Ποια είναι η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας που σήμερα γίνεται 80 χρονών: Από αεροσυνοδός και ξεναγός στο παλάτι με το τραγούδι Dancing Queen των Abba
Η βασίλισσα για την οποία οι ABBA τραγούδησαν για πρώτη φορά το τραγούδι Dancing Queen
Η Βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας (Σουηδικά: Drottning Silvia av Sverige, γεννημένη ως Σίλβια Ρενάτα Σόμμερλατ Silvia Renate Sommerlath, 23 Δεκεμβρίου 1943 είναι η σύζυγος του Βασιλιά Καρόλου ΙΣΤ' Γουσταύου και η μητέρα της διαδόχου του θρόνου Πριγκίπισσας Βικτώριας.
Πρώιμα χρόνια
Η Σίλβια γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1943 στη Χαϊδελβέργη της Ναζιστικής Γερμανίας. Είναι κόρη του Βάλτερ Σόμμερλαθ και της Αλίκης Σοάρες ντε Τολέδο. Η οικογένεια Σόμμερλαθ έζησε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας μεταξύ 1947 και 1957, όπου η Σίλβια παρακολουθούσε μαθήματα σε παραδοσιακό γερμανικό σχολείο. Η οικογένεια επέστρεψε στη Δυτική Γερμανία το 1957.
Πριν από το γάμο της με τον Βασιλιά της Σουηδίας, η Σίλβια εργάστηκε στο προξενείο της Αργεντινής στο Μόναχο ως ξεναγός στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 και ως αναπληρώτρια επικεφαλής πρωτοκόλλου στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Υπήρξε για ένα μικρό διάστημα αεροσυνοδός.
Η Σίλβια μιλάει γερμανικά, πορτογαλικά, γαλλικά, ισπανικά, αγγλικά και σουηδικά, ενώ διαθέτει γνώσεις της σουηδικής νοηματικής γλώσσας.
Γάμος και οικογένεια
Κατά τη διάρκεια των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο, η Σίλβια Σόμμερλατ, γνώρισε τον τότε διάδοχο της Σουηδίας Κάρολο Γουσταύο.
Ο Κάρολος Γουσταύος και η Σίλβια ανήγγειλαν τον αρραβώνα τους στις 12 Μαρτίου 1976, ενώ παντρεύτηκαν τρεις μήνες αργότερα, στις 19 Ιουνίου στον Καθεδρικό Ναό της Στοικχόλμης. Ήταν ο πρώτος γάμος βασιλεύοντος Σουηδού μονάρχη από το 1797. Την προηγούμενη νύχτα, πριν το γάμο, το διάσημο συγκρότημα των ABBA τραγούδησε για πρώτη φορά το τραγούδι Dancing Queen, τραγούδι που συνδέθηκε με τη Σίλβια.
Ο Βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος και η Βασίλισσα Σίλβια απέκτησαν τρία παιδιά και έξι εγγόνια.
Το ναζιστικό παρελθόν του πατέρα της
Το 2002 η Βασίλισσα έγινε στόχος επίθεσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όταν μία συνδικαλιστική σουηδική εφημερίδα θα αναφερθεί ότι ο πατέρας της, Βάλτερ Σόμμερλατ, ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος από το 1934, όταν και ζούσε στη Βραζιλία. Οι φήμες, ωστόσο, ήταν έντονες και στο παρελθόν, ιδιαίτερα όταν η σχέση της Σίλβιας και του Καρόλου Γουσταύου έγιναν γνωστές. Ο πατέρας της μέχρι το θάνατό του το 1990 αρνούνταν οποιαδήποτε σχέση με το ναζιστικό κόμμα.
Μια μελέτη κρατικών αρχείων, που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2002, αποκάλυψε ότι ο Βάλτερ Σόμμερλατ ήταν το 1938 ο ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου χάλυβα που παρήγαγε εφόδια για τη γερμανική πολεμική μηχανή. Για αυτές τις αποκαλύψεις ο εκπρόσωπος των σουηδικών ανακτόρων απάντησε ότι «ο πατέρας της Βασίλισσας δεν υπήρξε ποτέ μέλος της βασιλικής οικογένειας», και ως εκ τούτου δεν είχε να κάνει κανένα σχόλιο».
Τον Δεκέμβριο του 2011 η Σίλβια, σε συνέντευξή της, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη επίθεση στον πατέρα της είναι μια «δολοφονία χαρακτήρα».
Φιλανθρωπικό έργο
Η Σίλβια συμμετέχει σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, κυρίως στον τομέα των παιδιών, και έχει κάνει πολλές δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών.
Είναι συνιδρυτής του Παγκόσμιου Ιδρύματος Παιδικής Ηλικίας. Εργάζεται επίσης ενεργά για τα άτομα με ειδικές ανάγκες ως πρόεδρος του ταμείου του Βασιλικού Γάμου, ενώ έχει ιδρύσει το ταμείο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Σίλβιας. Το 1990 βραβεύτηκε στη Γερμανία για το έργο της για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η Βασίλισσα είναι επίσης επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της του Ιδρύματος Μέντωρ, που λειτουργεί για την αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών από εφήβους και νέους. Είναι επίσης προστάτιδα του ταμείου Βασίλισσα Σίλβια, το οποίο χορηγεί κεφάλαια για προσκόπους με αναπηρίες.
Σημαντικό έργο έχει δημιουργήσει και για τα άτομα με άνοια και γενικότερα ηλικιωμένους. Με πρωτοβουλία της ιδρύθηκε το 1996 το Ίδρυμα Σιλβιαχέμετ στη Στοκχόλμη. Το ίδρυμα λειτουργεί για να εκπαιδεύει νοσηλευτικό προσωπικό για τη συνεργασία τους με άτομα που πάσχουν από άνοια, ενώ πραγματοποιεί και ερευνητικές δραστηριότητες.
Η Σίλβια έχει φέρει στο δημόσιο ενδιαφέρον και το θέμα της δυσλεξίας. Για πολλά χρόνια φημολογούνταν ότι ο Βασιλιάς έχει δυσλεξία, κάτι που έγινε επίσημα γνωστό σε συνέντευξή της Σίλβιας στη σουηδική τηλεόραση το 1997.
Τίτλοι
23 Δεκεμβρίου 1943 - 19 Ιουνίου 1976: Η Δεσποινίς Σίλβια Ρενάτα Σόμμερλατ
19 Ιουνίου 1976 - έως σήμερα: Η Μεγαλειότητα της Η Βασίλισσα
Διαβάστε ακόμη: Σπάνια φωτό της Βασίλισσας Σίλβιας με τα 8 πριγκιπάκια εγγόνια της - Αφορμή το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr