Vintage pic: Όταν ο Μάνος Κατράκης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών - 50 χρόνια πολύτιμης προσφοράς στο θέατρο & τον πολιτισμό

Συγκινημένος ...

Σαν σήμερα το 1981 ο αξέχαστος Μάνος Κατράκης βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών για την 50χρονη πολύτιμη προσφορά του στο ελληνικό θέατρο και τον πολιτισμό και παραλαμβάνει ιδιαίτερα συγκινημένος το βραβείο για την τιμητική αυτή διάκριση.

Όπως αναφέρεται στο ποίημα που θα αφιερώσει ο καρδιακός του φίλος Γιάννης Ρίτσος για την συγκεκριμένη βράβευση: "Ερωτόκριτέ μας, άξιε γιε της Ρωμιοσύνης, έρωτας είσαι και ομορφιά και λεβεντιά και αγάπη.

Στο μπόι σου παίρνει μέτρο η ανθρωπιά και η τέχνη, μες στην φωνή σου ακέραιος ο λαός βρίσκει την πιο σωστή φωνή του, μες στην φωνή σου πέντε αηδόνια, τρεις αητοί και ένα λιοντάρι δένουν την φιλία του κόσμου".

Διαβάστε ακόμη: Vintage pic: Όταν ο Μάνος Κατράκης παντρεύτηκε την Λίντα Άλμα - Κεραυνοβόλος έρωτας από την αρχή έως το τέλος

Εννέα μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 1981 διοργανώνεται προς τιμήν του και πάλι τιμητική εκδήλωση για την πολιτιστική προσφορά του, στο Παρίσι από τον σκηνοθέτη Γιάννη Ιορδανίδη.

Στην έναρξη της βραδιάς απευθύνεται προς τους παρευρισκόμενους στην ελληνική γλώσσα αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Και να γνώριζα την γλώσσα του Μολιέρου και του Ρακίνα, πάλι ελληνικά θα σας μιλούσα. Δεν θέλω τίποτα να ψευτίσει την συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη μου για την τιμή που μου κάνετε. Γι αυτό χρησιμοποιώ τις λέξεις της γλώσσας μου που ταυτίζονται με την ψυχή μου".

Ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης με την Ολύμπια φωνή, την αλύγιστη ψυχή και την αγέρωχη κορμοστασιά υπήρξε ένα σύμβολο γενναιότητας και αγωνιστικότητας και ένας ταπεινός εργάτης της υποκριτικής που κατάφερε με το πέρασμα του από την ζωή να δημιουργήσει ιστορία ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας.

Δίδαξε και εποίησε ήθος όχι μόνο στο θεατρικό σανίδι αλλά και στην ίδια την ζωή με κυρίαρχα στοιχεία το πάθος για το δίκαιο, την αντρειοσύνη και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Διαβάστε ακόμη: Vintage pic - Χρυσή Ελλάδα: Μάνος Κατράκης και Ειρήνη Παπά στη Γάλλο-ελληνική τηλεοπτική ταινία «Les tribulations de Manuel» του 1982

Αυτός ήταν ο Μάνος Κατράκης.

Σπουδαίος στην σκηνή, σπουδαίος και στην ζωή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ