Έθιμα των Χριστουγέννων: Σε ποια χώρα βάζουν σερβίτσια στο τραπέζι για τις ψυχές των νεκρών; Που ο Άη Βασίλης πίνει μπύρα, οι σκούπες, οι αράχνες & τα γλυπτά

Δείτε παράξενα χριστουγεννιάτικα έθιμα από διάφορες χώρες

Κάθε λαός και κάθε χώρα έχει τα δικά του έθιμα την περίοδο των Χριστουγέννων. Άλλα αναβιώνουν περισσότερο και άλλα έχουν χαθεί ελαφρώς στο πέρασμα των ετών. Κάποια από αυτά είναι σίγουρα αρκετά παράξενα και εντυπωσιακά. Δείτε μερικά…

Πορτογαλία: 

Ένα ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο έθιμο για τους νεκρούς υπάρχει στην Πορτογαλία. Το έθιμο ονομάζεται Consoda και γίνεται το πρωί των Χριστουγέννων οπότε και οι άνθρωποι στήνουν μια μικρή γιορτή σε κάθε σπίτι και στο τραπέζι βάζουν επιπλέον σερβίτσια για τις ψυχές των νεκρών.

Ιρλανδία: 

Η Ιρλανδική παράδοση προβλέπει ένα ιδιαίτερο κέρασμα για τον Άγιο Βασίλη που δεν είναι άλλο από χριστουγεννιάτικες τάρτες με φρούτα και ένα μπουκάλι Ιρλανδικής μπύρας!

Καταλονία:

Ο Tio de Nadal είναι ένα κουκλάκι, φτιαγμένο από κούφιο ξύλο, με κλαδιά για πόδια, ζωγραφισμένο πρόσωπο και κόκκινο καπέλο. Από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά ταϊζουν τον Tio μικρές λιχουδιές και τον κρατούν ζεστό με μια κουβέρτα. Την παραμονή ή ανήμερα όμως, είναι η ώρα της… αφόδευσης. Τα παιδιά χτυπάνε τον Tio με ξύλα για να τον βοηθήσουν να βγάλει τις λιχουδιές, τραγουδώντας μάλιστα και ένα σχετικό τραγουδάκι.

Νορβηγία:

Σε αυτή τη χώρα του βορρά, την Παραμονή Χριστουγέννων, οι Νορβηγοί κρύβουν τις σκούπες. Για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Σύμφωνα με την παράδοση που κρατάει αιώνες, παλιά έβγαιναν οι μάγισσες και τα κακά πνεύματα και έπρεπε να τις αφήσουν χωρίς μεταφορικό μέσο!

Ουκρανία:

Στη Χριστουγεννιάτικη παράδοση, κεντρικό ρόλο παίζουν… οι αράχνες. Το ουκρανικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι διακοσμημένο με στολίδια που παραπέμπουν σε ιστό αράχνης. Και ο λόγος: Σύμφωνα με το θρύλο, υπήρχε κάποτε μια χήρα τόσο φτωχή, που δε μπορούσε να στολίσει το δέντρο της. Οι αράχνες τη λυπήθηκαν και ύφαναν ιστούς γύρω από τα κλαδιά.

Στολίδι με τη μορφή ιστού (Wikipedia)

Εκτός από τα στολίδια, κάποιοι κατασκευάζουν έναν αυτοσχέδιο ιστό αράχνης και τον κρύβουν σε κάποιο σημείο του δέντρου. Όποιος τον βρει, θα έχει καλή τύχη.

Μεξικό: 

Στην πόλη Οαχάκα στο Μεξικό, κάθε 23 Δεκεμβρίου παρουσιάζεται μία εντυπωσιακή έκθεση από γλυπτά λαχανικά με τα ραπανάκια να κλέβουν την παράσταση. Σε αυτή την έκθεση αποτυπώνονται παραδοσιακές στιγμές σε ένα φεστιβάλ που διαρκεί τρεις μέρες.

Αγγλία:

Στην Αγγλία, για παράδειγμα, τα παιδιά δεν κρεμούν τις κάλτσες τους στο τζάκι αλλά στο πλαίσιο του κρεβατιού τους - έτσι θα βρουν σίγουρα μια λιχουδιά μόλις ξυπνήσουν.

Ισλανδία:

Πιο τυχερά, τα παιδιά στην Ισλανδία έχουν να περιμένουν 13 δωράκια που θα τους αφήσουν στα παπούτσια τους τα 13 ξωτικά Γιούλε Λαντς τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Φυσικά, μόνο αν ήταν φρόνιμα γιατί τα «κακά» παιδιά θα πάρουν αντί για δώρο... χαλασμένες πατάτες.

Γερμανία:

Στη Γερμανία, οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι συνώνυμες με τη γιορτή. Έτσι μπορεί κανείς να κάνει τα ψώνια του, να αγοράσει δώρα για μικρούς και μεγάλους ή απλώς να κάνει μια βόλτα πίνοντας ένα ποτήρι ζεστό, γλυκό κρασί και τρώγοντας λουκάνικα. Για τους μικρούς υπάρχει πάντα και παντού ένας σοκολατένιος Άι-Βασίλης για να γλυκαθούν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ