι, μοντελισμός, παζλ) θα του αρέσουν περισσότερο ενώ, από αθλήματα προτείνονται η ξιφασκία, το άλμα εις ύψος και το άλμα εις μήκος, το γκολφ, η αναρρίχηση με σχοινί, ή το τένις, που θα κεντρίσουν περισσότερο το ενδιαφέρον του.

Παιδί με μεγάλη φαντασία

Μιλάει πολύ, εφευρίσκει ιστορίες και μιμείται τους μεγάλους!

Το παιδί αυτό θα αγαπήσει δραστηριότητες όπως παιχνίδια μίμησης, αναγνώσεις, κινούμενα σχέδια, ταινίες κ.λπ.

Εσωστρεφή παιδιά

Κανονικά, τα εσωστρεφή παιδιά τείνουν να κοινωνικοποιούνται λίγο και μάλιστα φαίνονται πιο ήρεμα.

Παρ ‘όλα αυτά, δεν ζουν σε απόλυτη μοναξιά, αλλά μάλλον διατηρούν ένα μικρότερο κοινωνικό κύκλο.

Βελτιώστε τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού σας χωρίς εξαναγκασμό του να κάνει φίλους με άλλα παιδιά, αλλά για την προώθηση ομαδικών δραστηριοτήτων που θα ενισχύσουν αυτήν την πτυχή.

Παιδιά με αυτοπεποίθηση

Τα παιδιά με αυτοπεποίθηση χαρακτηρίζονται ως εξωστρεφή και ενεργητικά.

Βασικά, αυτός ο τύπος προσωπικότητας τους «σπρώχνει» σε τολμηρές και ακραίες δραστηριότητες. Ίσως το πιο κατάλληλο άθλημα για αυτή την κατηγορία παιδιών είναι αυτό που τα προκαλεί.

Οι πιο έγκυρες συστάσεις κλίνουν προς την ολυμπιακή γυμναστική, τα αθλήματα επαφής (όπως το ράγκμπι ή το αμερικανικό ποδόσφαιρο) ή τα μαχητικά αθλήματα (όπως το καράτε ή οι μικτές πολεμικές τέχνες).

Παιχνίδια, αθλήματα, ανάγνωση, δραστηριότητες που ταιριάζουν περισσότερο στην προσωπικότητα ενός παιδιού:ντροπαλός, σχολαστικός, γεμάτος ενέργεια κ.α

Παιδιά με διάσπαρτη προσοχή

Η απόσπαση της προσοχής είναι χαρακτηριστική των ανθρώπων και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία με πιο έντονη στα παιδιά, σε σημείο να αναγνωρίζεται ως χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την προσωπικότητά τους.

Σε αυτή την περίπτωση, τα πιο φιλικά προς τα παιδιά αθλήματα είναι η κολύμβηση, η ποδηλασία ή ο στίβος.

Στην αρχή, η πρόοδος θα είναι πιθανώς πολύ χαμηλή, αλλά με την πάροδο του χρόνου, θα είστε σε θέση να δείτε πώς το παιδί σας προχωρά στην κατάκτηση αυτής της δεξιότητας.

Συγκεντρωμένα ή τελειομανή παιδιά

Σύμφωνα με τη ιστοσελίδα yo.gr, τα υπερβολικά τελειομανή παιδιά χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι ελέγχουν και ακόμη και σχεδιάζουν τις δραστηριότητές τους. Συνήθως, έχουν μεγάλη ικανότητα αυτοελέγχου.

Το άθλημα που είναι πιο κατάλληλο για αυτόν τον τύπο προσωπικότητας, είναι αυτό που ασκείται μεμονωμένα (πινγκ-πονγκ ή τένις, γυμναστική και επιτραπέζια παιχνίδια όπως το σκάκι).

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν

Ο τύπος προσωπικότητας είναι ίσως ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κατά την επιλογή ενός αθλήματος. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες σημαντικές πτυχές κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Ηλικία: αυτός ο παράγοντας είναι καθοριστικός για την επιλογή μιας αθλητικής δραστηριότητας, επειδή πολλοί κλάδοι απαιτούν μια σωματική ικανότητα ή μια συγκεκριμένη φυσική ικανότητα που μπορεί να μην έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως στο παιδί.

Περιβάλλον: το πλαίσιο εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η αθλητική δραστηριότητα είναι ουσιώδες.

Διαβάστε επίσης:Εσείς διαβάζετε βιβλία στα μικρά παιδιά; Δείτε τα σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη της ικανότητας μάθησης

Για παράδειγμα, ο καιρός μπορεί να περιορίσει την άσκηση ορισμένων υπαίθριων αθλημάτων ή να απαιτήσει ειδικό εξοπλισμό που δεν διαθέτετε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ