Επιδημία Ιλαράς: Ποιοι διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς; (βίντεο)

Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος!

Από την ιλαρά κινδυνεύουν και οι ενήλικες εκτός από τα παιδιά. Οι οδηγίες για τον εμβολιασμό είναι πολύ αυστηρές και έρχονται μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων και στη χώρα μας, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για έξαρση της νόσου στην Ευρώπη.

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου ιλαράς.

Όσον αφορά τα παιδιά, η 1η δόση του εμβολίου να γίνεται σε ηλικία 12 μηνών και η 2η δόση σε ηλικία 24–47 μηνών, μπορεί όμως να χορηγηθεί και νωρίτερα, αρκεί να έχουν περάσει 4 εβδομάδες μετά την πρώτη.

Όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου θα αναπτύξουν ανοσία και θα είναι προστατευμένοι έναντι της ιλαράς για όλη τους τη ζωή.

Σημαντικό είναι πως δεν θα πρέπει να εμβολιάζονται ανοσοκατασταλμένα άτομα και έγκυες γυναίκες.

Εάν έχει γίνει εμβόλιο ιλαράς, η εγκυμοσύνη πρέπει να αποφεύγεται για τουλάχιστον 1 μήνα μετά.

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας, οι παρακάτω ομάδες πληθυσμού διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο νόσησης από ιλαρά:

  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
  • Εκπαιδευτικοί
  • Φοιτητές, σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Ενήλικες που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
  • Μέλη οικογένειας ατόμων με ανοσοκαταστολή.
  • Ασθενείς με HIV λοίμωξη (ο εμβολιασμός συστήνεται όταν ο αριθμός των CD4 ≥200/μL).
  • Πληθυσμιακές ομάδες με ιδιαίτερο τρόπο διαβίωσης - Ευάλωτες ομάδες

 

 

Πώς μεταδίδεται η ιλαρά

Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και εγκαθίσταται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και τους επιχώριους λεμφαδένες όπου και πολλαπλασιάζεται.

Στη συνέχεια μεταφέρεται με τη λεμφική οδό στο αίμα και με αυτό σε διάφορα όργανα. Ο ιός απενεργοποιείται γρήγορα από τη ζέστη, το φως, το όξινο pH και τη θρυψίνη. Ο χρόνος επιβίωσής του στον αέρα ή σε επιφάνειες αντικειμένων είναι μικρότερος των 2 ωρών. Η ιλαρά θα ξεκινήσει με συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, διακρίνονται 3 στάδια της νόσου: το πρόδρομο (καταρροϊκό), το εξανθηματικό και το στάδιο της αποδρομής.

Το πρόδρομο (καταρροϊκό) στάδιο, διαρκεί 2-4 ημέρες, χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονα καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια, ρινόρροια, πταρμό), βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία. 1-2 ημέρες πριν ή μετά την εμφάνιση του εξανθήματος εμφανίζονται οι κηλίδες του Koplik που είναι παθογνωμονικές της νόσου και είναι μικρά λευκωπά στίγματα.

Το εξανθηματικό στάδιο διαρκεί 5-6 ημέρες, ενώ το στάδιο της ανάρρωσης χαρακτηρίζεται από πτώση του πυρετού και εξαφάνιση του εξανθήματος σταδιακά, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ